Het boerenleven

Boeren en het weer

IMG_0328Iedereen heeft graag dat het mooi en zonnig weer is. Overdag is werken aangenamer en ’s avonds kan men het gras afrijden en een terrasje doen. Voor de landbouwers is het echter belangrijk dat er af en toe eens regen valt ook. Dit jaar hebben we dat enorm ervaren want de maanden mei en juni waren erg droog. De gewassen op het veld snakten naar water. In de laatste helft van juli begon het tij wat te keren, maar pas nu half augustus kunnen we zeggen dat het al eens echt geregend heeft. Hopelijk blijft het nu ook niet regenen, want alle mest moet uitgevoerd raken en daarna moet de maïs kunnen gehakseld worden. Deze staat redelijk goed, allesinds* beter dan vorig jaar, toen deze verdronken was aangezien het toen super nat was in juni. Ik toon verder enkele foto’s om de grote invloed van het weer op boeren te benadrukken.

Het woord boeren mag je hier op twee manieren opnemen: ten eerste als het boeren oftewel de landbouw en ten tweede als de boeren oftewel de landbouwers. Want het weer bepaalt toch wel het gedrag van de landbouwers. Ze hebben onder andere wel eens stress wanneer het regent als het niet hoeft te regenen. Bijvoorbeeld wanneer je het er bij wisselvallig weer op waagt om gras binnen te halen en het dan begint te druppelen. Ik denk dat landbouwers ook één favoriete website hebben: de buienradar.

Buien hadden we in afgelopen mei en juni veel te weinig. De tweede snede gras was daardoor veel minder dan vorig jaar. Vorig jaar maakte ik begin juli een video Van gras tot grasbaal, waar te zien is dat er een mooie snee gras was. Toen moest er worden geslalomd omheen de natte plekken in bepaalde weides. Dit jaar was alles droog, zelfs plekken die we nog nooit droog hebben weten zijn. De foto’s die ik twee maand terug, op 18 juni, nam tonen de droogte tijdens de graswerken. Het was toen heet met temperaturen van rond de 30 °C! Voor de koeien is dit veel te warm want zij hebben snel hittestress.

Toen het in juli dan tijd was om stro binnen te halen, moest dat tussen de miezerbuien door. Twee jaar terug was het heter want toen liepen we met onze bikini tussen het stro.

Nu heeft het intussen al eens echt geregend en mag het beperkt blijven. De mest moet op het land uitgevoerd raken tegen 1 september. In die maand zal het dan tijd zijn om maïs te hakselen. Vorig jaar vulden we onze eerste maïssilo op 19 september. Onze tweede kuil volgde enkele weken later. Over het afdekken van de maïskuil schreef ik trouwens al eens. De maïs was vorig jaar op bepaalde percelen nogal klein door het natte weer in juni. Dit jaar staat hij mooier. Nu nog mooi weer in september om hem in de beste omstandigheden te kunnen hakselen.

* Ik plaatste een sterretje bij allesinds want toen ik dit bericht eerst in Word aan het typen was, zei hij me dat dit woord fout was. Ik had dat al nog gezien, meestal doe ik dan negeren. Nu zocht ik het op Google eens op. Het is inderdaad fout, allesinds, maar ik heb moeite om dat aan te passen want alleszins lijkt me toch echt niet juist, terwijl dit nu wel correct is. Ik zal wat moet wennen aan alleszins.

4 gedachtes over “Boeren en het weer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s