Het boerenleven

Stroboxen uitmesten en instrooien

Om de maand worden de grote stroboxen uitgemest en terug ingestrooid. Dit zijn 3 boxen van het jongvee tussen 4 en 10 maand, 2 boxen voor kalfkoeien en de strobox in onze melkveestal (waar pas gekalfde koeien en eventueel koeien die niet goed recht kunnen in de ligboxen verblijven). Dit uitmesten gebeurt met de verreiker, door vader, maar ook moeder en ik helpen. Hier doen we in totaal zo’n 4 uur over (een namiddag). Het lijkt misschien lang, maar er komt dan ook wat bij kijken. Lees en zie verder hoe we exact te werk gaan.

Vader rijdt en schept de mest en het vuile stro op met de verreiker, in tussentijd help ik met de riek en steker wat om de hoeken en kantjes volledig proper te krijgen. Om niet over de hele hof te morsen, laadt vader de mest op een kar, waarmee ik dan naar de mesthoop rijd om die daar te lossen. Wanneer ik ben gaan lossen, strooit vader al een deel van de stroboxen terug in.

De dieren moeten ook wat van hier naar daar gestoken worden om overal goed bij te kunnen. Hierbij komt moeder ook helpen. We zouden het met ons twee ook kunnen, maar met een man (of vrouw in ons geval) extra gaat het toch vlotter. Zeker ook om alles terug in te strooien. Want wanneer al het vuil is uitgemest, zet vader pakken stro vanuit de loods op de strozolder boven de runderen. Zo kan vader de komende weken terug elke dag de koetjes en kalfjes zowel ’s ochtends als ’s avonds mooi strooien.

Terwijl vader de pakken boven zet en moeder aan het instrooien is, ben ik de kar aan het afspuiten met de hogedrukreiniger. Ook de bak van de verreiker wordt als laatste afgespoten. Zo is alles terug proper!

Gisteren hebben we de stroboxen uitgemest, de vorige keer was 6 januari, zoals ik toen op Facebook zette. In juni 2020 vertelde ik op m’n blog ook al eens over het stroboxen uitmesten, check het in Zomerse dagen op ons melkveebedrijf.

2 gedachtes over “Stroboxen uitmesten en instrooien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s