Het boerenleven

Maïs oogsten op verschillende wijzes in 2022

Dit jaar hadden we heel wat hectaren maïs staan. Meer dan anders omdat we nu geen tarwe staan hadden én omdat er veel gras werd uitgereden na de eerste snede. Die grote hoeveelheid maïs werd op verschillende manieren geoogst. Het belangrijkste is natuurlijk dat we gehakselde maïs hebben voor onze melkkoeien. Dat maïs hakselen gebeurt telkens in twee keer, want we hebben twee kuilen waar maïs in moet. Daarnaast werd nu een groot deel gedorsen en die maïskorrels werden verkocht. Maar er werden ook nog twee partijen maïs gedorsen als MKS = maïskolvensilage. Dit wordt in balen geperst en deze gaan we dan ook bijvoederen. Kom het chronologisch verder in dit bericht allemaal te weten met foto’s en meer uitleg.

Zondag 28 augustus 2022

De eerste maïs werd reeds gehakseld eind augustus! Dit deden we nooit eerder maar de weersomstandigheden van deze zomer bepaalden er nu zo over. Vorig jaar werd voor het eerst maïs gehakseld op 28 september, een maand verschil dus! Je kan alles over vorig jaar lezen en zien op Maïsoogst 2021.

Op zaterdag werd de graskuil bloot gemaakt, want de maïs komt bovenop het gras, dit heten we dan een lasagnekuil. In de late namiddag werd begonnen met hakselen, voor een paar hectaren. Ikzelf was daar niet bij want ik had al maanden een festival gepland staan: Buikrock in Deerlijk. Wie had ook gedacht dat het al maïs hakselen zou zijn in augustus?! Uiteindelijk vormde dit niet zo’n groot probleem want tijdens het maïs hakselen zelf kunnen we niet veel doen. De loonwerkers oogsten de maïs. M’n vader rijdt de maïskuil toe, en af en toe helpen wij daar ook bij. Maar met die eerste hectaren kon vader z’n plan trekken.

Op zondag was ik dan wel van de partij uiteraard. Het was echt prachtig weer dat weekend! Alles verliep vlot en tegen 22u30 ’s avonds was de kuil alweer helemaal afgedekt! Daarvoor zijn we met een topteam: wij drie (m’n ouders en ik), m’n zussen (en soms hun partners) en m’n nonkel Raf, tante Cindy en nichtjes Tessa en Yara. Ik moet eigenlijk dringend eens een foto maken van deze geweldige bende. Zonder deze familie zouden die oogstdagen geen feestdagen zijn!

Op deze laatste foto zie je links aan het gras op de weide dat het enorm droog was. De maïs zelf viel nog vrij goed mee. Door in twee keer te hakselen kan je wel goed kiezen tussen de partijen: de rijpste eerst, de andere volgende keer hakselen of nu konden we er ook nog laten staan (omdat we genoeg staan hadden).

Dinsdag 20 september 2022

Drie weken later, op 20 september, hebben we voor de tweede keer gehakseld. De omstandigheden waren nog steeds erg goed. Onze kuil was wel niet leeg en dus hebben we deze ook moeten bloot maken. Er werd gehakseld tot hij weer vol zat. Volgend jaar moeten we nu wel zien dat hij helemaal opgevoederd raakt, zodat die maïs niet te oud wordt. Ik begon op deze dag dus ook te voederen aan de kuil waar de eerste maïs in opgeslagen werd. Ik maakte onderstaande leuke foto: links het opvullen van de tweede kuil met verse maïs, rechts het opscheppen of voederen aan de eerste kuil.

Het was een beetje bewolkt in de voormiddag maar dat kwam helemaal goed. In de namiddag hielp ik met het opkuisen van de straten. Het was niet super nat, maar er kwam toch een beetje aarde mee. Dus toch het zekere voor het onzekere nemen en zorgen dat het veilig is door alles mooi op te ruimen op de weg! Ik had toen ook wel tijd om eens het maïs hakselen zelf te fotograferen. Deze foto’s deel ik graag, want het was uiteindelijk ook zonneschijn dus heel kleurrijk!

Uiteindelijk ging alles vrij goed en konden we ook nu de avond zelf nog de kuil afdekken.

Donderdag 6 en zondag 9 oktober 2022

Na twee maal maïs hakselen, bleven er dan wel nog enkele hectaren maïs staan. In meerdere keren werd nog wat maïs gedorsen, zo was dat onder andere op 6 en 9 oktober. Net als het maïs hakselen gebeurde het maïs dorsen door Loonwerken Gheenens. Het graan van deze maïs verkochten we.

Op 9 oktober waren we trouwens ook bezig met gras maaien en schudden. Na een droge zomer, kwam er toch nog regen en begon het gras uiteindelijk opnieuw te groeien. Mede ook door de warme temperaturen die we nog kregen, bleef het gras maar groeien en groeien.

Donderdag 13 oktober 2022

Om de maïsoogst van 2022 uiteindelijk af te ronden, werd nog wat maïs in bollen geperst als MKS = maïskolvensilage. We deden dit nog omdat de uitslag van de eerste maïskuil toch wat minder bleek te zijn. Zo kunnen we ons rantsoen voor de koeien hiermee optimaliseren. De maïs was misschien wel al iets te droog, maar het zal ook wel opgegeten raken.

Ook hier, op de eerste foto, dus nog wat reclame voor Loonwerken Gheenens die de MKS oogstte en aanvoerde. De bollenpers kwam van een firma uit West-Vlaanderen.

Een gedachte over “Maïs oogsten op verschillende wijzes in 2022

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s