Het boerenleven

Minister Joke Schauvliege op bezoek

Gisteren mochten we Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege verwelkomen op ons bedrijf. Ze kwam ons en de pers de bijgestuurde erosiebestrijdende maatregelen toelichten. De Vlaamse Ardennen werden hard getroffen door deze moeilijk tot zelfs onmogelijk Joke door GSM Valerieuitvoerbare nieuwe maatregelen, die vanaf 2015 moesten toegepast worden. Dit was één van de redenen waarom er tijdens de voorjaarsklassiekers actie werd gevoerd. Eerder schreef ik een blogbericht met het volledige verhaal van de erosiemaatregelen, dat terug te vinden is op https://deavonturenvaneenboerenmeid.wordpress.com/2015/10/31/het-verhaal-achter-de-zwarte-vlaggen-deel-2-erosiemaatregelen/

Daarin staat ook te lezen dat van onze percelen welgeteld 75 % behoren tot de twee hoogste erosiegevoeligheidsklassen. Op heel wat percelen dienden we dus maatregelen toe te passen, maar dat lukte niet altijd. Niet omdat we niet wouden, maar omdat het niet mogelijk was. Onder andere omdat ons bedrijf zo erg getroffen was door de erosiemaatregelen, kwam Joke persoonlijk ons het goede nieuws voorstellen: dat de versoepeling in het erosiebeleid is goedgekeurd.

Minister Schauvliege vertelde niet alleen maar luisterde ook naar m’n vader Herman, die als ervaren landbouwer het beste weet hoe z’n percelen in elkaar zitten. Het werd een boeiend gesprek, ook aangevuld met deskundige uitleg van Lieven Van Waes, raadgever landbouw op het kabinet van Joke Schauvliege. Om te weten wat er precies allemaal gezegd is, kunnen jullie terecht op de website van Vilt: http://www.vilt.be/niemand-kent-een-perceel-beter-dan-de-landbouwer-zelf

Naast een verslaggever voor Vilt, waren er ook aanwezig van Landbouwleven en Boer&Tuinder. Ook plaatselijke reporters van Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws waren aanwezig. Deze artikelen zal ik jullie onderaan dit blogbericht tonen.

Er werd over meer dan erosie gesproken want we gaven ook een rondleiding op ons bedrijf. We voelen ons enorm vereerd om Joke Schauvliege ons bedrijf te hebben mogen tonen. Het werd een erg aangename namiddag. We vertelden ook dat al onze koeien een naam hadden. Hierop vroeg de minister of er ook een Joke was en inderdaad, er is een Joke op ons bedrijf aanwezig. Het is zelfs een speciaal dier want we hebben haar cadeau gekregen van de vier hoofdsponsors van onze opendeurdag, die plaatsvond op zaterdag 28 juni 2014. Ons Joke is afkomstig van een top melkveebedrijf uit Kaprijke. Ze heeft haar mooie naam dus te danken aan de familie Matthys. Twee Jokes bij elkaar op de foto zorgde voor onvergetelijke momenten. Hieronder vinden jullie het artikel dat er ook over werd geschreven, met de foto’s.

Meer over onze opendeurdag van toen is trouwens terug te vinden op: https://deavonturenvaneenboerenmeid.wordpress.com/2015/06/25/opendeurdag-melkveestal/

HLN Joke

HLN Joke 2

Joke door Het Niewsblad

5 gedachtes over “Minister Joke Schauvliege op bezoek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s