Op stap

Het beste van Rome

We zijn januari 2021. We zitten nog steeds volop in de coronacrisis. Al 10 maand intussen. Op stap gaan, kunnen we niet zomaar meer. Geen optredens in het Sportpaleis, geen films in de cinema, geen musicals in theaters, geen weekendjes op citytrip… Fietsen of wandelen in eigen streek of in België is zowat het enige wat je kan en mag doen. Het is anders, maar soms geeft het ons ook geweldige ideeën. Zo gingen m’n zus Stefanie en ik deze zomer de uitdaging aan om Te voet naar de zee te gaan. Een avontuur dat ons altijd zal bij blijven! We blijven toch hopen om binnenkort ook terug buiten de Belgische grenzen nog wat horizonten te verleggen. Intussen kunnen we wel terugdromen van onze laatste trip… Naar het magische Rome! Ik vertelde er vorig jaar reeds over in Op verrassingsreis naar maar beloofde toen nog meer. Ik liet even op me wachten maar hier volgt nu een top 10 met het beste van Rome!

Hierboven een kaart van Rome, vanop Google Maps. De top 10 (en meer) is er een voor een op terug te vinden. De belangrijkste bezienswaardigheden hebben een icoontje gekregen van Google. In het blauw, meestal met een afbeelding van een camera bij, staan andere plaatsen die ook de moeite zijn. Ik geef per punt een korte uitleg, met de hulp van Wikipedia, maar toon vooral enkele foto’s, die jullie alvast doen dromen van een citytrip naar Rome.

1. Piazza & Basilica di San Pietro

Het Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek zijn gelegen in Vaticaanstad. Dit is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld, waarvan de paus het staatshoofd is. De basiliek of kerk werd gebouwd tussen 1506 en 1626. Het geheel is enorm prachtig en indrukwekkend, nog meer in de kerstperiode. Er staat steeds een grote kerstboom en kerststal op het plein.

Wij verbleven nabij Vaticaanstad en kwamen vanaf de luchthaven met de trein aan in het Roma San Pietro station. Om te voet naar Rome stad te gaan, passeerden we steeds langs het Sint-Pietersplein. Dat vonden we zeker niet erg want zo zagen we het prachtige plein en de basiliek op elk moment van de dag. Onder een stralende zon, in de regen, in het donker… Telkens een magisch plaatje!

2. Ponte en Castel Sant’ Angelo

De Engelenburcht, niet ver van Vaticaanstad, is een erg oud kasteel. Het werd namelijk gebouwd tussen 123 en 139 na Christus. De brug over de Tiber verbindt de Engelenburcht met Rome stad. De beelden die nu op de brug staan, dateren uit 1669. Het geheel heeft ook een erg prachtige uitstraling.

Zeker in het donker is het zo magisch! Alles wordt zo indrukwekkend mooi verlicht! Naast de Engelenburcht en de Sint-Pietersbasiliek is er aan deze westzijde van de Tiber niet zo veel te beleven, of toch niet volgens mij. Behalve nog een stevige wandeling, zie volgend puntje.

3. Gianicolo

De Gianicolo is een heuvel aan de westzijde van de Tiber of Tevere (Italiaans). Van hieraf heb je een mooi zicht op Rome stad. Bijvoorbeeld van aan het Faro al Gianicolo, een vuurtoren, of van aan de Fontana dell’Acqua Paola, een fontein.

Toen wij de Gianicolo opwandelden, was het slecht weer. Motregen, grijs, buien… Het zicht was dus beperkt. Bij mooier weer heb je hier beslist een kleurrijk uitzicht! Deze heuvel, ook de Janiculum genoemd in het Nederlands, behoort niet tot de Zeven heuvels van Rome (zie verder).

4. Pantheon

Het Pantheon is een antieke tempel uit de tweede eeuw na Christus. Het is een van de best bewaard gebleven Romeinse gebouwen ter wereld. De tempel is zelfs nog steeds in gebruik als rooms-katholieke kerk. Je kan er makkelijk binnen en buiten wandelen, het is er wel vaak over de koppen lopen.

Binnenin is er redelijk wat pracht en praal maar wat vooral opviel, was het gat middenin de koepel. Ik heb er wel geen duidelijke, mooie foto van. Dit gat wordt het oog of de oculus genoemd en heeft een diameter van 8,70 meter. De koepel heeft een diameter van 43,30 meter, wat gelijk is aan de hoogte van de grond tot de oculus. Die ronde opening in het midden zorgt ervoor dat de koepel als het ware soepel is en zo beter bestand is tegen aardbevingen.

5. Fontana di Trevi

De Trevifontein is de bekendste fontein van Rome en waarschijnlijk ook van de hele wereld. Het is dan ook veel meer dan een simpel fonteintje. Het is een imposant bouwwerk, gebouwd van 1732 tot 1762. Het is er steeds razend druk, iedereen wil dan ook munten in de fontein gooien. Er bestaat namelijk een erg mooie mythe… Wanneer je één munt gooit, zal je ooit terugkeren naar Rome. Gooi je twee munten, dan zal je liefde vinden. Gooi je dan weer drie munten, dan zal je trouwen! Aan de fontein werden al ontelbare huwelijksaanzoeken gedaan!

Wij hielden meerdere keren stop bij de fontein, om te genieten van het uitzicht, om de liefdevolle sfeer op te snuiven en uiteraard ook om drie centjes te gooien. Dit moet trouwens gebeuren terwijl je met je rug naar de fontein staat én met je rechterhand over je linkerschouder. Elke dag wordt het geld uit de fontein gevist, want het is anders te veel! Op een jaar wordt er namelijk in totaal zo’n 1,5 miljoen euro in de fontein gegooid! Dat is meer dan 4000 euro per dag, dat kan al tellen! Dit geld gaat naar goede doelen in de stad.

6. Palazzo del Quirinale

Het Quirinaalpaleis in Rome is een beroemd renaissancepaleis, dat gelegen is op de gelijknamige Quirinaalheuvel. Dit is een van de Zeven heuvels van Rome, die allen gelegen zijn ten oosten van de Tiber en het hart van de stad vormen. Het Palazzo del Quirinale doet momenteel dienst als de residentie van de Italiaanse president.

Een heel duidelijke foto heb ik wel niet, vooral omdat ik op de moment zelf niet exact door had wat voor gebouw het was. Dit paleis is met 110 500 m² het 11e grootste paleis ter wereld, voor bijvoorbeeld Buckingham Palace met 77 000 m² (15e plaats) en het Koninklijk Paleis van Brussel met 33 027 m² (30e plaats). Je vindt toch nogal wat fijne weetjes op Wikipedia.

7. Piazza di Spagna

Het plein Piazza di Spagna is vooral gekend omdat zich hier de befaamde Spaanse Trappen bevinden. In het Italiaans de Scalinata della Trinita dei Monti. De trappen leiden namelijk naar de kerk Trinita dei Monti. Onderaan de trappen staat de fontein van de boot, de Fontana della Barcaccia. Het geheel is hier opnieuw enorm overweldigend! Zowel bij klaarlichte dag, als wanneer het donker is, zeker in de kerstperiode!

Het zicht vanaf de trappen is enorm de moeite! In de verte zie je de Sint-Pietersbasiliek de horizon oplichten. In het midden heb je de Via dei Condotti, een gekende winkelstraat. Ben je de Spaanse Trappen helemaal boven, dan ben je hier eigenlijk ook al op de Pincio, zie volgend punt.

8. Piazza del Popolo & Pincio

Het Piazza del Popolo is een van de bekendste pleinen van Rome. De naam betekent in het Italiaans letterlijk “plein van het volk”. Vanaf het plein kan je een hele hoop trappen nemen naar de Pincio. Dit is een heuvel die ook niet tot de Zeven heuvels behoort, want hij ligt ten noorden van de stad. Daardoor heb je van hieraf wel een indrukwekkend zicht op een groot deel van de stad. Recht voor je, zie je de Sint-Pietersbasiliek, links van je zie je het hart van Rome.

Aan de zuidzijde van het plein (links op de grote foto) staan twee vrijwel identieke kerken. Daartussen ligt de Via del Corso, een belangrijke weg in Rome. Deze 1,5 km lange weg loopt van de Piazza del Popolo tot de Piazza Venezia. Stap je tot dit laatste plein, dan kom je aan het volgende punt.

9. Monumento a Vittorio Emanuele II

Het Monument voor Victor Emanuel II of kortweg Il Vittoriano is een enorm imposant wit monument en gebouw. Het is gelegen aan het Piazza Venezia. Je kan het monument op bepaalde tijdstippen betreden. Wanneer je de trappen omhoog stapt, heb je meer en meer een mooi zicht op Rome.

Het oude Rome ligt hier vlakbij en is vanaf het monument ook deels te zien. In de kerstperiode staat op het Piazza Venezia een hele grote kerstboom met vele lichtjes. Het geheel zorgt ook hier opnieuw voor een magisch tafereel. Kerst in Rome is absoluut de moeite!

10. Colosseo & Foro Romano

Het Colosseum en Forum Romanum zijn de grootste trekpleisters van Rome. Het Colosseum werd gebouwd in de 1e eeuw na Christus en was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. De afmetingen van het ovale gebouw zijn zo’n 188 op 156 meter, de arena zelf zo’n 76 op 44 meter. Ik zag eerder al een amfitheater in Pula (Kroatië). Op 7 juli 2007 werd het Colosseum verkozen tot één van de 7 nieuwe wereldwonderen (New 7 Wonders of the World) – waartoe bijvoorbeeld ook de Taj Mahal en de Chinese Muur behoren.

Het Forum Romanum was in de oudheid het centrum van Rome. Er zijn verschillende restanten te bewonderen. Op de foto linksonder zie je bijvoorbeeld de zijkant van de Boog van Titus, Arco di Tito, een triomfboog. Het Colosseo is in het donker prachtig verlicht, kerst of niet.


Ik bezocht Rome samen met m’n zus Stefanie op 12, 13 en 14 december 2019. We wisten niet dat we daar zouden landen want we gingen op reis met srprs.me! Het bleek een perfecte keuze! Christmas in Rome really is magical! Op dag 2 was het wel rotslecht weer, toen we uitgeregend waren hebben we een namiddag op onze hotelkamer doorgebracht. Niet zo erg, we keken een kerstfilm op tv, meerbepaald Operation Christmas. s’ Avonds waagden we ons nog eens buiten, maar we moesten vaak schuilen want tijdens de buien was er zelfs bliksem en donder bij! Op de laatste dag hadden we wel een stralende zon en stapten we door heel Rome met een big smile op ons gezicht! Een van de onvergetelijkste momenten was onze tijd aan de Trevifontein! We wachten wel nog tot onze wens uitkomt! 😉

4 gedachtes over “Het beste van Rome

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s