Het boerenleven

Ijsdagen op de boerderij, wat nu?

IMG_9589Het is berekoud de laatste dagen: ’s nachts tot -8 °C, overdag amper boven 0, of zelfs niet, zoals gisteren en vandaag. We spreken dan van ijsdagen – in tegenstelling tot hittedagen. De gevoelstemperaturen zijn bovendien nog veel kouder door de stevige oostenwind. In de bouwsector kunnen ze niet overal werken want beton gieten gaat niet. Op de boerderij zorgen deze extreme winterse temperaturen ook voor moeilijke werkomstandigheden. Maar de runderen moeten allemaal gevoederd en de koeien allemaal gemolken worden. We nemen dan ook verschillende maatregelen om alles te doen lukken. Wat juist? Kom het verder te weten…

Het voederen op zich gaat eigenlijk zoals altijd: het voeder in de mengwagen, mengen maar en dan afdraaien. De hoeveelheid is de laatste dagen wel wat omhoog gegaan: logisch want net als bij de mens hebben de koeien meer voeder nodig om zich warm te houden.

IMG_9561

Het grootste verschil bij het voederen is het bloot maken van de gewassen. Maïs en gras bevinden zich in dezelfde kuil – er wordt gesproken van een lasagnekuil. Dit maakt het wel makkelijker want maar één kuil bloot te maken. Bij vriestemperaturen moet ik dit wel op het warmst van de dag doen én voor enkele dagen want nu met de ijsdagen liggen de zandzakken en sommige banden goed vast gevroren. Ik heb eergisteren de kuil zo’n twee meter bloot gemaakt: banden eraf, zandzakken opzij en de plastiek opgerold. Nu hoef ik elke dag enkel het net naar omhoog en terug naar beneden te trekken: dit net dient om vogels weg te houden die anders in het voer mesten.

De voederbieten liggen sinds de vriestemperaturen ook afgedekt met enkele lagen plastiek, vastgelegd met enkele zandzakken en autobanden. Hier moet ik dus elke dag ze kort bloot leggen, 1400 kg opscheppen en snel terug toe leggen want ze mogen niet vervriezen.

IMG_9573

Het melken is geen probleem aangezien onze carrousel zich in een geïsoleerd gebouw bevindt. Het is een apart gebouw naast onze melkveestal. Nu hebben we enkel de in- en uitgangen van de stal naar de carrousel wat toe gezet met isolatieplaten. In het begin van het melken kan het er wel koud zijn, tussen 1 en 3 graden, maar naarmate er koeien binnen komen en er zo’n 24 beestjes warmte uitstralen, gaat de temperatuur zo’n 3 à 4 graden omhoog. Dat is nog altijd koud, maar dat lukt en daarover klagen we niet want in de melkwagen hebben we wel anders meegemaakt!

In de twee grote stallen, de melkveestal en de stal voor jongvee en droogstaande koeien, is drinken voor de dieren geen probleem. Er is een circulatiepomp met thermostaat voorzien in beide stallen. Wat doet deze pomp? Het water wordt op de ingestelde temperatuur verwarmd en vervolgens rondgepompt en dus in beweging gehouden. Het water en de leidingen in de stal zullen niet bevriezen. De koeien vinden het zelfs zeer aangenaam om lauw water te drinken. In twee drinkbakken komt tijdens en even na het melken trouwens sowieso lauw water toe want er is een platenkoeler in het carrouselgebouw aanwezig. Koud water en warme melk passeren elkaar in deze platenkoeler waardoor de melk wordt afgekoeld (voor het de melktank in gaat, waardoor deze minder moet koelen en minder verbruikt) en het water wordt opgewarmd. Dit water komt eerst in een kleine tank terecht en gaat vervolgens naar twee van de vijf drinkbakken.

IMG_9578

Er werd in het nieuws al gezegd om er met dit weer op te letten dat dieren het warm hebben maar eigenlijk hebben veel dieren geen probleem met koude. Pas op: tocht, dat is slecht en moet vermeden worden maar vriestemperaturen op zich, daar kunnen koeien tegen! Koeien hebben zelfs liever dat het vriest dan dat ze een hittegolf over zich heen krijgen… Dan krijgen ze pas stress!

Nu met het vriezen heeft de mestrobot dan wel weer stress. Hij raakt niet meer door de mest want deze vriest aan de roosters. Wanneer het effectief binnen in de stal tussen de koeien vriest, dan is het echt wel koud! We kunnen hier niet veel aan doen, behalve zelf wat mest kuisen in de stal en zo de mestrobot wat helpen. Maar we moeten hier vooral afwachten tot het weer begint te dooien. Gelukkig duurt de koudegolf niet meer zo lang nu. Binnenkort kan de lente echt beginnen!

IMG_9531

Maar welk seizoen het ook is, winter of zomer, hoeveel graden het ook is, -5 of +30 °C, wanneer negen maanden dracht gepasseerd zijn, worden kalfjes geboren! Vandaag kwam er een mooi vaarsje ter wereld op onze boerderij! We hebben haar een warme bodywarmer aangedaan en ook nog een warmtelamp boven haar hokje gehangen. Zo heeft ze zeker geen kou. Want bij kalfjes moet het toch wel 10 à 15 graden zijn. Het dochtertje van Alien stelt het goed! De mama trouwens ook, zij mag nu naar de melkveestal bij de grote koeien! Want zo gaat het: van kalf tot koe op twee jaar.

IMG_9554

8 gedachtes over “Ijsdagen op de boerderij, wat nu?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s