Het boerenleven

Maïs hakselen in de regen

Vandaag, 4 oktober, is het Werelddierendag! Hier op de boerderij is het uiteraard elke dag dierendag. Elke dag koeien melken, alle runderen voederen en waar nodig verzorgen. Ook op zondag. Zo kreeg koe Karlie deze morgen nog een verbandje aan tijdens haar klauwverzorging. Ik nam enkele panoramafoto’s vanuit de melkveestal, waar op één ervan het blauwe bandje staat te blinken (ergens in het midden). Neen, koe Nancy heeft geen twee koppen, ze was aan het schuren tegen de borstel, genieten! Verder in dit bericht meer over enkele werkzaamheden afgelopen week op de boerderij: maïs hakselen en inkuilen in de regen en door het slechte weer ook de droogstaande koeien en volle vaarzen op stal halen.

Vorige week zondag 27 september begonnen we ’s avonds nog met onze tweede helft maïs hakselen – de eerste helft gebeurde 2 weken geleden bij 30 °C. Nu werd het ploeteren! Frank en Sabine hadden naar ons weten niet zo veel regen gegeven. Maar het begon te miezeren, en het hield uiteindelijk niet echt meer op.

Met de slechte weersvooruitzichten vroegen we de loonwerker toch verder te rijden, het zou er toch alleen maar op verslechteren de komende dagen. De maïs was ook rijp en wanneer we langer zouden wachten, zou de kwaliteit er ook op achteruit gaan. Het zijn keuzes maken, waardoor er nu wel sporen in het land werden gereden. Bedankt, loonwerken Gheenens, om in deze omstandigheden onze maïs af te rijden!

Het werd uiteindelijk een hele klus, die op maandagavond rond 22 uur werd afgerond. Ook voor ons en onze helpers was het alle hens aan dek want de straten dienden grondig gekuist te worden! We hebben heel wat plakgrond en dus kwam er nogal wat modder op straat terecht. We kuisten dit zowel met de hand op (met stekers en schoppen) als met de borstelmachine aan de tractor.

De dag nadien hebben we dan de maïskuil afgedekt. Bedankt aan alle familieleden voor de hulp! Een overzicht van alle werkzaamheden rond het maïs hakselen gaf ik vorig jaar in Maïs inkuilen op werelddierendag.

’s Avonds zag het resultaat er als volgt uit – zoals hierboven. Die dinsdag haalden we dan ook onze droogstaande koeien en volle vaarzen op stal – zoals hieronder. Het weer was op een paar dagen tijd namelijk volledig omgeslagen. Van droog naar nat. Op de weide achter ons hof liepen die beestjes niet veel meer te doen. Op andere weiden is er meer beloop en staat er ook nog meer gras, dus daar kan het jongvee nog enkele weken op de weide blijven.

Op andere jaren gaf ik ook aandacht aan Werelddierendag. Kijk terug naar enkele mooie dierenfoto’s op Werelddierendag uit 2016 en Altijd dierendag uit 2017.

Een gedachte over “Maïs hakselen in de regen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s