Het boerenleven

Aftellen naar de lente

Ik schreef vorige week een nieuw dagboek voor Boer&Tuinder. Het werd gepubliceerd in de editie van vandaag, donderdag 20 april 2023. Alhoewel het al lente is, tellen we er nog altijd naar af. De vorige drie dagen waren wel vrij mooi en dus werd er al wat werk verzet. Maar nu voorspellen ze toch weer minder. Als het regent, kan iedereen m’n blog of dagboek natuurlijk eens lezen. 😉

We zijn 12 april en de voorjaarswerkzaamheden moeten nog zo goed als allemaal aangevat worden. Enkel in februari kon al wat drijfmest op gras gevoerd worden. M’n vader kon in maart ook wel kunstmest strooien. Maar meer kon niet gebeuren door de natte omstandigheden. De lente laat heel lang op zich wachten. Gelukkig ziet het er nu naar uit dat we vanaf komende maandag uit onze startblokken zullen mogen schieten. We zullen niet weten waar eerst gesprongen dan.

M’n vader zal een tandje mogen bijsteken want zijn werk komt allemaal bij elkaar. Zijn eerste opdracht: mest uitrijden. De mestkelders zitten allemaal bijna helemaal vol. In totaal spreken we hier van zo’n 4 miljoen liter drijfmest! Voor m’n moeder en ik staat het controleren van de omheiningen van de weides eerst op het programma. Daarna kan het jongvee de weide op! Daar kijk ik naar uit zodat er wat rust in de stallen terugkeert. Voor mij betekent dit vooral dat de stier het insemineren van me overneemt. Met voederen heb ik dan ook wat minder werk. Maar er is dan uiteraard ander werk.

In welke mate m’n moeder zal kunnen werken, valt wel nog af te wachten. Momenteel herstelt ze van een operatie aan de knie. Voor mij is het dus nu al druk want haar taken komen deels bij mij terecht. Gelukkig heb ik in de paasvakantie al wat hulp gekregen van m’n nichtjes Tessa en Yara. Ze zijn intussen 17 en bijna 15 jaar oud maar komen graag naar de boerderij. Hopelijk blijft dat zo! Ze helpen me met melken, wat ik anders samen met m’n moeder doe, en voederen maar ook bijvoorbeeld met de verzorging van dieren en opruimen van sleufsilo’s. Ze kunnen al veel! Ik ben ook altijd heel blij met het amusement dat ik er bij krijg!

M’n zussen kunnen momenteel niet veel helpen aangezien ze zelf hun handen vol hebben. Zus Valerie is bevallen van haar eerste kindje! Het werd een prachtige jongen, Victor. Het is de eerste kleinzoon voor m’n ouders en ik werd voor het eerst tante! Wat is het geweldig om een nieuw mensenleven van zo dichtbij te mogen bewonderen en te zien veranderen. Ik kijk ernaar uit hem te zien opgroeien en hem te laten kennis maken met de boerderij! Zus Stefanie is samen met haar vriend volop bezig met het verbouwen van hun nieuwe huis. Alle vrije tijd spenderen ze nu zo veel mogelijk daar. Ik ben al een paar keer daar gaan helpen en zal dat nog proberen te doen, want zij doen ook veel voor de boerderij. Maar nu is en wordt het hier druk.

Afgelopen weken konden we wel nog voluit genieten van de voorjaarswielerklassiekers. E3 Prijs, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen… Ze passeren hier allemaal voor de deur. Ofwel voor de voordeur, ofwel voor de achterdeur. Ofwel gaan we iets verder in het dorp kijken, zoals op de Berg ten Houte of de Eikenberg. Al die bekende hellingen, zoals ook de Taaienberg trouwens, zijn gelegen in Maarkedal. Wij houden enorm van de koers! Die live beleving is telkens een avontuur. Maar daarna volgen we de finale op de televisie. Onze boerderij kwam trouwens op tv mooi in beeld! Ik deel graag een foto daarvan van tijdens de E3 Prijs. Er zijn altijd mooie dorpen en landschappen in beeld, en deze worden zo mooi gevormd door de landbouwers. Dat bracht Boerenbond ook mooi in beeld met hun grote koerstrui: ons landschap, uw voedsel, onze toekomst. Hopelijk hebben veel mensen het gezien en beseffen ze steeds meer dat boeren onmisbaar zijn en dat er zorgzaam met hen moet worden omgesprongen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s