Het boerenleven, Throwback thursday

Xena en Gabrielle

Vorig jaar schreef ik het bericht De bouw van een koe met foto’s van koe Xena (geboren op 9 augustus 2014). Zij was een prachtig model want ze was toen in topvorm: 7 jaar oud, in haar 5e lactatie en 46 liter melk per dag. Haar krachtige naam komt van Xena, The Warrior Princess. Ik deelde de intro van die serie in dat bericht, echt zalig om die na zovele jaren nog eens terug te zien. De naam van haar oudste dochter komt ook van die serie: Gabrielle (geboren op 19 november 2016). Xena heeft ook nog een tweede dochter: Dieuwke. Zij werd geboren op 1 januari 2019, waarover ik schreef in 2019 van start met Dieuwke. Een goeie week geleden mochten koeien Xena en Gabrielle allebei op verlof: ze werden drooggezet zodat ze goed kunnen rusten tegen ze terug moeten kalven. Ik geef een overzicht van hun afgelopen lactatie, want die liep erg gelijklopend.

Eerst heb ik een foto van Xena, van op 5 februari 2022, toen ze in haar vorige droogstand zat. De eerste weken daarvan brengen ze door in een groep van 15 tot 20 droogstaande koeien en volle vaarzen, in een roosterstal met ligboxen. De laatste 10 dagen voor de geboorte van het kalf verblijven ze in stroboxen. Deze noemen we ook de afkalfboxen. Voor een volledig overzicht van hoe en waar de runderen op onze boerderij opgroeien, verwijs ik je door naar Van kalf tot koe op twee jaar.

Gabrielle kalfde op 17 februari 2022 en ging dan haar 3e lactatie in. Het kalf was een kruising met een Belgisch witblauw en werd dus verkocht na 2 weken. Bij Xena was dit ook het geval, zij kalfde op 18 februari en ging haar 6e lactatie in. Heel leuk dat ze zo dicht bij elkaar hun lactatie hebben gestart, want zo konden we deze twee toppers goed vergelijken. Ik kon enkele foto’s van hen nemen toen ze naast elkaar op de carrousel stonden en deze zet ik in dit bericht eens mooi bij elkaar. De eerste keer dat dit het geval was, was op 24 maart 2022. Dat deelde ik op Facebook met onderstaande post. Als je m’n Facebook nog niet volgt, zeker doen dus, want dan krijg je snel updates over en fijne foto’s van allerlei gebeurtenissen op de boerderij.

Xena en Gabrielle gaven allebei erg goed melk. Ze straalden ook echt, je ziet hierboven dat hun vacht echt blinkt. Dat zien we graag! Dat wil zeggen dat ze gezond zijn en zich goed voelen. Ik schreef enkele jaren terug een bericht over hoe je kan zien en ondervinden dat een koe ziek is, dit kan je lezen in Koesignalen – Ziekte. Xena en Gabrielle bleven gezond en hielden hun liters melk goed aan. Op 15 juni 2022 stonden ze nog eens naast elkaar, zoals jullie hieronder zien. Toen waren ze ook allebei alweer drachtig! Ze werden op 13 juni positief getest tijdens de drachtcontrole door veearts Bart. Gabrielle had ik op 23 april geïnsemineerd en Xena op 1 mei. Ze worden dus uitgerekend voor 28 januari en 5 februari. Net als bij de mens is een koe 9 maanden zwanger – ofwel 40 weken ofwel 280 dagen dus.

Op 7 juli stonden ze terug naast elkaar. Toen was Gabrielle (hieronder links) voor Xena. Ze gaven hier zo te zien nog enkele liters meer dan in juni. Dat zie je op de schermpjes met rode cijfers (twee cijfers voor en twee cijfers na de komma). Dat zal waarschijnlijk te maken gehad hebben met het rantsoen. In de zomer voederen we vers gras. Dit jaar gingen we daar eind mei met van start, nadat onze winterkuil eindelijk was op geraakt. Wanneer we grasklaver voederen, geven ze nog net dat tikkeltje meer melk dan wanneer het raaigras is. Het kan natuurlijk ook met het tijdstip van melken te maken hebben, wanneer ze een half uur of drie kwartier later komen dan hun tijdstip ’s ochtends, of wanneer wij een half uur of nog later beginnen melken.

Op 14 december, net voor ze in droogstand gingen, stonden ze nog eens naast elkaar op de carrousel. Deze foto zie je hieronder: Gabrielle links, Xena rechts. De laatste maanden hebben ze wat pootproblemen gekend en zijn ze vrij snel gedaald in hun melk. Ze blinken ook niet echt meer, dat zie ik ook. Dat heeft wat met die problemen te maken, alsook denk ik wel een beetje door het winterweer. Het weer is grijs en grauw en hun huid ziet niet veel (zon)licht meer. Maar nu kunnen ze rusten!

Ze hebben rust verdiend want ze hebben hun best gedaan! Op die 306 dagen lactatie van Xena produceerde ze 9741 liter. Op haar 6 lactaties samen staat de teller nu op 58965 liter. Dat kan al gaan tellen voor de levensproductie van een koe! Dat is bijna dubbel zoveel als de gemiddelde levensproductie van een Vlaamse koe (rond de 30000). Onze absolute topkoe Becky overschreed begin 2022 de fenomenale grens van 100 000 liter levensproductie! Gabrielle heeft na 301 dagen 10095 liter melk geproduceerd. Zij staat na 3 lactaties op 30733 liter. Dit zijn koeien die boven onze gemiddelde productie liggen, dus hebben ze een blogbericht aan hen gewijd, zeker en vast verdiend! Momenteel zijn ze beiden in blijde verwachting van een nakomeling van Rompen Red. Hopelijk beiden vaarsjes dus! Nog even afwachten…

Een gedachte over “Xena en Gabrielle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s