Op stap

Het beste van Londen

Londen is een stad waar je ooit moet geweest zijn. Er valt hier voor iedereen iets te beleven! Er zijn zodanig veel bezienswaardigheden dat je ze nooit allemaal kan gezien hebben op een paar dagen. Ikzelf ben al twee keer in Londen geweest, eens 4 en eens 5 dagen, en heb dus toch al wat gezien. Ik kan jullie dus wel wat aanraden: pleinen, markten, gebouwen, monumenten… Er zijn hier ook heel wat musea en dit zijn de meest bezochte attracties van de stad maar aangezien ik daar niet zo voor te vinden ben, zal ik alleen het bekendste museum bij m’n top 20 steken. Inderdaad, ik heb een top 20 samengesteld, het beste van Londen.


Eerst een korte algemene inleiding

Londen is de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en ligt in het zuid-westen van het land. De stad is met zijn 8,5 miljoen inwoners veruit de grootste stad van de Europese Unie. Ter vergelijking: Berlijn telt 3,5 miljoen inwoners, Parijs 2,2 en Brussel 1,2 miljoen. Er is enorm veel openbaar vervoer: de typische rode bussen, treinen en metro’s die bijna de hele dag door rijden. The Tube of Underground is trouwens de naam van de metro en het gaat hier om het oudste metrostelsel ter wereld. Om gebruik te maken van het openbaar vervoer heb je een Visitor Oyster card nodig, te verkrijgen online of bij een reisagentschap of gewoon daar in een station.

London met schaal

In het Verenigd Koninkrijk is de euro niet de munteenheid maar zij hebben hun pond. Dat is zeker iets dat niet mag vergeten worden, alsook dat de klok een uur moet terug gedraaid worden wanneer men aankomt in de stad. Men kan Londen bereiken met het vliegtuig maar vanuit ons land is de Eurostar erg gemakkelijk en goedkoop. Voor ongeveer 80 euro kan je heen en terug van Brussel-Zuid naar London St Pancras International. Vergeet wel je kauwgom niet want de hogesnelheidstrein gaat in Engeland veel op en neer door tunnels en dat merk je enorm aan de oren. Alhoewel je er goedkoop kan raken, is Londen een dure stad, maar het is het bezoeken zeker waard.


1. River Thames

De rivier Thames loopt kronkelend door de stad en is niet weg te denken uit het stadsbeeld. Heel wat populaire gebouwen en attracties bevinden zich langs of nabij de rivier. Denken we maar aan Houses of Parliament, London Eye, Saint Paul’s Cathedral, The Shard en Tower of London – deze zitten één voor één in m’n top 20. Er gaan daarnaast heel wat bekende bruggen over de rivier, maar de bekendste is uiteraard Tower Bridge. Om Londen dus voor een groot deel op een korte tijd te zien, is een boottocht zeker een aanrader! Kom er hier meer over te weten.

IMG_6686


2. The Queen’s Walk

De drukste plaatsen om te wandelen in Londen zijn ongetwijfeld langs de zuidelijke oever van de Thames op The Queen’s Walk. Dit pad loopt vanaf Lambeth Bridge tot een van de bekendste bruggen ter wereld Tower Bridge. Onderweg heb je uiteraard nog heel wat andere mooie bruggen: Westminster Bridge, Golden Jubilee Bridges, Waterloo Bridge, Blackfriars Bridge, Millennium Bridge, Southwark Bridge en London Bridge. Hiervan zijn de meeste toegankelijk voor zowel verkeer als voetgangers, maar enkele bruggen zijn speciaal gemaakt voor voetgangers en verbinden drukke toeristische trekpleisters.

IMG_6014

Vanaf The Queen’s Walk kan je heel wat bekende gebouwen en attracties zien en dus bereiken: Houses of Parliament, London Eye, Southbank Undercroft, Southbank Centre Book Market, Oxo Tower, Tate Modern, HMS Belfast en City Hall.


3. Borough Market

Borough Market is de oudste voedselmarkt van Londen want in 1276 was er al sprake van deze markt. Hij werd wel een paar jaar afgeschaft maar vanaf 1756 werd hij terug gehouden. De huidige gebouwen werden ontworpen in 1851 maar zijn intussen al hier en daar aangepast. De buitenwand op de foto is recent vernieuwd. Er zijn meer dan 150 stalletjes of kraampjes waar heel veel verschillende soorten voedsel wordt verkocht. Sommige bevinden zich onder de treinsporen en dat zorgt voor extra sfeer. De geur, de kleuren, de mensen… Het geheel zorgt voor een aangenaam gevoel. Van woensdag tot zaterdag meestal vanaf 10 u (zaterdag vanaf 8 u) tot 17 u (vrijdag tot 18 u).

IMG_6478


4. Portobello Road Market

Portobello Road Market is niet zo oud als Borough Market want is begonnen in de 19e eeuw. Pas vanaf 1940 a 1950 heeft de markt enorm veel bekendheid verworven doordat er op zaterdag antiek werd uitgestald naast het gewoonlijke voedsel zoals fruit en groenten. Het is intussen de grootste antiekmarkt van het Verenigd Koninkrijk, verspreid over een afstand van bijna een kilometer. Op zaterdag is het dus echt de moeite, al is het ook ontzettend druk want toeristen worden erdoor aangetrokken. Op weekdagen is er hier dan geen antiek te bespeuren maar wel voedsel.

IMG_6405


5. The Royal Parks

In Londen zijn er ontzettend veel parken en tuinen. De bekendste acht grote parken en enkele kleinere worden allemaal samen onder gebracht onder de term “The Royal Parks”. Dit komt doordat deze parken eigendom zijn van de koninklijke familie. Oorspronkelijk waren deze zelfs enkel toegankelijk voor de koninklijke familie zelf, voor recreatief gebruik, bijvoorbeeld om te gaan jagen. Vandaag de dag zijn het allemaal openbare parken, waar in de meeste erg wat volk komt. Denk maar aan Saint James’s Park, Hyde Park, Regent’s Park en Primrose Hill. Alle info: https://www.royalparks.org.uk/.

IMG_7118


6. Changing of the Guard aan Buckingham Palace

De Changing of the Guard is vertaald de wisseling of de aflossing van de wacht en dit vindt plaats aan Buckingham Palace, het huis van Queen Elizabeth II. Van april tot juli is deze traditie dagelijks te aanschouwen, de rest van het jaar om de twee dagen. Iedereen die Londen bezoekt, wil de aflossing eens bijgewoond hebben dus er is altijd enorm veel volk. Daarom is het aangeraden ruim op voorhand naar Buckingham Palace af te zakken. Men kan op verschillende plaatsen staan: aan het hekken van het paleis of aan de Queen Victoria Memorial, een standbeeld recht voor het paleis. Dit standbeeld en de omheining erom heen zijn trouwens ook enorm prachtig.

5

Rond 11u15 begint het schouwspel: de oude wachters (Old Guard) van aan Saint James’s Palace marcheren via The Mall naar Buckingham Palace waar ze zich voegen bij de wachters die daar staan. Samen wachten ze de komst van de nieuwe wachters (New Guard) af. Om 11u30 komen de nieuwe wachters aan, die enkele minuten eerder vertrokken waren vanuit de Wellington Barracks, en deze worden ook begeleid door een muziekkorps. De officiële Changing of the Guard kan nu echt beginnen: de sleutels worden door de oude wachters aan de nieuwe overgedragen volgens een strikte ceremonie, ook af en toe begeleid door het muziekkorps. Wanneer de wacht dan echt is afgelost, vertrekken de oude wachters om 12u10 richting de Wellington Barracks. Een paar minuten later vertrekt een deel van de nieuwe wachters dan naar Saint James’s Palace.


7. Trafalgar Square

Trafalgar Square is, net als Piccadilly Circus (punt 19), één van de bekendste pleinen van Londen. Het is hier enorm druk want van hieraf gaat men westelijk richting The Mall en Buckingham Palace (vorig punt) en zuidelijk richting Whitehall, Houses of Parliament en Westminster Abbey (volgende punten). Op het midden van Trafalgar Square staat Nelson’s Column: een zuil van 50 m hoog met het beeld van de Britse zeeheld Horatio Nelson van 5,5 m hoog. Admiraal Nelson versloeg in 1805 de Frans-Spaanse vloot tijdens de Slag bij Trafalgar. Het plein heeft ook twee fonteinen en op elke hoek van het plein een sokkel met standbeeld.

IMG_6252


8. Houses of Parliament

Houses of Parliament, ook gekend als Palace of Westminster, bevindt zich in centraal Londen aan de noordelijke oever van de Thames. Het paleis is de zetel van het Britse parlement, dat bestaat uit de House of Commons (zoals de Belgische Kamer van Volksvertegenwoordigers) en de House of Lords (zoals de Belgische Senaat). Het gebouw is een meesterwerk van de victoriaanse gotiek dat bestaat uit meer dan 1000 kamers, 100 trappen en meer dan 3 km gangen. Het bekendste onderdeel is echter ongetwijfeld de 96 m hoge klokkentoren Big Ben. De vierkante toren aan de zuidwestelijke kant is de Victoria Tower. Het Palace of Westminster werd in 1987, samen met Westminster Abbey en Saint Margaret’s Church, toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

IMG_6274


9. Westminster Abbey

Westminster Abbey is de bekendste kerk van Londen, westelijk gelegen naast Houses of Parliament. Het is traditioneel de plaats waar kroningen, begrafenissen en huwelijken van de koninklijke familie plaatsvinden. Het laatste huwelijk in Westminster Abbey was dat van William en Kate op 29 april 2011. Hun eerste zoon, George, werd trouwens geboren op 22 juli 2013, toen ik voor het eerst in Londen was!

IMG_6278


10. London Eye

Tegenover Houses of Parliament, aan de zuidelijke oever van de Thames, bevindt zich het bekendste reuzenrad ter wereld: London Eye. Het werd geopend in 1998 en was toen met zijn 135 meter hoogte ’s werelds grootste reuzenrad – inmiddels behoort die titel toe aan de High Roller in Las Vegas met 167,6 m hoogte. Het London Eye bestaat uit 32 gesloten capsules en een ritje duurt zo’n 30 minuten. Zowel bij goed als bij slecht weer is het dus een aanrader om zo de Londense skyline te bewonderen. Vanaf andere plaatsen is het reuzenrad zelf altijd een prachtige eyecatcher in het Londense stadsbeeld. Voor meer info: https://www.londoneye.com/.


11. The Shard

De absolute eyecatcher van Londen is het hoogste gebouw van de stad: The Shard. Deze recent gebouwde wolkenkrabber was bij zijn opening op 5 juli 2012 met zijn 310 meter het hoogste gebouw van Europa. De toren telt 87 verdiepingen: 72 bruikbare en dan nog 15 met verwarmingsinstallaties. The Shard heeft een onregelmatige piramidevorm en is volledig met glas bedekt. Op de 69e verdieping kan je de stad en zo veel verder van binnenin bewonderen, op de 72e verdieping mag je dit in openlucht doen! Een enorme beleving om Londen zo volledig te zien en voelen. Voor meer info, bezoek https://www.theviewfromtheshard.com/.

IMG_6552


12. Tower Bridge

De Tower Bridge is één van de bekendste bruggen ter wereld, sinds ze in 1894 in gebruik werd genomen. Ze bevat twee torens met ertussen een basculebrug die voor boten kan geopend worden, twee hangbruggen die het centrale deel dan met de oevers verbindt en dan nog twee loopbruggen tussen de torens. Deze loopbruggen bevinden zich op 44 meter boven het water en geven eigenlijk een tegenkracht aan de hangbruggen. Aan één van de torens, aan de North Tower, kan men binnen gaan voor de Tower Bridge Exhibition, van 10u tot 17u. Een interessant weetje: er bestaat een gecombineerd ticket van de Tower Bridge met The Monument.

IMG_6546

Men kan de twee torens en de machinekamers zien maar het indrukwekkendste van allemaal was de passage door de loopbruggen. Je kan goed naar buiten kijken maar vooral ook, en dit is nog maar sinds 10 november 2014, naar onder want de loopbruggen zijn over een afstand van zo’n 11 meter voorzien van 7,5 cm dikke glazen panelen. Vooral wanneer de brug omhoog gaat en er boten passeren, zorgt dit voor een onvergetelijke en unieke beleving. Meer op http://www.towerbridge.org.uk/.


13. Tower of London

Nabij de Tower Bridge, aan de noordelijke oever van de Thames, is de Tower of London gelegen. Dit gebouwencomplex is één van de bekendste en meest bezochte van Londen. In de loop der eeuwen heeft het dienst gedaan als fort, koninklijk paleis, staatsgevangenis, museum, arsenaal… Sinds 1988 staat de Tower op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

IMG_6538


14. St Katharine Docks

Aan de oostelijke zijde van Tower of London, voorbij de Tower Bridge, kan men even aan de enorme drukte ontsnappen in de St Katharine Docks. Het is een kleine haven met een hotel, enkele huizen en winkels maar vooral een enorm aangename pub of bar en restaurant: The Dickens Inn. Het gebouw alleen al is impressionant: een typisch 18e eeuws “pakhuis” dat gereconstrueerd werd en modern werd ingericht. Het gelijkvloers is The Bar, de eerste verdieping The Pizzeria en de tweede verdieping The Grill. Eenmaal je een plaatsje hebt, kan je rustig en gezellig eten. Zeker op het balkon is het de moeite, want je hebt er een fantastisch zicht op het water en de bootjes van St Katherine Docks, alsook in de achtergrond op de Tower Bridge en verder The Shard. Een simpele pizza of spaghetti smaakt dan overheerlijk. Meer info op http://www.dickensinn.co.uk/.

IMG_6626
Rechts op de foto zie je The Dickens Inn.

15. Greenwich

Met Greenwich bedoel ik niet meteen de volledige stad maar toch een groot deel: er wordt gesproken van Maritiem Greenwich. Hier bevinden zich een aantal historische gebouwen uit de 17e, 18e en 19e eeuw: Queen’s House, Old Royal Naval College, National Maritime Museum, Greenwich Hospital en Royal Greenwich Observatory. Door dit laatste gebouw loopt de meridiaan van Greenwich of de nulmeridiaan, gekozen in 1884. Dit is een denkbeeldige lijn over het aardoppervlak van pool naar pool, haaks op de evenaar, waar de lengtegraad gelijk is aan nul. Wanneer de zon hier op het hoogste punt aan de hemel staat, is het stipt 12 uur ’s middags. Er wordt gesproken van Greenwich Mean Time of GMT. Hier is dus heel wat geschiedenis te sprokkelen, maar ook het uitzicht vanaf de top van Greenwich Park is absoluut de moeite waard! Sinds 1997 is Maritiem Greenwich toegevoegd aan UNESCO’s Wereldergoedlijst.

IMG_5956


16. Monument

Monument of languit Monument to the Great Fire of London is een 61 m hoge zuil, iets westelijker gelegen van de Tower of London. Het is gebouwd op 61 m van de plaats waar in 1666 de Great Fire of London uitbrak: een enorme stadsbrand die ruim 80 % van Londen in as legde. Men kan de zuil beklimmen via een smalle wenteltrap van 311 treden. Het is niet makkelijk maar het zicht middenin heel wat andere bekende gebouwen is de moeite!


17. Saint Paul’s Cathedral

Saint Paul’s Cathedral is een prachtige kathedraal, gelegen in het hart van Londen. De geschiedenis ervan gaat honderden jaren terug want de oude Saint Paul’s Cathedral ging in 1666 verloren in de Great Fire of London. Alhoewel men de kathedraal nog kon reconstrueren, besloot men toch een volledig nieuwe, moderne kathedraal te bouwen.

img_6464

De koepel van welgeteld 111 meter hoog is de op twee na hoogste ter wereld. Daarmee was dit lang, tot 1962, het hoogste gebouw van Londen. Er is enorm veel te zien: eerst op de gelijkvloers, op The Cathedral Floor en van daaraf kan men neerwaarts naar The Crypt. Of men kan opwaarts naar The Galleries, met honderden trappen. Kom meer te weten door hier te klikken.


18. British Museum

Het British Museum is het nationale museum van het Verenigd Koninkrijk. Het bevat de grootste collectie antieke kunst ter wereld en is daarom de meest bezochte attractie van Londen en zelfs het volledige land. Een bezoek is volledig gratis dus indien men geen liefhebber is, kan men het zonder twijfel eens proberen. Het museumgebouw is bovendien ook de moeite waard om te zien. Het is gelegen boven Oxford Street op Great Russell Street.


19. Piccadilly Circus

Piccadilly Circus is één van de bekendste pleinen van Londen, net als Trafalgar Square. Het is het hart van de streek West End. ‘s Avonds is het echt de moeite om hier te zijn want dan leeft het hier: heel veel mensen, heel veel geluid, heel veel lichtjes… Vanaf dit rondpunt begint de straat Shaftesbury Avenue, die verder kruist met Charing Cross Road. In deze straten zijn er heel veel theaters, het befaamde West End Theatre. Heel veel musicals of shows worden hier vertoond, zoals de klassiekers Les Misérables, Mamma Mia en The Lion King.

IMG_6800


20. M&M’s World

M&M’s World is zonder twijfel de lekkerste winkel van Londen. Het is eigenlijk zelfs de lekkerste van Europa want dit is de enige op ons continent. Een winkel die je dus zeker moet bezocht hebben. Ook al omdat er slechts vijf van deze winkels bestaan wereldwijd! De eerste M&M’s World kwam er in Las Vegas, welgeteld 18 jaar geleden. In 2005 en 2006 opende er dan respectievelijk één in Orlando, Florida en één in New York. De winkel in Londen is nog maar vier jaar oud: deze opende op 13 juni 2011. Het is met zo’n 3250 m², over vier verdiepingen, de grootste snoepwinkel ter wereld. Er is niet alleen snoep te vinden maar ook keukengerei, slaapgerief, glasgoed, juwelen… Allemaal met M&M’s op getekend.

IMG_6976

Toch blijft het allerleukste en allerlekkerste de gigantische muur vol M&M’s: hier kan je zelf je portie samenstellen met keuze uit meer dan 100 verschillende soorten, die niet in de gewone winkel te vinden zijn. Een unieke en overheerlijke aanrader dus, terug te vinden nabij Leicester Square, op Swiss Court 1. Meer info en alle openingsuren op https://www.mmsworld.com/

17 gedachtes over “Het beste van Londen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s