Het boerenleven

Alle vruchten van het land

Sinds gisteren zijn onze voederbieten gerooid. Daarmee zijn al onze vruchten voor dit jaar thuis op de boerderij. Ons hof ligt daarmee ook zo goed als vol, want de bieten hadden een grote opbrengst. Nu ging het om 1,80 ha maar sinds half september waren we al met de hand bezig: een goeie halve hectare hadden we reeds geplukt. Hoe de oogst van de bieten in het werk ging, toon ik jullie verder, alsook heb ik nog beelden van de laatste grasoogst. Van de maïsoogst liet ik jullie eerder een video zien.

Ik maakte ook videobeelden van de bietenoogst, deze moet ik nog in een filmpje gieten. Van vorig jaar kunnen jullie de video Voederbieten van veld naar koe nog eens bekijken. De koeien zijn nog steeds verlekkerd op de bietjes, dus zijn wij er ook tevreden over.

UPDATE: Het filmpje van dit jaar staat online!

Het bieten rooien gebeurt in verschillende stappen. Eerst wordt het loof afgemaaid, daarna worden de bieten uit de grond gehaald en op een rijtje gelegd.

IMG_6115IMG_6082

Vervolgens raapt een bietenlader de bieten op en wanneer de kooi vol is, zal de inhoud gelost worden op een grote kar. De bieten worden dan gelost op de boerderij.

IMG_6147IMG_6153IMG_6068IMG_6103

Thuis leverde dat een mooie hoop bieten op! Het land waar onze bieten dit jaar stonden, bevond zich trouwens op de top van de Boigneberg, waar ik al foto’s nam tijdens het gras harken en hakselen van twee jaar terug. De kerk van Maarke, de Sint-Vincentiuskapel en de Bossenaarmolen zijn op enkele van bovenstaande foto’s te zien op de achtergrond, over die molen schreef ik eerder een bericht.

IMG_6167

Nu nog enkele foto’s van onze laatste grasoogst. Het gras werd gemaaid en geschud op 14 oktober. De bomen kleurden al alle kleuren en dat zorgt altijd voor mooie foto’s in het heuvelachtige landschap. Niet in de Vlaamse Ardennen deze keer, maar net over de taalgrens in Pays des Collines (het land van de heuvels).

IMG_5701IMG_5710IMG_5752

2 gedachtes over “Alle vruchten van het land

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s