Wist je?

Koe kan haar spenen eraf likken

Je leest het inderdaad goed: een koe kan haar spenen eraf likken. Dus echt met haar ruwe tong spenen weglikken of afsnijden van de uier. Ik had er nog nooit van gehoord, tot we het vorige week voor het eerst voorhadden. We leren dus elke dag bij, al zouden we liever leukere dingen bijleren dan stikken in nageboorte of eraf likken van spenen. Koeien die op elkaars of op hun eigen spenen trappen, dat is op elke boerderij wel al eens voorgevallen, zelfs meer dan één keer. Soms geneest dat snel, andere keren krijg je er ontsteking en een hele hoop miserie bij. Nu wisten we niet goed wat gedaan…

IMG_6785

Eerst begon de koe, Rozemieke, die voor het eerst gekalfd had, aan haar uier te likken. Je zag er brandwater aflopen: het was eigenlijk als een schaafwonde. We hadden er een ontsmettingsspray opgespoten in de hoop dat het zou genezen. Het beterde niet want twee dagen later waren er een paar spenen gekwetst. Nog een dag later was er in één speen een stuk uit, we hadden er zalf aan gedaan maar de ochtend nadien zagen we tijdens het melken dat ze de speen volledig van haar uier had gelikt, de speen was echt weg! Haar andere spenen waren ook al aangetast door haar ruwe tong dus het zag er niet goed uit. De kans op ontstekingen was groot dus hebben we Rozemieke verkocht. Het is allemaal snel gegaan: op een paar dagen likte ze haar uier kapot en haar speen eraf. UPDATE: Ook in maart van 2017 hadden we een vaars die aan haar spenen likte. Je ziet hoe Steef dat deed hierboven op de foto.

Van de veearts hebben we intussen gehoord dat dit inderdaad kan gebeuren en zoals we gedacht hadden: koeien doen dit omdat hun uier jeukt door de spanning. Om likken aan de uier en spenen te voorkomen, kan een uiernet gebruikt worden, vertelde de veearts. Persoonlijk had ik nog nooit van een uiernet gehoord. Dan maar intikken op Google en je weet meteen meer… Agro Logic verkoopt uiernetten en deze dienen eigenlijk om bij grote uiers speenbetrapping te voorkomen. Maar ze kunnen dus ook gebruikt worden om koeien te verhinderen aan hun uiers en spenen te likken. Of laat ons maar weer hopen dat we niet nog zo’n speciaal geval moeten tegenkomen.

img_5568UPDATE In februari 2017 kregen we terug te maken met een vaars die aan haar spenen likte. We hebben haar, Clio, eerst een neusring met pinnen aan gedaan. Dit hield haar echter niet tegen: de pinnen prikten haar niet echt want haar tong was lang genoeg om sowieso aan haar uier te kunnen. De neusring met pinnen helpt wel om te voorkomen dat koeien melkzuigen. We hebben dan een uiernet gekocht en Clio dit om gedaan. Nog een heel werk want het bestaat uit heel wat riemen, wat ook nodig is om het om te kunnen houden op de juiste plaats. Het uiernet is wel iets te groot (er bestaan verschillende maten) voor onze vaars maar het helpt wel: ze kan niet meer aan haar spenen likken. Het zal wel nog even duren voor haar spenen helemaal genezen zullen zijn, hopelijk komt het allemaal goed.

UPDATE Toen bij het melkzuigen de neusring niet meer hielp, hebben we de koe die haar liet zuigen ook een uiernet om gedaan. Om zuigen te voorkomen kan het net dus ook gebruikt worden. Bij langdurig gebruik kan het wel kwetsuren opleveren bij de koeien omdat de riemen schuren.

4 gedachtes over “Koe kan haar spenen eraf likken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s