Het boerenleven

27 ha tweede snede gras

Begin juni werd nog wat eerste snede gras in pakken gestoken. Bedoeling was dat gras vers te geven, maar het groeide uiteindelijk te snel waardoor we het niet vers gevoederd kregen. Bij vers gras voederen, moet je namelijk werken met jong gras. We konden ook maar later beginnen met vers gras geven omdat onze winterkuil niet op was. We hadden deze vervoerd en terug ingekuild op een andere plaats – want onze 48,5 ha eerste snede moest daar ingekuild worden – maar deze moest nu wel allemaal op. Na de eerste snede gras werd redelijk wat gras uitgereden en daar werd maïs gezaaid. Daardoor bestond de tweede snede gras uit zo’n 27 ha.

Ik heb terug enkele foto’s van de hark en de opraapwagen in actie op dezelfde weide, effectief diezelfde weide van de foto’s van de eerste snede. Deze tweede snede werd geharkt en opgeraapt op 14 juni 2022. De eerste was op 6 mei, nu bijna 6 weken later dus.

Deze snede werd ingekuild bovenop de eerste snede. Wij werken steeds met een lasagnekuil, waar in september of oktober ook nog maïs bovenop komt. Het is altijd een heel karwei om deze grote kuil terug open te doen – alle banden, zandzakken, netten, plastieken moeten er terug af – maar om dan in de winter te voederen gaat het wel heel makkelijk. Je hebt gras en maïs in diezelfde kuil. Je weet bij het voederen wel wat moeilijker de exacte kilo’s maar het lukt wel goed om het rantsoen op punt te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s