Op stap

Het beste van Durbuy

DurbuyJe hoeft niet altijd ver te reizen om prachtige steden te bewonderen. Ons eigen België heeft eigenlijk echt wel veel te bieden. Dat zag ik vorig jaar toen ik het feeërieke Brugge bezocht en dat ontdekte ik onlangs nog in Durbuy. Deze Waalse stad is gelegen in het noorden van de provincie Luxemburg en wordt het kleinste stadje ter wereld genoemd. De eigenlijke stadskern bestaat immers maar uit enkele straten en telt slechts zo’n 400 inwoners. Toch valt er in en rond Durbuy nogal wat te zien en te beleven. Ik heb vijf aanraders, maar er zijn er zeker meer, die je zelf kan gaan ontdekken.


1. De stadskern van Durbuy

Durbuy ligt in een dal, in de vallei van de kronkelende Ourthe, en is omringd door vele bomen en ander groen. De stadskern zelf bestaat maar uit enkele kleine, kasseien straten met oude huizen uit de 17e en 18e eeuw. Het is er enorm gezellig vertoeven, van straatje tot straatje, van winkeltje tot winkeltje… Opeens duikt dan een reusachtige rots of sprookjesachtig kasteel op – zie verder!

IMG_8365


2. La Roche de la Falize

De Falize of ‘anticlinale rots en waterpartij’ wordt door geologen van over de hele wereld bezocht en is ook voor de gewone mens redelijk indrukwekkend. Deze rots bestaat uit verschillende kalklagen die door druk omhoog werden gestuwd en een omgekeerde U vormen: dit type rots wordt anticlinaal genoemd. Hij is meer dan 300 miljoen jaar oud!

IMG_8375


3. Le château des Comtes d’Ursel

Het kasteel van de Graven van Ursel ligt pal langs de Ourthe en is sinds 1756 in het bezit van de familie d’Ursel. Het oorspronkelijke kasteel, het eerste versterkte kasteel van Durbuy, dateert uit 899 maar werd een eeuw later verwoest. In de elfde eeuw werd het heropgebouwd door Henri de 1ste van Namen, Graaf van Durbuy. Het kasteel is vanaf verschillende plaatsen prachtig te bewonderen.

IMG_8307


4. Kajakken op de Ourthe

In m’n inleiding zei ik het al: in Durbuy kan je heel wat zien máár ook heel wat beleven. Je kan er op en rond de Ourthe verschillende avonturen aangaan. Een van de absolute aanraders is daar kajakken op de Ourthe. Bijvoorbeeld van Durbuy tot Barvaux, een andere deelgemeente, een tocht van zo’n 8 km. In het begin vaar je langs het kasteel en de stadskern van Durbuy. Onderweg krijg je de natuur op z’n mooist te zien. Na zo’n twee uur, maar uiteindelijk bepaal je zelf je snelheid, word je vanuit Barvaux met de bus terug naar de startplaats gebracht. Voor de geïnteresseerden: wij betaalden 15 euro per persoon bij Adventure Valley. Alle info op deze website.

IMG_2731


5. Durboyse

Na een rustige wandeling door de straatjes of een stevige kajaktocht op de rivier is het tijd voor een lekker biertje! Durboyse is bier uit Durbuy en slechts in 28 horecazaken in de streek van Durbuy te verkrijgen. Je moet het dus gedronken hebben wanneer je in de stad bent!

IMG_8318


Ik bezocht Durbuy met familie op 30 april 2017. Het was een prachtige lentedag en dat maakte de stad zeker en vast nog zoveel mooier! Heel veel info over alles van de stad op deze website.

4 gedachtes over “Het beste van Durbuy

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s