Wist je?

Koe kan verlamd raken tijdens kalving

VIMG_0505orige week op een ochtend troffen we een hoop miserie aan in de afkalfstal. Een kalf lag dood achter zijn moeder, een echt super groot stiertje. Het stierf waarschijnlijk door de lange duur van de kalving. Dat komt nog wel eens voor, je mag nog ’s nachts opstaan, soms ben je zelfs overdag op enkele ogenblikken na te laat. Maar erger was het nu gesteld met de moeder. Want Fannie kon niet meer rechtstaan. Kalfziekte is dan het eerste waar we aan denken: een calciumtekort doordat de behoefte eraan na het kalven heel wat groter is. Maar nadat de veearts calcium had toegediend via een infuus in het bloed, kon ze nog steeds niet overeind. Het werd ons dan duidelijk dat ze verlamd was geraakt tijdens de kalving.

Hoe kan een koe nu verlamd raken tijdens de geboorte van haar kalf? Wel, doordat het kalf een hele tijd in het geboortekanaal een zenuw van de moeder gekneld heeft doen zitten. In het bekken van de koe lopen namelijk twee grote zenuwbanen voor de twee achterbenen. Als het kalf groot is en daardoor tijdens de kalving lange tijd tegen deze zenuwen duwt, zitten ze te lang gekneld en raakt de koe verlamd. Meestal is het maar één zenuw en dus één been, maar soms beide zenuwen, waardoor ze allebei haar benen IMG_0507niet meer kan gebruiken en dus niet meer kan rechtstaan. Gelukkig is deze verlamming slechts tijdelijk en herstelt de koe volledig.

Bij Fannie heeft het vier dagen geduurd voor ze zelfstandig recht kon staan. Daarna zag je het nog: ze stond raar op haar poten, ze waren “geknikt” of correct gezegd stond ze overkoot. Er wordt gesproken van kraampoten. Het duurt enkele weken voor dit volledig verdwenen is en ze dus volledig hersteld zal zijn. Toen ik de foto genomen heb, was het echter al beter. Rechts zie je nog iets de knik. Het best is dat dergelijke koeien op stro kunnen verblijven omdat ze hier het best kunnen liggen en vooral terug recht raken.

Die eerste dagen kon Fannie dus niet zelfstandig recht. Vanaf dag twee hebben we ze recht geholpen met een heupklem. Rond de heupen wordt het toestel aangebracht en daarna draait men de draadspindel op zodat hij stevig vast zit rond de heupen. De heupklem wordt dan aan de verreiker gehaakt en zo kan men het dier voorzichtig optillen. Wanneer de koe recht staat, draait men de klem weer los.

UPDATE: Fannie sloot haar tweede lactatie na een jaar af met een prachtige 10 794 liter.

IMG_0527

Deze heupklem is een gemakkelijk toestel dat we bijvoorbeeld ook al eens gebruikt hebben toen er een koe in een gracht was gesukkeld. Ze zat verzonken met haar poten tot de helft van haar lijf. Haar heupen zaten nog boven en dus was haar redding de heupklem of koelift.

3 gedachtes over “Koe kan verlamd raken tijdens kalving

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s