Het boerenleven

Melken met een carrousel – algemeen

Het melken op onze boerderij gebeurt met een 24-stands melkcarrousel of draaimelkstal van WestfaliaSurge, meerbepaald met een Autorotor Magnum 40. In dit bericht wordt de carrousel algemeen uitgelegd, voor een stap voor stap uitleg over de werking: klik hier.

IMG_1087

Deze carrousel is nooit helemaal dezelfde want als melkveehouder beslist men zelf voor welke opties men gaat. Er wordt wel sowieso overal een optimaal melkcomfort verzekerd door de opstellingshoek van 40 graden – vandaar de naam van deze carrousel – die een goed zicht op de uier en een eenvoudige toegang tot het dier biedt. Naast de optimale opstelling maakt ook de eenvoudige reiniging en onderhoud van de installatie het aangenaam werken.

Ook de koe kan genieten van een optimaal comfort aangezien de onderdelen mooi afgerond zijn en gevormd naar het lichaam van de koe zodat de koeien gemakkelijk en zonder gevaar voor verwondingen de melkplaats kunnen binnen- en buitenlopen. Met een carrousel kan men veel koeien melken in een korte tijd: zo’n 100 koeien per uur.

Deze hoge doorloopsnelheid wordt bereikt door een optimale afstemming van de componenten en een intelligent veestapelmanagement. Zo worden de koeien bij het opengaan van de ingangsdeur onmiddellijk herkend door hun pootband Rescounter II. Een snelle melkstart wordt bekomen door de optie EasyStart: het melkstel hoeft gewoon opgetild te worden en het gaat van start. De eerste 40 seconden wordt er voorbehandeld met de StimoPuls pulsator, waardoor de koe haar melk goed zal laten komen. Het melkstel wordt, wanneer de koe leeg is, automatisch afgenomen.

Op deze manier worden alle koeien vlot gemolken. De draaisnelheid van de carrousel kan trouwens op het bedieningspaneel aangepast worden afhankelijk van de melksnelheid van de aanwezige koeien. Wanneer de koeien van de carrousel draaien, kan een koe indien nodig gesepareerd worden naar de behandelstraat. Na het melken kunnen deze dan meteen behandeld worden.

12 gedachtes over “Melken met een carrousel – algemeen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s