Het boerenleven

De zomer en koe Becky

Over de drukke lente schreef ik De drukste, maar mooiste tijd van het jaar. Dat verscheen in Boer & Tuinder op 9 juni. De zomer zat vol met mooi weer en vele avonturen, op en rond de boerderij. Ik zat niet veel binnen en nam geen tijd om te schrijven. Daarvoor moet het regenen en aangezien het maar niet wou regenen, was het uiteindelijk wachten tot 17 september. Ik maakte er een overzicht van de zomer van. Maar ook een kleine ode aan koe Becky. Op 6 oktober stond het te lezen in Boer & Tuinder.

We zijn 17 september en sinds gisteren krijgen we van over de Noordzee buien over ons heen. De regenmeter geeft intussen 29 mm aan. Het kan dus effectief nog regenen! Het kwik is ook enorm gezakt, met slechts 15 graden overdag deden we de stoof voor het eerst weer branden. De zomer is nu echt voorbij, maar wat voor zomer werd het! Volgens de cijfers van Ukkel waren juli en augustus de droogste maanden sinds het begin van de metingen. Daar telden ze slechts 23 mm neerslag op die 62 dagen – hier misschien nog minder – wat nu sinds gisteren al uit de lucht is gevallen! Het was echt enorm droog. Ik hoorde m’n ouders vaak spreken over die droge zomer van 1976. In de toekomst zullen wij nu spreken over die droge zomer van 2022. Want laat ons toch hopen dat het bij een uitzondering blijft. De 779 uren zon in juni, juli en augustus waren ook een record. Over veel licht en heldere dagen ga ik wel niet klagen (maar ’s nachts zou het moeten regenen).

Nu het regent, neem ik nog eens de tijd om te schrijven. Want door die droge en zonnige zomer, spendeerde ik m’n tijd vooral buiten. Op de boerderij maar ook elders. Zo ging ik bijvoorbeeld kamperen in Frankrijk, maar ook hier in ons eigen dorp. Ik ging naar Zomerhit aan de zee en naar het festival Buikrock in Deerlijk. Er waren familiefeesten in de tuin en aperitiefavonden op ons terras. De zomer zat vol. Maar wat heb ik genoten!

Op de boerderij werd het ook een drukke maar geslaagde zomer. Alles was er snel door het droge weer. De oogst van gerst en tarwe viel vroeg. Zelf hadden we er dit jaar geen staan maar we kochten wel stro dat we op het veld gingen halen. Ook een eerste keer maïs hakselen gebeurde vroeg, reeds op 28 augustus. Wanneer dit bericht gepubliceerd is, zal onze tweede kuil maïs trouwens ook terug vol zitten. Maïs zo eind augustus, dat was een eerste keer, vorig jaar was de tweede keer maar eind oktober. Bij ons viel de opbrengst nog vrij goed mee – enkel op de laatst gezaaide na gras was het pover – omdat we hier in ons Vlaamse Ardennen zwaardere gronden hebben die vrij goed water vasthouden. Gras, dat was snel gedaan dit jaar – al zullen we binnen een paar weken waarschijnlijk nog eens een snede in pakken kunnen steken. Sinds enkele jaren voederen we aan onze melkkoeien vers gras in de zomer. Dit jaar hebben we er in juli minder en minder kunnen geven, tot het uiteindelijk helemaal gedaan was half augustus.

Half augustus begon wel een heuse babyboom. Op twee weken tijd werden 20 kalfjes geboren! Daarvan was er eentje heel speciaal, Berry, een dochtertje van een nog specialere mama, Becky! Op m’n blog is koe Becky de koe waar ik het meest over schrijf – het werd dus hoog tijd dat ik ze hier eens in de kijker zet! Becky is eigenlijk echt een heel bijzondere koe. Ze werd geboren op 9 augustus 2011 en is dus intussen 11 jaar oud. Daarmee is ze ook de oudste koe op onze boerderij. Op 18 augustus 2022 kalfde ze voor de 9e keer! Dat doen niet heel veel koeien haar na! We waren enorm blij met een vaarsje, want haar eerste dochter (na vier stiertjes pas bij de vijfde kalving een vaarsje) stierf op 3-jarige leeftijd. Bex liet wel een mooie dochter, Bellini, na, die op haar beurt Berdine aan de familie toevoegde. Vier jaar geleden kreeg Becky een tweeling, een stiertje en een vaarsje. Het vaarsje lieten we onderzoeken en het bleek toch vruchtbaar te zijn! Bij dergelijke tweeling is dat namelijk meestal niet het geval. Haar gaven we de naam Bessy. Zij heeft intussen ook een dochter, Beata. Zo hebben we al een mooie Becky-familie. Om zo’n topper als de mater familias te worden, dan zullen ze wel nog hun best mogen doen. De levensproductie van Becky staat al op 105333 liter! Dat haalde geen enkele koe eerder op ons melkveebedrijf. We zijn dus heel trots!

Lees over koe Becky in onder andere Becky is tien jaar! en Becky haalt 100 000 liter levensproductie!

3 gedachtes over “De zomer en koe Becky

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s