Het boerenleven

Voederbieten geoogst, alle jongvee op stal én intussen heel wat kalfjes erbij

74638432_796808587421477_49782029625065472_nNa onze maïs zijn nu ook onze voederbieten allemaal thuis. Op woensdag 30 oktober werden deze geoogst. De opbrengst was heel erg goed! Diezelfde dag werd op dat land nog tarwe gezaaid. Op 31 oktober hebben we het laatste jongvee op stal gebracht. Intussen heeft het al heel wat geregend én kregen we er ook heel wat kalfjes bij. Op 24 dagen werden er 28 kalfjes geboren! Daarbij was er één tweeling en diende er ook een keizersnede te worden uitgevoerd. Meer over al deze werkzaamheden en avonturen verder in dit bericht.

Van de oogst van de voederbieten heb ik geen foto’s, enkel van de uiteindelijke berg bieten. Twee jaar terug toonde ik wel enkele beelden, in Alle vruchten van het land. Toen maakte ik eveneens een filmpje: Voederbieten rooien.

IMG_2641

Drie jaar geleden maakte ik een filmpje van hoe de voederbieten geoogst worden tot hoe ze aan de koeien vervoederd worden. Hieronder geef ik jullie dit nog eens mee. We zijn nog steeds tevreden over voederbieten in het rantsoen van de koeien!

Het jongvee is allemaal veilig en droog op stal. Het scheren moeten we wel nog steeds aanvatten. We zijn er nog niet aan begonnen door het vele werk met de kalvingen!

IMG_2659

Zoals ik al zei: er werden 28 kalveren geboren op de laatste 24 dagen! Hieronder krijgen jullie het lijstje te zien. Dit deed ik ook al eens in het begin van dit jaar: 2019 van start met Dieuwke. Soms werden er eens twee of drie kalveren op één dag geboren. Het record staat echter op zes, daarover schreef ik in Een dag vol kalfjes. Momenteel is er een grote groep vaarzen (eerstekalfskoeien) aan het afkalven, die werden drachtig via natuurlijke dekking. Welke weg zij hebben afgelegd tot hun eerste kalving kunnen jullie volledig lezen in van kalf tot koe op twee jaar.

Kalvingen oktober-november 2019 recent

75279211_410580899621916_7179628818468962304_n

Bij die 28 kalvingen was er één tweeling. Bij heel wat geboorten hebben we een handje geholpen. Vooral omdat een eerste kalving toch opletten is want het gaat niet altijd even vlot. Er werd zelfs ook een keizersnede uitgevoerd, bij vaars Dua Lipa – inderdaad, naar de zangeres, die ik twee jaar geleden live zag in de Lotto Arena. Het kalf zat achterwaarts en was ook te groot. Het werd een flink stiertje.

Koe Simone kalfde een maand te vroeg! Haar kalf was een heel klein vaarsje, dat we de naam Simonneke gaven. Zij was heel fragiel, maar dronk van in het begin erg goed en verblijft nog altijd onder de gloeilamp, zodat ze minder energie moet steken in zichzelf opwarmen. Zo is ze nu al flink gegroeid en stelt ze het goed, net als mama!

Een gedachte over “Voederbieten geoogst, alle jongvee op stal én intussen heel wat kalfjes erbij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s