Op stap

In Flanders Fields: Menenpoort en Tyne Cot Cemetery

IMG_0106West-Vlaanderen is een op en top landbouwprovincie maar heeft op toeristisch vlak ook heel wat te bieden. Zo is er heel wat toerisme aan de zee en is Brugge een enorme trekpleister, onlangs verscheen zelfs in het nieuws dat er minder reclame zal worden gemaakt omdat het er té is. Wanneer men door West-Vlaanderen rijdt, valt echter nog iets op: de Eerste Wereldoorlog werd hier uitgevochten. Tientallen begraafplaatsen liggen er verspreid, waarvan Tyne Cot Cemetery met honderden graven de grootste van Europa is. In Ieper toont de Menenpoort tienduizenden namen van gesneuvelden. Twee indrukwekkende plaatsen die een indruk nalaten.

Menenpoort en Tyne Cot

De Menenpoort is een stadspoort en herdenkingsmonument in Ieper. Het werd in 1927 gebouwd door de Britten, ter nagedachtenis van 54 896 vermiste soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog voor 16 augustus 1917. De Menenpoort was te klein om ze allemaal te kunnen vermelden, de overige soldaten kregen een herdenking in Passendale op het Tyne Cot Memorial.

IMG_0348Om 20 uur kan je iedere dag onder de Menenpoort de Last Post horen weerklinken. Dat is een trompetsignaal dat oorspronkelijk in verschillende legers als afsluiting van de dag werd gespeeld. Hier wordt het sinds 1928 – met enige onderbreking de Tweede Wereldoorlog – elke dag gespeeld als eerbetoon aan hen die sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. Het is elke avond enorm druk bezocht, keer op keer.

Tyne Cot Cemetery is een Britse militaire begraafplaats in Passendale. Met de 11 957 gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog die hier begraven liggen, is dit de grootste militaire begraafplaats van Europa. Het is ronduit indrukwekkend en beklijvend, niet in tekst of op foto te vatten. Het grootste deel van de slachtoffers is niet geïdentificeerd en begraven als ‘A Soldier of the Great War’ of ‘Known unto God’.

IMG_0409Aan de noordoostzijde van het kerkhof staat de Tyne Cot Memorial. Hierop staan de namen van 34 949 vermiste soldaten die sneuvelden tijdens de Eerste Wereldoorlog na 15 augustus 1917.

 

Ik geef jullie graag nog het gedicht In Flanders Fields van John McCrae mee.

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row,
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.

IMG_0403


Ik bezocht de Menenpoort en Tyne Cot Cemetery op respectievelijk 9 en 10 juni 2019 tijdens een weekendje met familie. We verbleven in Sunparks Oostduinkerke, waar we ook de kust van Nieuwpoort bezochten.

Vorig jaar gingen we op weekend naar Center Parcs De Vossemeren, waar we 4 km verderop de Lommelse Sahara gingen verkennen. Het jaar voordien trokken we naar de Ardennen, toen bezochten we onder andere Durbuy. Drie jaar terug gingen m’n beste vriendin en ik op 5 juni sightseeing in Brugge. Een uitstap is altijd leuk, maar hier thuis kan ik elke dag genieten van het prachtige Schorisse!

3 gedachtes over “In Flanders Fields: Menenpoort en Tyne Cot Cemetery

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s