Het boerenleven

Altijd dierendag

4 oktober staat gekend als Werelddierendag, maar hier is het uiteraard altijd dierendag! We zijn van ’s ochtends rond 6 u tot ’s avonds rond 21 u in de weer om alle dieren onder andere te voederen en verzorgen. Momenteel worden er veel kalfjes geboren, dus is het alle hens aan dek in de kraamafdeling. Vorig jaar werd er op 3 oktober een bijzonder kalfje geboren: Hannelore, dochter van Joke, die we als kalf cadeau kregen bij onze opendeurdag. Toen nam ik enkele schitterende dierenfoto’s. Dat was ik dit jaar ook van plan, maar wat ik wou, is nog niet gelukt, dus dat hebben jullie nog tegoed. Ik heb wel van onze honden die zich ontfermen over onze kleine katjes enkele kiekjes genomen. Deze dieren kunnen zeker niet ontbreken op onze boerderij. Ook enkele beelden van de paarden en als laatste één van kalfje Bex! Jullie krijgen verder nog een update over haar want ze heeft al heel wat meegemaakt…

Bex is intussen een goeie 2,5 maand oud, maar toen ze net een maand was, heeft haar leven aan een zijden draadje gehangen. Het was op een warme augustusavond, rond 21 u, toen de kalveren melk kregen, dat we het zagen: Bex was niet goed, ze had pijn. Ze had geen zin om te drinken maar zat altijd naar haar buik te stampen. Ze ging liggen en stelde haar terug recht, ze was onrustig… Ik stond al te wenen, want het ging hier wel om Bex hé, m’n topkalf, enige dochter van Becky, en ik zag dat het echt wel niet goed was. We hebben snel de veearts verwittigd en hij was duidelijk: het is waarschijnlijk koliek, dus als jullie ze willen redden, moeten jullie onmiddellijk naar de dierenkliniek in Merelbeke. We hebben Bex dan in de koffer van onze auto gestoken en weg waren we. Die nacht werd ze nog geopereerd: een gedeeltelijke draaiing van de dunne darmen en een lebmaag vol gas werden vastgesteld en konden enkel operatief verholpen worden. Na een weekje mocht ze terug naar huis, gezond en wel! Nu stelt ze het nog steeds goed, ze heeft wel wat pluizig haar, wat ik niet zo graag zie, maar ze eet goed en is terug levendig zoals voorheen. Koliek komt niet zo heel vaak voor bij Holstein-Friesians, en wordt bij dit ras eigenlijk ook niet vaak geopereerd omdat het uiteraard nogal wat geld kost (de volledige behandeling bij Bex kwam neer op 250 euro). Maar wij hadden het ervoor over, zeker omdat we weten dat het een topper wordt!

IMG_5139

Op de foto zijn ook stukjes biet te zien: sinds enkele weken zijn we, net als vorig jaar, met de hand beginnen voederbieten uitdoen. Onze koeien zijn er alweer gek op en de gehalten van de melk gaan ook omhoog. Vorig jaar vertelde ik het al en nu zeg ik het terug: we zijn zeker tevreden over voederbieten. Nu is er wel wat werk aan, maar eind oktober of begin november laten we ze allemaal uitrijden. Jullie krijgen dan nog wel foto- of videobeelden te zien!

6 gedachtes over “Altijd dierendag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s