Flashback friday

Zomerhit 2022

Na twee zomers waarin veel werd afgeschaft of beperkt, mocht in de zomer van 2022 weer alles! Festivals werden volop georganiseerd en kregen extra dagen of weekends. Het Koning Boudewijnstadion in Brussel ontving The Rolling Stones, Coldplay en Ed Sheeran – bij deze laatste waren we aanwezig! Aan de kust wist je niet waar je eerst moest zijn: verschillende radiozenders stonden ergens op de dijk, de Proximus Pop-Up Arena werd voor een tweede maal opgebouwd in Middelkerke, Tien Om Te Zien was terug voor meerdere dagen en in Westende dit jaar, Zomerhit werd niet op 1 dag beslist maar op 6 dagen en in 3 badsteden… Na wat wikken en wegen, maakten we onze keuze voor een halve dag aan zee… Wij gingen naar Blankenberge en de live finale van Zomerhit op 20 augustus.

Dit jaar sloeg Radio2 de handen nog strakker in elkaar met Eén, waardoor Zomerhit groter werd dan ooit. Er waren 20 genomineerden, allen recente muzieksingles van bij ons die zowel in de Ultratop als in de Radio2 hitlijsten stonden tussen een bepaalde periode. Van die 20 werden er in de eerste 5 shows telkens 4 voorgesteld. Daarnaast kwamen dan ook andere artiesten optreden, zowel muziek van vroeger als van nu, zowel nationaal als internationaal. Tegen de laatste week bleven dan de 10 meest populaire hits over, die de meeste online stemmen haalden. Daarop kon dan opnieuw gestemd worden, via televoting nu, zodat er dan een winnaar kon worden bekend gemaakt op de grote finale.

De 10 populairste hits werden gebracht tijdens de grote liveshow op 20 augustus 2022. De locatie was prachtig: aan de haven van Blankenberge, dichtbij zee. Zeker op tv met de drone zag je hoe idyllisch het podium er stond. We stonden niet zo heel dicht bij het podium, want daar was het te veel drummen. Maar we zagen en hoorden sowieso genoeg. Er was sfeer! Het viel ook op dat Nederlandstalige liedjes helemaal terug zijn. Verder ontdekken jullie alle songs.

Deze finale werd geopend door een eerdere winnaar van Zomerhit: Stan Van Samang met Een Ster uit 2015. Dat blijft een topsong, al ben ik nog grotere fan van z’n eigen Engelstalige songs. Zoals Scars en Poison uit z’n beginjaren, dat is van 2007 geleden al trouwens. Recent vond ik in 2020 z’n River of Life en Don’t Close Your Eyes geweldige liedjes, jammer wel dat die niet zo hoog scoorden.

1. Margriet Hermans met Lekker blijven hangen

Margriet was de oudste genomineerde, zij is al 68! Ze was dit jaar wel razend populair na haar doortocht in het VTM-programma Liefde voor Muziek. Haar genomineerde hit werd daar gecreëerd: een cover van She’s After My Piano van 2 Fabiola. Lekker blijven hangen werd als eerste genomineerde live gebracht. Het is intussen al geweten dus val ik meteen met de deur in huis: het lied won Zomerhit 2022! Onverwachts toch wel, maar het is wel een zalig zomerse hit.

2. Jaap Reesema & Lea Rue met Code rood

Jaap Reesema is niet meer weg te denken uit de Vlaamse hitlijsten. Hij scoort de ene na de andere hit, denk maar aan Nu wij niet meer praten (met Pommelien Thijs), Kom wat dichterbij (met Regi en OT) en Mijn kleine presidentje. Deze zomer ging hij van podium naar podium met Lea Rue en hun heel aanstekelijke Code rood.

3. Niels Destadsbader met Ik neem er één

Niels Destadsbader is overal: op podia, op tv en op de radio. Z’n laatste hit Ik neem er één was weeral een grote meezinger. Hij kon wel niet winnen, wat hij eerder al 4 keer deed! Met Skown Meiske in 2017, Verover mij in 2018, Mee naar Boven in 2019 en samen met Regi vorig jaar met De wereld draait voor jou.

4. The Starlings met Gold

The Starlings zijn Kato Callebaut en Tom Eeckhout, beiden al jaren individueel bekend. Kato werd in 2011 tweede in Idool en won met haar tweede single The Joker de Zomerhit. Tom werd tweede in X Factor 2008 en ging in 2010 naar het Eurovisiesongfestival, waar hij met Me and my Guitar zesde werd. Sinds 2019 vormen Kato en Tom een muzikaal duo. Ze zijn ook een koppel en dat zie je: de magie straalt er altijd van af. Little Submarine, een cover uit Liefde voor Muziek, is hun grootste hit tot nog toe (plaats 11 in de Ultratop 50), maar ik hou ook van Mine, Die Happy en Just Come Home. Ik zag hen live aan het werk in de zomer van 2020. Daar kun je meer over lezen en zien op The Starlings @ Ghelamco Arena. Gold is een vrolijke zomerse song! Ik ben fan van hen!

5. Maksim met Zonder mij

Maksim raakte bekend, zoals nog enkele jonge artiesten die nu in de hitlijsten staan, sinds de serie #LikeMe op Ketnet. Het is pas afgelopen mei dat zijn eerste eigen album uit kwam. Vooral bij tieners is hij bekend. Zonder mij is een mooie song maar maakte volgens mij minst kans op de Zomerhit.

6. Pommelien Thijs met Ongewoon

Pommelien is net als Maksim te zien en horen in #LikeMe. Op muzikaal vlak scoorde zij al een nummer 1 hit met Jaap Reesema: Nu wij niet meer praten. Daarna was Meisjes van Honing haar persoonlijke debuut. Maar met Ongewoon brak ze helemaal door! Deze monsterhit stond 21 weken onafgebroken (van eind april tot half september) in de top 10 van de Ultratop 50, met piek op nummer 1 op 13 augustus! Voor mij de enige echte Zomerhit. Wat een song!

7. Cleymans & Van Geel met Olivia

Jelle Cleymans en Jonas Van Geel zijn beiden acteurs en zangers met heel wat op hun palmares. Ook in musicals scheren ze hoge toppen. Sinds 2003 zingen zij samen, ware het eerst als coverband. Het is pas eind 2019 dat ze hun eerste eigen single uitbrachten, in 2020 volgde hun debuutalbum. In 2021 namen ze deel aan Liefde voor Muziek, wat hen hun hoogste notering (22) in de Ultratop 50 opleverde met En Route. Deze zomer laten ze iedereen dansen met Olivia.

8. Metejoor & Snelle met Kijk ons nou

Metejoor is de best scorende Vlaamse artiest van het moment. Hij bracht reeds in 2017 zijn eerste single uit maar brak helemaal door begin 2021 met 1 op een miljoen. Die single stond 14 weken in de top 10 van de Ultratop 50, waarvan 1 week op nummer 1! Dit is wat mijn mama zei stond in 2022 dan weer 16 weken in de top 10, waarvan 3 weken op nummer 1! Met Snelle bracht hij een enorm zomerse hit uit, heel Zomerhitwaardig: Kijk ons nou.

9. Berre met Say my name

Berre is voor mij toch wel de doorbraak van het jaar! Hij was op TikTok al gekend door z’n prachtige covers in z’n garage maar kon begin 2022 een platencontract strikken. In mei kwam z’n debutsingle Say my name uit. Toen ik die voor het eerst hoorde, had ik niet door dat dit een Belgische artiest was. Zo’n prachtig internationaal klinkende song! Deze zomer bracht hij die song werkelijk overal live! En werkelijk iedereen zong mee!

10. Regi & Emma Heesters met Zwaartekracht

Regi bracht deze zomer een hit uit met Emma Heesters. Tijdens de finale van Zomerhit kon zij er wel niet bij zijn. Het was Lotte uit #LikeMe die kwam meezingen. Het is altijd feest met Regi, dat was nu niet anders. Hij kon na Kom wat dichterbij in 2020 wel niet opnieuw de Zomerhit winnen. Misschien volgend jaar terug met Linda van Milk Inc? Er doen geruchten de ronde, we zullen zien!

Tijdens het wachten op de resultaten kwam Duncan Laurence nog langs met z’n megahit Arcade. Ik zag hem al eens live in het Sportpaleis tijdens Rode Neuzen Dag XL in november 2019. Maar deze prachtsong word je nooit beu. Altijd kippenvel! Niet voor niets won hij het Eurovisiesongfestival!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s