Het boerenleven, Throwback thursday

Becky vliegt haar 8e lactatie in

Onze liefste koe Becky heeft een vliegende start genomen in haar 8e lactatie – in tegenstelling tot de treuzelende start vorig jaar. Begin juni vertelde ik dat ze net op vakantie was vertrokken naar de weide achter ons hof. Daar bracht ze het grootste deel van haar droogstand door. De laatste week verbleef ze op stro in de afkalfbox. Ik heb verder enkele foto’s van toen, van haar pasgeboren kalfje en van haar eerste dagen in haar 8e lactatie. Omdat ik maar niet genoeg kan krijgen van deze koe, ze is dan ook een hele speciale, en binnenkort nog meer!

Donderdag 8 juli 2021

Becky in de afkalfbox, naast de andere hoogdrachtige koeien: Nancy, Jara en Darlene. Hier krijgen ze maïs, stro, eiwitkern en mineralen te eten – net zoals ze buiten bijgevoederd krijgen. Maar hier krijgen ze nog een overgangseiwitkern extra, zodat ze helemaal klaar zijn om hun nieuwe lactatie te starten.

Zaterdag 10 juli 2021

Het is bijna zover! Haar uier begint goed te spannen. Ik gokte op morgen, want ze houden ervan op zondag te kalven. Becky staat intussen 44 dagen in droogstand. Ideaal dus, want wij streven naar 40 à 45 dagen. Zo heeft hun uier de tijd om te rusten en zich goed klaar te maken voor de volgende lactatie.

Zondag 11 juli 2021

Jawel hoor, Becky kalft op zondag! Ik was er niet bij – ik was gaan wandelen – maar mama Veerle stuurde me deze foto door. De kalving ging erg vlot, super dus! Alleen niet zo super: het was opnieuw een stier! Echt jammer, want het was de eerste keer dat het me gelukt was haar via KI (kunstmatige inseminatie) drachtig te krijgen. Haar tussenkalftijd (TKT = de tijd tussen haar kalving vorig jaar en deze kalving) bedroeg 448. Dit is vrij goed, we streven naar 380 à 400 dagen, maar voor een koe met een productie als haar is meer dan 400 zeker niet erg.

Maandag 12 juli 2021

Becky vliegt haar lactatie in en geeft meteen veel melk. Op haar eerste dag gaven we haar calciumbolussen en de eerste vijf dagen kreeg ze propyleenglycol. Drie weken voor haar kalving kreeg ze ook een Kexxtone bolus. Vorig jaar deden we dit ook allemaal maar toen had ze toch problemen – verschil was wel de TKT van 572 dagen en de droogstand van 60 dagen toen.

Woensdag 14 juli 2021

’s Ochtends tref ik Becky en haar dochter Bessy naast elkaar aan in de ligboxen. Hoe schattig! Zelf weten ze wel niet meer dat ze moeder en dochter zijn, of dat denk ik toch niet. Normaal gezien zou ze hier nog een tweede dochter lopen hebben, Bex, maar zij stierf jammer genoeg onverwacht in de zomer van 2020.

Becky is meteen goed aan het smullen en dat zien we graag! Zowel het mengsel van stro, maïs, perspulp en eiwitkern als uiteraard het heerlijke verse gras!

Donderdag 15 juli 2021

Becky is zo’n prachtige koe! Haar kop, haar hartje op haar kop alleen al doen me zo verliefd op haar worden! Als je dan haar naam roept, meteen haar kopje recht omhoog en zo kijken naar je. Ze is één uit de duizend – en binnenkort bereikt ze haar honderdduizend liter! Nog nooit hebben we een koe gehad die in haar leven 100 000 liter melk produceert! Maar nog even afwachten, en Becky de tijd geven om haar ding te doen!

2 gedachtes over “Becky vliegt haar 8e lactatie in

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s