Het boerenleven, Throwback thursday

Nieuwe voedermengwagen en schudder

In mei 2022 werden onze voedermengwagen en onze schudder vervangen door nieuwe exemplaren. Ik had dat nog niet letterlijk verteld, al waren ze wel al online te zien. Ik hoef dat gewoon niet altijd meteen met toeters en bellen te vertellen want dat hoort erbij op de boerderij. Machines vertonen mankementen, moeten gerepareerd worden, gaan dan weer kapot, worden opnieuw gefixt… Maar op de duur zijn ze gewoon versleten en is het tijd voor vervanging.

Voedermengwagen

Onze voedermengwagen was 8 jaar oud. Deze kochten we aan in het jaar dat we onze nieuwe melkveestal in gebruik namen, dat was in 2014. De koeien kwamen voor het eerst in de stal begin 2014. Dat vertelde en toonde ik in Verhuis koeien naar nieuwe stal. Omdat we meer koeien hadden, hadden we toen ook een grotere mengwagen nodig. Die kwam er in maart 2014: ik toonde hem in Voedermengwagen. Na 8 jaar was die nu toch al goed versleten. Misschien is dat niet zo oud, maar hij had wel al vele honderden uren gemengd. Hieronder zie je hem in actie tijdens een van z’n laatste keren, op 28 april 2022. Van buiten zag hij er altijd nog goed uit, maar vanbinnen was er redelijk wat versleten aan.

We gingen opnieuw voor een voermengwagen met twee verticale vijzels van 22 m³ groot. Het materiaal waaruit de mengkuip en de vijzels gemaakt is, is wel veel sterker. We kozen namelijk niet voor gewoon staal maar voor K-NOX. Hierdoor gaat de mengwagen minder snel verslijten en normaal 15 tot 20 jaar meegaan. We zullen zien! Dit keer kozen we niet voor een afvoerband achteraan om het voeder af te draaien, maar voor deuren achteraan in de kuip zelf. Een afvoerband verslijt ook sneller, dus met dit systeem zouden we ook beter moeten zitten. Het was wel even wennen omdat het iets anders werkt, maar uiteindelijk ging de aanpassing vrij goed.

De foto hierboven werd genomen door m’n schoonbroer Jeffrey, toen de nieuwe voedermengwagen net was aangekomen, op 24 mei 2022. De camera achteraan heeft hij dan samen met m’n vader nog gemonteerd. Hieronder een foto van de mengwagen in actie op 20 september 2022. De foto verscheen al in Maïs oogsten op verschillende wijzes in 2022.

Schudder

Onze schudder was zelfs 15 jaar oud! Hij heeft dus al heel wat gras open geschud. Ik toonde hem al verschillende keren, zoals op Van gras tot graskuil in 2015 en Eerste snede gras in 2016. Recenter op Weken vol gras in 2020 en Opnieuw na lang wachten heel veel gras in 2021. Hij had al wat akkefietjes gehad en werd telkens hersteld, maar nu schudde hij toch zelf bijna uit elkaar.

We gingen eigenlijk voor bijna dezelfde cirkelschudder: met 8 schudelementen en een werkbreedte van iets minder dan 8 meter. Het gaat om de GF 7902. De bediening van de wieltjes gaat nu wel hydraulisch vanop de trekker. De schudder werd in gebruik genomen begin mei 2022. Ik heb eigenlijk nog geen duidelijke foto van dichtbij. Hieronder zie je de nieuwe schudder van ver, bestuurd door m’n mama Veerle. Dit is meestal haar werk, soms wordt ze eens afgelost door m’n papa Herman, m’n zus Valerie of m’n schoonbroer Jeffrey. Deze foto werd genomen op 8 oktober 2022. We mochten toen na een droge zomer opnieuw gras oogsten. Daarover kon je lezen in Van alles wat in de herfst.

In 2023 zal het tijd zijn om de maaiers te vernieuwen, want die gaan intussen ook al 16 jaar mee. Er is al veel werk aan geweest en bij de laatste keer maaien in november 2022 was er nog een defect aan de frontmaaier, dat dan primitief werd verholpen. Maar het is nu repareren ofwel tijd voor een nieuwe. Het zal dat laatste worden. Je ziet het allemaal wel eens passeren op m’n blog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s