Op stap

Lommelse Sahara

IMG_1942Wandelen in een heet en droog zandgebied, daar hoeven we eigenlijk niet zo ver voor te gaan. We hebben namelijk in België ook een Sahara: de Lommelse Sahara. Oké, het is met zijn 1,93 km² in de verste verte niet te vergelijken met de 9 miljoen km² grote Sahara van Noord-Afrika of de 1,2 miljoen km² grote Gobi in Oost-Azië. In zo’n gebieden valt minder dan 200 mm neerslag per jaar, terwijl dit in België vier keer zo veel is. Toch ziet het er daar droog uit, in de Lommelse Sahara, en is het er enorm warm als de zon goed schijnt. Maar het is de moeite om er eens geweest te zijn, zeker voor het uitzicht vanop de 30 meter hoge uitkijktoren.

Lommel ligt in het noorden van de provincie Limburg, tegen de Nederlandse grens. De Lommelse Sahara is een zand- en duinlandschap dat behoort tot het bosgebied Bosland. Dit land van bomen is in totaal zo’n 4679 ha groot en is daarmee het grootste bos van Vlaanderen. Het ligt deels in Lommel maar daarnaast ook in Overpelt en Hechtel-Eksel.

In de Lommelse Sahara zijn er verschillende wandelroutes die kunnen gevolgd worden. Ze gaan over zand en duinen, maar ook rond het meer en door de naaldbossen eromheen. De bomen bieden de nodige schaduw en verfrissing! Ook kunst en ontspanning kan hier beleefd worden.

Elke wandeling passeert sowieso aan de 30 meter hoge uitkijktoren, ook wel de Reus van Bosland genoemd. Deze toren werd nog maar recent gebouwd: de opening vond plaats op 1 april 2015. Er zijn drie platforms vanwaar men een prachtig uitzicht heeft over de Sahara, maar de constructie zelf mag trouwens ook gezien worden.

Voor de bekleding van de toren werd namelijk 3,5 km touw gebruikt, dat dan eens strak, dan eens los om de toren werd gewikkeld. Op deze manier wordt het glooiende lijnenspel van de zandduinen nagebootst. Wanneer men de 144 trappen naar boven neemt, kan men onderweg tussen de touwen door het landschap bewonderen. Eenmaal boven kan men de Sahara én wel 25 km ver zien, mede ook door een observatiekijker.

IMG_1976


Ik bezocht de Lommelse Sahara op 9 juni 2018 tijdens een weekendje met familie. We verbleven in Center Parcs De Vossemeren, dat slechts op zo’n 4 km ervandaan ligt.

Vorig jaar gingen we op weekend naar de Ardennen, toen bezochten we onder andere Durbuy. Twee jaar terug gingen m’n beste vriendin en ik op 5 juni sightseeing in Brugge. Een uitstap is altijd leuk, maar hier thuis kan ik elke dag genieten van het prachtige Schorisse!

3 gedachtes over “Lommelse Sahara

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s