Het boerenleven

Opnieuw na lang wachten heel veel gras

Eind mei konden we eindelijk de rest van de eerste snede gras en een deel tweede snede maaien. Ik toonde en vertelde erover in Na regen komt gras, heel veel gras. Nu kan ik eigenlijk diezelfde titel gebruiken, want na nog wat pakken gras naar huis te halen half juni was het wachten, wachten en nog eens wachten tot die regen opnieuw zou stoppen. Het werd uiteindelijk trouwens een van de natste julimaanden sinds het begin van de metingen, dixit Frank Deboosere. Maar van 19 tot 23 juli was het prachtig zomerweer en dus alle hens aan dek!

Maandag 19 juli 2021

Nadat boer Herman en boerin Veerle rond 17 uur terugkeerden van een weekendje Ardennen, vlogen ze er meteen in. Vader begon gras te maaien, moeder en ik molken eerst de koeien en daarna ging ze het gras schudden. Ik ging mee om de hoeken uit te kuisen met de riek. Toen de zon onderging, zat het er bijna op voor deze eerste dag.

Dinsdag 20 juli 2021

Elke dag moet eerst het “koeienwerk” gebeuren voor er van start kan gegaan worden met maaien. Sowieso wacht vader graag tot de dauw uit het gras is en het gras dus droog is. Ligboxen reinigen, koeien melken, stroboxen instrooien, kalfjes melk geven, iedereen voederen, om vers gras voor de koeien… We zijn al gauw een tijdje bezig. Nu de achterste maaier terug aan de tractor in plaats van de opraapwagen en vader kan terug maaien!

’s Avonds gaat vader dan terug nog om een karretje vers gras voor de koeien. Er komt heel wat bij kijken, maar we voederen nog steeds graag op deze manier. Al is het dit jaar door het wisselvallige weer wel heel wat moeilijker dan vorig jaar.

Woensdag 21 juli 2021

Nationale feestdag van België, maar vandaag gewoon werkdag voor ons – anders gaan we er wel eens op uit. Bij het “koeienwerk” van ’s ochtends hoort ook heel vaak klauwverzorging. Elke koe wordt twee keer in haar lactatie preventief gepedicuurd. Maar wanneer er zich een probleem voordoet, moet ze meteen onder handen genomen worden. Een koe die mankt, zal namelijk minder rondlopen en dus minder gaan eten, waardoor ze dus ook minder melk zal geven. Een probleem moet dus zo snel mogelijk aangepakt worden. Zelfs al zijn het drukke maaidagen. Wanneer ik klauwen bekap, zijn de hondjes daar altijd meteen bij! Ze zijn verlekkerd op de stukjes klauw of hoef – dit zit ook in hondenkoekjes. Mest hoort daar echter ook wel vaak bij.

Al het gras moest gemaaid worden, dus ook vandaag moest worden verder gedaan. Uiteindelijk was het laatste gras tegen 20 uur gemaaid dacht ik. Intussen had zus Stefanie moeder afgelost bij het schudden. Zo kon moeder beginnen met het gras dat eerst was gemaaid twee dagen terug, op rijtjes te harken. Diezelfde avond begon loonwerken Gheenens met het persen van het gras tot pakken. Dat werd dan ook nog naar huis gehaald, door boer Herman en schoonzonen Jeffrey en Jordy. Zus Valerie hielp me om de koeien te melken. Het was echt wel teamwork dus!

Donderdag 22 juli 2021

Na wat nachtrust werd donderdag terug verder gedaan… Moeder moest verder al het gras op rijtjes harken, ze was uiteindelijk nog een hele dag bezig. Vader, Jeffrey en ik gingen de pakken gras halen, die loonwerken Gheenens intussen terug aan het persen was. ’s Avonds kwam zus Valerie me terug helpen melken en ook Jordy hielp opnieuw met pakken gras halen.

Ook de koeien kregen ’s avonds laat nog een karretje gras. De volle maan was vanuit de stal te zien, hoe prachtig!

Vrijdag 23 juli 2021

Na opnieuw een korte nacht was het deze vrijdag doorwerken om alle pakken op tijd thuis te krijgen, want ’s avonds werd onweer voorspeld! Eerst kregen we er ook nog een prachtig vaarskalfje bij! Koe Kim voegde haar prachtige dochter Khloe toe aan onze boerderij.

Al die pakken gras! We bleven er maar halen, en er lagen er intussen al een hele hoop mooi gestapeld naast onze jongveestal. We hebben een mooie voorraad ingeslaan voor de komende jaren!

Op deze drie dagen gingen we pakken halen in Brakel, Mater, Maarke maar ook dichtbij huis, in ons geliefde Schorisse.

Thuis werden alle pakken in plastiek gewikkeld door loonwerken Vantyghem. Daar mag een foto dus ook niet van ontbreken! Uiteindelijk waren het er meer dan 500!

Alsof die pakken gras nog niet genoeg was, moesten we ook nog wat pakken gerstestro gaan halen. Gelukkig kon het op twee karren en ging het dus vrij vlot. Het was ideaal zomerweer voor al deze werkzaamheden! We hebben, alhoewel we moe waren, dus zeker ook genoten van deze zomerse avonturen op en rond de boerderij. We raakten op tijd klaar voor de regen en dronken er ’s avonds op ons terras een biertje op met de familie! Teamwork makes the dream work!

6 gedachtes over “Opnieuw na lang wachten heel veel gras

  1. Fijn om lezen!
    Waar is de tijd toen we als jonge gasten de pakken hooi met de vork op de wagen moesten steken? Met z’n tweeën achterwaarts over ons hoofd, als het te hoog werd. Of als we te moe werden …

    Like

    1. Vorig jaar hebben we ook kleine pakjes hooi binnen gedaan, met de vork. Dat hooi is dan voor de kalfjes. Maar we hadden bijna 500 pakjes dus kunnen we nu nog voort. ;D Een heel karwei inderdaad! Gelukkig bestaan er nu ook al andere methoden en middelen om grote hoeveelheden gras op te slaan.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s