Het boerenleven

COVID-19 beheerst de wereld

Enkele weken terug schreef ik het bericht Door weer en wind. Toen was “het weer” een hot topic: in februari raasde er elke week wel een storm over ons land. Zo was er sprake van Ciara, Dennis en Jorge – die eerst Ellen werd genoemd. Code geel of code oranje werd afgekondigd. Parken werden afgesloten. Wijzelf werden aangeraden binnen te blijven. Wisten wij toen welke storm er enkele weken later zou komen razen…

Nu, eind maart 2020, zijn parken opnieuw afgesloten en moeten we binnen blijven. “In ons kot blijven” om het met duidelijke woorden te zeggen. Niet door een kleine storm maar door een pandemie = een wereldwijde epidemie. Deze kreeg de naam COVID-19. Deze storm – die we code rood kunnen geven – brengt de grootste schade: duizenden mensen lieten al het leven en tienduizenden mensen zijn (ernstig) ziek. Overal ter wereld wordt het publieke leven stilgelegd in de strijd tegen dit coronavirus. Scholen en bedrijven moeten hun deuren sluiten. Naast de fysieke en psychische gevolgen zal er ook op economisch vlak heel wat schade zijn. Wat we nu meemaken, is ongezien.

We weten niet wanneer en hoe deze crisis zal eindigen. We weten alleen dat we er allemaal samen door moeten. We’re all in this together. Zoals het lied uit High School Musical dat ik deze week op de radio hoorde. Zo lang geleden – ja ik was, ik ben fan! Een klein meisje vroeg het aan op MNM omdat ze hierop een dansje ging oefenen. Voor een feest met de dansschool dat nu niet doorging. Het bracht fijne herinneringen bij me naar boven. Bovendien is het gewoonweg een super feelgood song! Together, together, together everyone! Onderstaande foto postte ik met die together-boodschap op m’n Facebookpagina. Meer foto’s van toen vinden jullie trouwens hier.

img_1414

We moeten er samen door maar toch moeten we zo veel mogelijk uit elkaars buurt blijven. Binnen je gezin mag je uiteraard wel nog eens een dikke knuffel geven – behalve als je effectief ziek bent. Het wordt voor velen een uitdaging om thuis te blijven. Voor mij, voor ons als landbouwers valt dat eigenlijk vrij goed mee. Wij werken altijd thuis op de boerderij of rond de boerderij (op de weide of het veld).

Momenteel verandert er voor ons als melkveehouders op werkvlak niet veel: onze koeien blijven melk geven en moeten blijven gemolken worden. Het voorjaar gaat met het mooie weer nu ook echt van start en dus beginnen de veldwerkzaamheden. De land- en tuinbouw wordt gezien als van primair belang (voedselvoorziening is vitaal) en moet blijven draaien. In sommige sectoren zijn er echter al grote problemen: bloemen en planten kunnen niet meer verkocht worden, seizoensarbeiders raken hier niet om fruit te oogsten… Het ziet ernaar uit dat meer en meer sectoren binnen de land- en tuinbouw problemen zullen ondervinden.

Bij melkvee moet de melk sowieso opgehaald worden: een koe blijft melk geven, dat kan niet van de ene dag op de andere stop gezet worden. Normaal is de melkophaling verzekerd vanuit onze melkcoöperatie. Er is enkel wat angst wanneer er in de melkfabrieken te veel zieken zouden vallen. Binnen de verwerking wordt wel wat verschoven naargelang de vraag naar bepaalde producten. Zo lang er vraag is. Het ziet er jammer genoeg wel naar uit dat door de coronacrisis de melkprijs zal dalen. Dit is heel slecht nieuws aangezien de melkprijs al een hele tijd laag is.

De toekomst zal het uitwijzen. Momenteel is onze gezondheid het belangrijkste, momenteel is COVID-19 zo veel mogelijk beperken onze grootste opdracht. Laten we dat samen verwezenlijken! Blijf thuis en zorg goed voor elkaar!

7 gedachtes over “COVID-19 beheerst de wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s