Het boerenleven

48,5 ha eerste snede gras

Veel schrijven lukt me niet altijd, maar over allerlei voorjaarswerkzaamheden schreef ik het samenvattende bericht De drukste, maar mooiste tijd van het jaar. Op m’n Facebookpagina post ik wel regelmatig foto’s met kort wat uitleg over wat er op de boerderij gaande is. In dit bericht geef ik nog wat foto’s mee van onze eerste snede gras van dit jaar. Op 5 dagen tijd werd 48,5 hectare van het veld naar de boerderij gebracht. Dat allemaal door onszelf! Hoe? Kom het verder in dit bericht te weten!

In 2015 zette ik alle stappen op een rij in het blogbericht Van gras tot graskuil. Maaien, schudden, harken, hakselen. Toen lieten we ons gras dus nog hakselen, sinds 2019 rapen we ons gras zelf op met onze opraapwagen. We werken nog steeds met dezelfde maaiers en hark, maar sinds dit jaar hebben we een nieuwe schudder. Die heeft dezelfde werkbreedte maar is sterker en moderner.

Het maaien gebeurt steeds door vader/boer Herman, nu 48,5 ha op drie dagen tijd: maandag 2, dinsdag 3 en woensdag 4 mei 2022. Het eerst gemaaide gras werd al op woensdag opgeraapt, het laatste op vrijdag 6 mei.

Het schudden werd gedaan door vader, moeder en zus Valerie.

Het harken neemt moeder/boerin Veerle steeds voor haar rekening. Dat zie je op de eerste twee foto’s hieronder. Het oprapen werd tegelijk gestart, maar uiteindelijk haalt de opraper de hark nooit in, want de opraapwagen moet telkens op de boerderij gelost worden.

Het oprapen van het gras was de favoriete taak van schoonbroer Jeffrey. Op deze weide was de hoeveelheid gras niet zo veel, maar we wouden alle hectares samen in dezelfde kuil inkuilen.

De kuil toerijden moet dan ook nog gebeuren. Dit gebeurde door vader en ikzelf. Hieronder zie je de machine waarmee het gras wordt open gezwierd voor je er kan over rijden. Zo wordt het gras mooi verspreid over de kuil en kan het goed vastgereden worden.

De kuil van 70 meter lang afdekken, deden we met een heel familieteam! Nog de vrijdagavond. In oktober 2018 maakte ik hier eens een filmpje van: Afdekken van de kuil (4 oktober 2018). Hier was het wel de andere kuil en waren we met iets minder want het was op een weekdag overdag. Wel eens de moeite om het filmpje te zien. Ik ben blij dat we altijd op onze familie kunnen rekenen! Bedankt! Teamwork makes the dream work!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s