Het boerenleven

Eerste kruising met Belgisch witblauw geboren

Sinds vorig jaar gebeurt de voortplanting van onze koeien niet meer alleen op natuurlijke wijze maar ook via kunstmatige inseminatie. Op die manier kunnen we voor betere nakomelingen zorgen omdat er gekozen wordt voor de juiste stier (sperma) op elke koe (die beoordeeld wordt op verschillende onderdelen). Maar naast het streven naar sterke, uitstekende melkkoeien, zijn er via KI ook andere mogelijkheden. Zo kunnen we onze Holstein-Friesian koeien insemineren met andere rassen. Zo’n negen maanden geleden probeerde ik dat voor het eerst. Het resultaat (mét foto) krijgen jullie verder in dit bericht.

Eigenlijk probeerde ik tien maanden geleden voor het eerst, toen ik Greta insemineerde met een Belgisch witblauwe stier. Meteen raak! Maar drie maanden geleden aborteerde ze. Het bleek om een tweeling te gaan en deze dracht was waarschijnlijk te zwaar.

Koe Stefani was de tweede koe die ik insemineerde met een Belgisch witblauwe stier. Ook bij haar was het meteen raak! Vorige vrijdag kalfde zij van een flinke jongen. We hebben moeten helpen want hij zat achterwaarts – terwijl bij een kalving normaal eerst de voorpoten en het kopje komen. Eerst leek hij vooral zwart te zijn. Maar eenmaal hij droog was, zag je duidelijk de witblauwe tint. Het is dus een mooie kruising tussen de twee rassen. Het stiertje stelt het goed en groeit snel. Binnen twee weken zal hij de boerderij verlaten, zoals alle stierkalfjes. Normaal gezien zullen we meer geld voor hem krijgen dan van een Holsteinkalf – waar we tegenwoordig slechts 60 tot 80 euro voor krijgen. Op die manier halen we voordeel uit kruisingen met andere rassen.

IMG_8365

2 gedachtes over “Eerste kruising met Belgisch witblauw geboren

  1. Wat een prachtig kalfje! Mijn man insemeneert bij ons de koeien. Hij vindt het iedere keer weer spannend hier bij de drachtigheidscontrole door de veearts. Gelukkig meestal een goed resultaat. Succes nog!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s