Het boerenleven

Siberisch koud

Het is siberisch koud de laatste dagen! Alhoewel het in Siberië ’s winters nog véél kouder is: gemiddeld -10 °C! We mogen nog niet klagen dan. 😉 Toch zien we zo’n extreem koude temperaturen niet zo heel veel in ons Belgenlandje. Drie jaar geleden was het in februari ook enkele dagen zo koud. Ik schreef er toen het bericht Ijsdagen op de boerderij: wat nu? over. Ook twee jaar geleden, eind januari 2019, was het erg koud en lag er heel wat sneeuw. Ik toonde toen enkele foto’s in Winterse taferelen. Het uitzonderlijke nu is dat de temperatuur effectief dagen op een rij overdag ook niet boven het vriespunt komt. Gelukkig schijnt de zon de laatste dagen wel goed, want die geeft warmte en licht! Verder een overzicht van de laatste dagen, echte ijsdagen.

Zondag 7 februari 2021

Het begon allemaal op zondag. Het begon te sneeuwen! Op het gras en de velden bleef de sneeuw al goed liggen. Op de hof, op de beton gelukkig nog niet. De grond had nog warm en dus smolt de sneeuw nog weg. Ik kon dus nog vlot voederen, al was het wel nat en koud.

In de namiddag hield het op. Ik maakte samen met m’n moeder een wandelingetje. We gingen langs het Foreest, vanwaar je een prachtig zicht hebt op Schorisse. Dit keer dus Schorisse in het wit. Doordat de lucht nog wit en grijs zag, is het wel niet zo’n lichtrijke en duidelijke foto. Toch is het een mooi plaatje, vind ik.

Maandag 8 februari 2021

Op maandag kwam er nog een laagje sneeuw bij. Het vroor toen ook al goed… ’s nachts tot -7°C en overdag warmde het niet veel op. Op de kuil was het ijs en de sneeuw goed te zien… Echt mooi! Maar niet zo mooi om in te werken. Het sneeuw ruimen kon beginnen. Daardoor ben je toch meteen al een uur (of twee) langer bezig. Op de beton gaat het grootste deel sneeuw ruimen met de verreiker, maar op de kuil moet alle sneeuw met de hand weggeveegd of -geschept worden.

Dinsdag 9 februari 2021

Gelukkig begon dinsdag de zon te schijnen! Dat doet toch meteen wat met een mens! Er lag wel terug een vers laagje sneeuw om te ruimen. Maar met zo’n prachtige zon en helder blauwe hemel ging dat al heel wat beter! Hoe mooi zijn de (panorama)foto’s van onze boerderij hieronder niet?

Het was wel echt siberisch koud nu, omdat het zo uitgeklaard was! Maar met wat extra kleren en met enkele boterhammen extra waren we goed opgewarmd! Als je bezig blijft, gaat het ook wel redelijk goed om warm te blijven. Alleen de voeten en handen kunnen wel eens koud krijgen.

Woensdag 10 februari 2021

In de stal was het woensdag (en de overige dagen) ook heel erg koud! Omdat onze melkveestal hoog gebouwd is, zonder isolatie onder het dak, komt de koude snel binnen. Voor de koeien is dit geen probleem, zij kunnen tegen de kou. Hun mest vriest wel hier en daar vast aan de roosters, waardoor de mestrobot er moeilijk door raakt. De drinkbakken vervriezen niet omdat er een circulatiepomp met thermostaat zorgt voor rondgaand en verwarmd water. Het water aan de drinkbakken vervriest echter wel. Het is dus toch erg koud!

We houden alle poorten en deuren zo veel mogelijk gesloten, om de koude zo veel mogelijk buiten te houden. Onze hond Tisha zat schattig op de uitkijk toen we bij de kalveren waren. Naar onze witte hof aan het kijken, wat er beweegt of niet.

Het jongvee probeert ook een glimp van de sneeuw op te vangen. Ze zijn altijd zo nieuwsgierig! Deze leuke foto kon ik jullie niet weerhouden. Geniet nog van de sneeuw, maar wees vooral voorzichtig!

2 gedachtes over “Siberisch koud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s