Het boerenleven

Van alles wat in de herfst

Ik schreef eind november opnieuw een dagboek voor Boer & Tuinder, dat verscheen in het magazine op 8 december. Na een overzicht van het voorjaar of de lente in De drukste, maar mooiste tijd van het jaar en een update van de zomer in De zomer en koe Becky had ik het nu over wat er op de boerderij gebeurde in de herfst.

We zijn zondag 27 november en de herfst is nu echt wel in het land. Afgelopen vrijdag zijn we begonnen met het jongvee op stal te halen. De weides raken afgegeten en het wordt nat en kouder. De droogstaande koeien en hoogdrachtige vaarzen kwamen 10 dagen geleden als eersten op stal. Deze lopen ’s zomers op de weide aan onze boerderij en worden daar bijgevoederd. Maar daar werd het bij de eerste regendagen al een modderboeltje. Komende week hebben we nog 28 stuks jongvee te gaan. Deze zitten verspreid over 4 weides, dus het wordt nog wat over en weer rijden met de veewagen. Daarna is het ook tijd voor hun scheerbeurt. Het jongvee onder 1 jaar oud, die niet buiten hebben gezeten, hebben we al geschoren en doorgeschoven naar hun juiste plaats in de stal om dan de winter in te gaan. Het is altijd wel een beetje puzzelen om iedereen binnen te krijgen maar dat komt goed! Een stal hoort dan ook mooi vol te zitten, maar niet overvol, per dier voorzien we een eet- en ligplaats. Het wordt nu meteen drukker om alle dieren gevoederd te krijgen op een voormiddag. Ik voeder dan 3 verschillende mengsels met onze voedermengwagen. Het wordt ook drukker omdat ik het jongvee nu zal insemineren. In de zomer zit er een stier op de weide en hoef ik daar dus geen tijd aan te besteden. Nu wordt het weer opletten voor de tochtdetectie en dan insemineren op het juiste moment.

De beestjes hebben uiteindelijk lang kunnen buiten lopen want het werd nog een mooie nazomer. Het gras op de weides bleef maar groeien. We hebben onze percelen gras nog twee maal moeten maaien ook. Op 10 oktober werden nog pakken gras geperst en de laatste zelfs op 13 november! Zo laat op het jaar maaien hebben we nog nooit gedaan. Echt droog werd dit gras niet meer want de dagen waren te kort en de zon scheen ook niet voluit. Maar lang gras de winter laten ingaan, is niet optimaal. Dus werd het gras toch nog van het veld gehaald. Die pakken zullen deze winter gevoederd worden aan het jongvee.

Naast het oogsten van gras was er ook nog de maïsoogst. Na twee maal maïs hakselen, de tweede keer op 20 september, bleven er nog enkele hectaren maïs staan. De maïskuilen waren vol en dus werd er in meerdere keren nog wat maïs gedorsen, zo was dat onder andere op 6 en 9 oktober. Op 13 oktober werd ook gekozen nog wat maïs in bollen te persen als MKS = maïskolvensilage. We deden dit nog omdat de uitslag van de eerste maïskuil toch wat minder blijkt te zijn. Zo kunnen we ons rantsoen voor de koeien hiermee optimaliseren.

Het is altijd zoeken naar manieren om te optimaliseren op de boerderij. Niet alleen op vlak van rantsoen. Energie in de vorm van stroom wordt ook een groter probleem. Misschien nog niet dat er meteen tekorten zullen zijn, maar de prijs is wel enorm gestegen. Groene energie is dus iets dat we zeker aan het afwegen zijn. Vorige week gingen we eens kijken op een studienamiddag van Boerenbond. We zagen een bedrijf dat volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet zijn stroom produceert. We zagen en hoorden over zonnepanelen en een windmolen, batterijen om die stroom ook op te kunnen slaan en te gebruiken wanneer nodig, en dan nog een groep op mazout om de tekorten op te vangen. Het is natuurlijk verschillend van bedrijf tot bedrijf wat het beste past, en het zijn ook grote investeringen. Een windmolen kost nu ook al een stuk meer dan twee jaar of zelfs een jaar geleden. Wind is er wel altijd, zon heb je in de winter een stuk minder. Al waren de laatste twee jaren ook geen goede windjaren naar het schijnt. Het hangt er ook allemaal van af of je de windmolen op een vrij goede plaats kan zetten. We hoorden dat alles in een straal van 300 meter rond de windmolen invloed heeft op de productiviteit. Het zijn allemaal zaken die moeten afgewogen worden. We weten weer wat gedaan komende winter, zowel denk- als doewerk.

Een gedachte over “Van alles wat in de herfst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s