Throwback thursday

Al vier jaar melken we draaiend!

Op 29 januari werd onze carrousel vier jaar! Het lijkt echt nog niet zo lang geleden – want ik herinner me nog zo goed die eerste melkbeurt – maar toch is het waar: we melken al vier jaar draaiend! Dat gebeurt nog altijd heel erg vlot, en daarmee wil ik zeggen: zo’n 100 koeien per uur! De laatste dagen is dat misschien wel iets minder, maar in oktober haalden we zelfs eens 107 koeien per uur! De traagste koe bepaalt eigenlijk de snelheid waarmee we melken want we doen hem dan wat trager draaien. Stilstaan kan de carrousel uiteraard ook, maar dat zorgt er vaak voor dat de koeien beginnen mesten – en dat proberen we te voorkomen. Ik geef je verder enkele interessante cijfers mee en uiteraard ook nog een paar foto’s.

Na een melkbeurt kunnen we in het programma DairyPlan van GEA Farm Technologies (merk van onze melkmachine) de kengetallen voor melkproductie opvragen. Hieronder zien jullie daar een voorbeeld van. Momenteel melken we rond de 140 koeien: er komen er bij na het kalven en er gaan er op het einde van hun lactatie in droogstand.

Snel gemolken 95peru 2-2-2018 2

Met melken beginnen we rond kwart na 6 of half 7, nadat we de koeien op zo’n 20 minuten verzameld hebben in de wachtruimte. Bij het melken ligt de gemiddelde rotatietijd rond de 13 minuten. Het verschil tussen de kortste en langste tijd is opvallend: dubbel zo lang! Gemiddeld worden de koeien eigenlijk snel gemolken: op 6 min zijn ze leeg. Ze staan dus zo’n 55 % van de tijd zonder gemolken te worden op de carrousel. Dit is vooral na het melken, want van het binnenkomen en de koeherkenning tot het aansluiten van het melkstel liggen slechts een 40-tal seconden. Momenteel zitten we gemiddeld rond de 14 liter per melkbeurt, of dus 28 liter per dag, waar we zeker tevreden met zijn.

Al elk jaar heb ik de verjaardag van de carrousel gevierd: de eerstede tweede en vorig jaar de derde. Toen toonde ik een video van die eerste melkbeurt. In juni plaatste ik een video van hoe melken er tegenwoordig aan toe gaat: melken met een carrousel.

UPDATE Ook de vijfde en de zesde verjaardag vierde ik!

Vorig jaar vertelde ik ook dat het de laatste dagen sprinten was om alles klaar te krijgen. Zo werd de groene coating waar de koeien op staan de 27e januari aangebracht en de 28e werden de melkstellen en hekjes geïnstalleerd. Maar ook de weken ervoor waren we altijd aan het werk om alles af te krijgen. Een heel karwei bijvoorbeeld was het coaten van de muren. Zowel in de melkstal als in het melkhuis werden de niet-afwasbare muren gecoat, en dit waren dan nog meerdere lagen. Gelukkig kregen we heel wat hulp, want het was lastig! De ruimte werd trouwens verwarmd want het weer was toen te koud om de coating te doen drogen. In september van 2014 hebben we dan ook zelf onze voedergangen gecoat.

Op diezelfde dag, op 18 januari 2014, werd ook onderstaande foto genomen: de koeien lekker aan het smullen in hun nieuwe stal. Zij konden enkele weken ervoor al verhuizen naar een deel van de stal. Melken gebeurde nog altijd in de fameuze melkwagen, die achteraan links op de foto te zien is. Om die wagen in volle glorie te zien: ik schreef er in geuren en kleuren over bij start afbraak melkveestal. Ook bij de opbouw bleef maar duren vertelde ik over de leuke en vooral minder leuke kanten van melken in een melkwagen. Momenten die we niet zullen vergeten, maar we zijn blij dat die momenten verleden tijd en dus herinneringen zijn.

IMG_0851

10 gedachtes over “Al vier jaar melken we draaiend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s