Het boerenleven

Zomerse dagen op ons melkveebedrijf

De laatste dagen van juni waren prachtige zomerse dagen. Op een landbouwbedrijf wil dat bijna altijd zeggen: veel werk! In deze periode was het op onze boerderij terug tijd om wat gras te maaien en naar huis te halen. Maar er is altijd nog zo veel meer te doen op een melkveebedrijf: zo werden stroboxen uitgemest, kreeg de carrousel een grondige reiniging, werden heel wat kalfjes geboren en moest er steeds heel wat gevoederd en gemolken worden. Bovendien kregen we ook hoog bezoek! Ik maak een verslag in dagboekstijl…

Vrijdag 19 juni 2020

Koe Malin kalfde in de voormiddag van een mooi vaarsje. Nadat de koe haar kalfje een beetje heeft droog gelikt, verplaatsen we het naar een eenlingbox – dit keer was dat naar een iglo. We doen dit vrij snel na de geboorte om zo het kalf zo weinig mogelijk in contact te laten komen met mest of andere dieren. Deze zouden anders het kleine kalfje kunnen diarree bezorgen want in deze fase is het kleintje heel gevoelig voor infecties. Jullie kunnen in eerdere berichten meer lezen over kalveropfok en van kalf tot koe op twee jaar. Op Facebook vroeg ik naar een naam en ik koos uiteindelijk voor Mojame!

In de namiddag werden de stroboxen in onze stal voor jongvee en droogstaande koeien uitgemest. Dit gaat als volgt… De mest en het vuile stro wordt opgeschept met de verreiker en op een kar geladen, waarmee naar de mesthoop wordt gereden om die daar te lossen. Vader rijdt en schept met de verreiker, in tussentijd help ik met de riek en steker wat om de hoeken en kantjes volledig proper te krijgen. De dieren moeten ook een beetje van hier naar daar gestoken worden om overal goed bij te kunnen. Wanneer al het vuil is uitgemest, worden pakken stro op de strozolder boven de dieren geplaatst en wordt alles terug mooi ingestrooid. Elke dag worden de koetjes en kalfjes hier in de stroboxen zowel ’s ochtends als ’s avonds mooi ingestrooid door papa.

Ondertussen zat moeder ook niet stil. Zij had heel wat uren werk om de carrousel eens een grondige reinigingsbeurt te geven met de hogedrukreiniger. Na het melken wordt alles telkens wel gereinigd maar na maanden blijven er heel wat spatten mest plakken. Nu was het hoog tijd om alles weer goed te doen blinken, en dat deed het!

Zaterdag 20 juni 2020

Ik besloot op warme dagen de melkkoeien vanaf deze periode ’s ochtends te voederen. Op deze manier krijgen de koeien hun voeder – in de mengwagen meng ik maïs, perspulp en eiwitkern – fris voorgeschoteld. Zo ’s morgens vroeg zorgde dat voor dit mooi panoramisch plaatje…

Zondag 21 juni 2020

Op zondag(na)middag nemen we vaak tijd om uit te rusten, om bij familie te gaan of familie te laten komen, om een (al dan niet stevige) wandeling te maken… In de lockdown periode zijn heel wat feestjes of etentjes niet door gegaan. Nu het coronavirus ietwat onder controle lijkt, zijn we aan een inhaalmanoeuvre begonnen! Zo haalden we op deze zondag de glaasjes cava boven en staken we de BBQ in gang voor quality time met de beste familie! ’s Avonds rond 18 uur is het wel terug werkentijd: koeien melken, kalveren drinken geven en overal het voeder bijschuiven. Altijd met onze hartendiefjes bij ons…

Maandag 22 juni 2020

Na een mooi weekend met zowel inspanning als ontspanning, begon nu een drukke week! Op maandag konden we nog wat op gang komen. Koe Becky is intussen helemaal op gang, na de moeizame start van haar 7e lactatie. Ik ben niet degene om veel met cijfers op te scheppen, maar dit keer ben ik gewoon te trots… Becky vestigde een record: ze gaf 28,63 liter in één melkbeurt! ’s Avonds gaf ze 25,21 liter melk. Net geen 54 liter per dag dus, maar meer dan genoeg voor ons! Onze koeien geven momenteel gemiddeld 27 liter per koe per dag. We zijn dus heel trots op ons lieve Becky! De foto rechts werd genomen op 24 juni.

Dinsdag 23 juni 2020

De drukte kon beginnen want met het prachtige zomerweer was het weer tijd om gras te maaien. Het gras was niet overal even lang maar het moest wel eens af want het stond in zijn zaad. Ik heb een foto en een filmpje van het maaien en schudden, in het wonderlijke Maarkedal! Papa rijdt met de maaier, mama met de schudder… Intussen doe ik het gras met de riek uit de hoeken. Dan maak ik graag eens tijd om wat beelden te maken.

Diezelfde dag werden onze honden Toby en Blacky gecastreerd. Gewoon thuis op het terras! Hier zien we Toby onder narcose, terwijl Blacky toekijkt naar wat hem ook te wachten staat. Ze stellen het intussen heel goed, zo zonder balletjes.

Woensdag 24 juni 2020

Nadat het gras is gemaaid en geschud, mag het een dag blijven liggen om te drogen. Op sommige grasvelden wordt nog een tweede keer geschud, zeker als het lang gras is, zodanig dat zeker alle kanten van het gras eens de zon hebben gezien. Met het schudden wordt aarde er ook uit geschud.

Voederen op prachtige zomerdagen is echt zalig werken! Ik word er altijd goed gezind van! Onze droogstaande koeien buiten genieten onder de zon en de helderblauwe hemel van hun maïs-stro mengsel.

Donderdag 25 juni 2020

Na twee dagen is het gras droog genoeg om op rijtjes te leggen, nu zeker met bijna 30°C! Dit keer raapten we het niet op met onze opraapwagen maar werd het gras tot pakken geperst. Dit gebeurde door loonwerken Gheenens. Wij moeten dan de pakken van het veld naar huis halen. Met de verreiker laden we ze op de kar – dit deed ik deels, tot het tijd was om te melken. Thuis werden de pakken gras dan nog met plastiek gewikkeld, zodat ze een hele tijd bewaren.

Vrijdag 26 juni 2020

De pakken gras of voordroog worden mooi gestapeld, zodat ze niet heel veel plaats innemen. Hier wachten ze tot ik ze met de verreiker kom ophalen om te vervoederen. Wanneer is nog niet duidelijk, want zolang we vers gras kunnen voederen, doen we dat.

Na hier en daar op de boerderij nog wat te hebben opgeruimd, waren we klaar voor groot bezoek! Boerenbond nodigde ministers Hilde Crevits (Landbouw) en Zuhal Demir (Omgeving) uit in de Vlaamse Ardennen. Wij waren trots hen te mogen ontvangen op ons landbouwbedrijf. Verschillende boeren uit de streek namen het woord, omtrent verschillende problematieken zoals MAP6, erosie, bosuitbreiding, IHD en PAS. Een volledig verslag is hier terug te vinden.

Zaterdag 27 juni 2020

Na de hete vrijdag, werd het zaterdag grijs en onweerachtig. Dan is het zoeken naar de juiste moment om vers gras te halen om te voederen.

Zondag 28 juni 2020

Op zondag doen we het vaak wat rustiger aan, al hangt heel veel af van het weer én onze koeien. Want op deze zondag eind juni besloten ze met z’n vieren te kalven! Gelukkig alle vier erg vlot, zo liep er ’s ochtends al eentje op de weide te wandelen. Twee van de vier waren kruisingen. Zo ook bij koe Jara, onze oudste koe momenteel.

2 gedachtes over “Zomerse dagen op ons melkveebedrijf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s