Op stap

Palácio da Pena in Sintra

Buckingham Palace of Kensington Palace in Londen, het Koninklijk Paleis van Brussel of Amsterdam, het Alhambra in Granada, het Palazzo del Quirinale in Rome… Iedereen heeft wel al eens een paleis gezien. Deze zijn vaak indrukwekkend, qua grootte en bouwstijl, maar zijn wel vaak wit, grijs of grauw van kleur. Het opvallendste paleis op vlak van kleur, en in het algemeen het meest sprookjesachtige, is zonder twijfel het Palácio da Pena in Sintra, Portugal. Gele en roze muren onder een blauwe hemel en tussen groene bomen, op de top van een heuvel met zicht op de zee. Idyllischer kan niet, toch? Lees en zie verder meer over dit prachtige paleis.

Sintra is een druk bezochte stad op zo’n 25 km ten westen van Lissabon. Zowel met de auto als met de trein is de stad op 40 minuten vanuit Lissabon te bereiken. Sintra is gekend omwille van zijn kastelen en paleizen, waarover ik verder meer vertel en toon. Hieronder krijgen jullie eerst kaarten met de situering.

Op bovenstaand kaartje zijn enkele bestemmingen te zien waarover ik eerder blogde. Het meest westelijke punt van het Europese vasteland Cabo da Roca, het prachtige strand Praia do Guincho en het historische Belém. Over het geweldige Lissabon zelf moet ik nog steeds schrijven.

Nu over Sintra… Wij arriveerden met de trein (rechtsboven op bovenstaande kaart) en kregen snel te zien (foto hieronder) wat er ons nog te wachten stond. Het Palácio da Pena (niet te zien op de foto) en daarvoor het Castelo dos Mouros liggen boven op een heuvel. Je kan er met de bus naartoe maar wij gingen er te voet heen!

Eerst wandelden we door de kleine, historische stadskern. Het Palácio Nacional de Sintra of het Paleis van Sintra valt er te bewonderen. Van iets hoger valt het ook mooi te zien, en zo wordt het heuvelachtige landschap ook meer en meer duidelijk.

We stapten via straten tot aan de Igreja de Santa Maria (op het kaartje iets links van waar rechts “N375” staat). Iets verder dan deze kerk gingen we het park of het bos in op een wandelpad. Deze paden waren telkens goed begaanbaar. Meestal bestonden ze uit kasseien of stenen. Er waren wel veel trappen en bochten bij want het ging steeds omhoog! The only way is up!

Ik weet eigenlijk niet precies hoeveel km het uiteindelijk is tot aan het Castelo dos Mouros of het Palácio da Pena. We kwamen wel op een splitsing, waaruit blijkt dat ze zo’n 800 meter uit elkaar liggen. Ik denk dat het een goeie 5 km is tot aan het paleis. Niet zo heel ver maar omdat het steeds omhoog is, doe je er wel langer over dan een uur. Het Palácio da Pena is gelegen op 450 meter hoogte boven de zeespiegel. Onderweg mag je zeker niet vergeten eens rond te kijken!

Het was een stevige wandeling maar we werden uiteindelijk beloond met het wondermooie, feeërieke Palácio da Pena. Dit is een voormalig zomerpaleis van de koninklijke familie van Portugal. Het werd gebouwd tussen 1842 en 1854 in verschillende romantische stijlen. Momenteel doet het dienst als museum. Binnenin valt dus ook heel wat te bewonderen, maar wij werden vooral overdonderd door het zicht en het uitzicht buiten.

Het prachtige zicht op het paleis is eigenlijk nog best vanuit de lucht te zien. Vanuit een helikopter of met een drone, maar geen van beiden hadden we bij. Zoek het paleis eens op op Google en je gelooft me vast en zeker! Het uitzicht op de omgeving is fenomenaal! Vanaf het Palácio is het Castelo dos Mouros mooi te zien. Beide gebouwen staan sinds 1995 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Hieronder nog meer betoverende foto’s. Vanaf het paleis is de kust zelfs te zien in de verte! Het gaat hier om de Atlantische Oceaan. Er waren aan het paleis wel werken aan de gang, wat bepaalde muren dus wat wegsteekt. Momenteel kan het er dus nog prachtiger zijn! Een bezoek meer dan waard!


Ik was in Sintra op woensdag 9 juli 2014, samen met m’n beste vriendin Angela. Toen vond ze me niet echt m’n beste vriendin want met de beklimming heb ik haar doen afzien! Uiteindelijk zijn we wel heel trots het te voet gedaan te hebben en de prachtige uitzichten erbij gekregen te hebben.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s