Het boerenleven

Melkveestal – Deel 6: borstels

De afgelopen weken konden jullie al lezen waar en hoe de koeien eten, drinken en liggen. Dit zijn dus eigenlijk de basisbehoeften van koeien. IMG_5181Maar om het welzijn van de dieren te verhogen, kunnen er nog meerdere zaken in de stal aanwezig zijn, zoals een mestrobot die hun omgeving proper houdt, voetbaden om hun klauwen te ontsmetten, een klauwbekapbox om klauwproblemen te voorkomen of te genezen… Deze zaken komende de komende weken nog aan bod, zoals reeds in de inleiding te lezen was. Vandaag worden de borstels voorgesteld en besproken. Check een video hier.

De koeien kunnen zichzelf mooi maken aan de twee verschillende types borstels.

Mooi maken is misschien simpel gezegd maar het is wel zo: de borstels vegen het vuil, het stof en het overtollig haar van hun lichaam. Hierdoor zijn de dieren dus ook gezonder. Ze blinken en de kans op schurft wordt trouwens ook verlaagd. In onze melkveestal bevinden zich twee borstels:

  • E-borstel: dit is de horizontale borstel, deze kan in beide richtingen 90° omhoog geduwd worden, vooral voor de rug, het achterwerk en de staart;
  • M-borstel: dit is de diagonale borstel, kan niet echt omhoog IMG_8890verduwd worden, vooral voor de zijkant, de hals en de kop maar ook voor het achterwerk.

Om het draaien van de borstel te starten, zal de koe gewoon tegen de borstel moeten duwen, drukken met de kop of het lichaam. Na een 20-tal seconden stopt hij en wanneer hij dan opnieuw geactiveerd wordt, zal hij in de omgekeerde richting draaien, dit om een gelijkmatige slijtage te bekomen.

In de handleiding staat te lezen dat er één borstel per zo’n 50 koeien nodig is. Het gebruik van een borstel is niet geschikt voor stieren (en ook niet voor bronstige dieren maar dit is niet te voorkomen). Te lange staarten moeten geschoren worden zodat deze niet in de borstel verstrikt kunnen raken. Daarnaast mogen dieren best ook geen halsband dragen: dit is bij ons wel het geval en hier nog geen problemen bij ondervonden. De dieren moeten ook best onthoornd zijn.

 

Dankzij de stevige constructie van de borstels zijn de onderhoudskosten laag. De smeernippels dienen tijdig wel eens gesmeerd te worden. Uit eigen ondervinding zien we wel dat de M-borstel meer slijtage ondervindt doordat de dieren hier echt kunnen op leunen, op hangen en tegen bokken.

6 gedachtes over “Melkveestal – Deel 6: borstels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s