Op stap

Het beste van de Sloveense kust

IMG_3689Slovenië is een land in het midden van Europa, aan de zuidrand van de Alpen, en is met zijn 20 373 km² een klein land, nog kleiner dan België, dat een oppervlakte van 30 528 km² heeft. Het land is bovenal bebost (de helft van het land) en bergachtig (de hoogste berg met z’n 2864 meter is de Triglav, behorende tot de Julische Alpen). Het grenst ten westen aan Italië, ten noorden aan Oostenrijk, ten noordoosten aan Hongarije en ten zuiden aan Kroatië. In het westen ligt het ook een deel aan de zee, meerbepaald aan de Golf van Triëst, dat een deel is van de Adriatische Zee. Om het aardrijkskundig helemaal compleet te maken: die zee behoort tot de Middellandse Zee. Dit is echter maar een klein deel want de kustlijn bedraagt amper 47 km – ter vergelijking: de Belgische kustlijn is 67 km lang. De kleine Sloveense kust heeft wel heel wat prachtigs te bieden.

Slovenie in Europa

De kust bestaat uit slechts drie havensteden, van noord naar zuid: Koper, Izola en Piran. Toch zijn ze één voor één de moeite! Ik zou er allemaal apart een blogbericht over kunnen schrijven, maar omdat ze op één dag kunnen beleefd worden, maak ik er het beste van de Sloveense kust van.

Sloveense kust


1. De haven en het oude centrum van Koper

Koper is de grootste havenstad en zelfs de vijfde grootste stad van Slovenië. De stad is officieel tweetalig: naast Sloveens wordt er ook Italiaans gesproken. Niet zo opmerkelijk aangezien de grens met Italië amper vijf kilometer noordwaarts ligt. De haven van Koper is erg belangrijk, zowel op economisch als toeristisch vlak. Jaarlijks meren er naast honderden containerschepen namelijk ook tientallen cruiseschepen aan.

De bekendste trekpleisters van de stad zijn gesitueerd rondom een plein: het Titov trg of Tito Square. Zo hebben we er de Sint-Nazariuskathedraal uit de 12e eeuw. De karakteristieke wachttoren dateert uit de 14e eeuw en herbergt één van de oudste klokken in Slovenië. Aan een andere zijde van het plein werd in de 15e eeuw het Pretoriaans Paleis gebouwd in Venetiaans-gotische stijl. Tegenwoordig doet het paleis dienst als stadhuis en infocentrum. Vanaf het plein zijn er verschillende kleine, gezellige straatjes, typisch aan het oude centrum van Koper.


2. Het eilandstadje Izola

Izola is een oud vissersstadje zo’n 7 kilometer ten zuiden van Koper. De naam van de stad komt van het Italiaanse Isola, dat eiland betekent. Vroeger, in de tijd van de Romeinen, was het effectief nog een eiland. Hieronder een prachtige foto waarop dat nog wat te zien is – genomen vanaf punt 3. In het midden zien we ook de Sint-Mauruskerk, met een gelijkaardige toren als die van de kathedraal in Koper. Bovenaan de foto zien we trouwens een deel van de haven van Koper. Rechts is een stukje van het haventje van Izola in beeld.

IMG_3632

Net als in Koper is het gezellig rondkuieren in de oude, kleine straatjes. Maar aan het water valt nog het meest te zien en te beleven. Naast bootje varen wordt er ook veel ge(kite)surft. Daar de kustlijn afwandelen is ook erg aangenaam door de gezellige sfeer en de vergezichten. In het zuiden zien we het mooie Strunjan met z’n rotsen al blinken.


3. Strunjan Landscape Park

Het landschapspark Strunjan meet 428,6 ha en omvat 4 km van de oevers van de Golf van Triëst. Het ligt voor een klein deel in Izola en grotendeels in Strunjan, dat een deelgemeente is van Piran. Op onderstaande afbeelding is het Strunjan Landscape Park met een volle witte lijn omringd. Het park kan nog onderverdeeld worden in drie kleinere beschermde gebieden: het natuurreservaat Strunjan (A), het natuurreservaat Strunjan Stjuza (B) en het natuurmonument Pinijev drevored of een dennenbomenlaan (C).

Strunjan Landscape Park

Wandelen doorheen het landschapspark zorgt voor zalige rust en prachtige zichten. Vanaf de kronkelende weg rechts op het plan (tussen de twee parkings) kan je Izola prachtig zien liggen, zoals ik eerder toonde. Aan het informatiebord (meest rechts op de kaart) kan je neerwaarts richting het strand om zo langs de kliffen te lopen. Wij stapten echter op de verharde weg tot de top van Ronek, op 116 meter, en gingen daar een onverhard wegje in. Iets verder kwamen we tussen olijfbomen en zagen we Piran in de verte al liggen (rechts in het midden aan de andere kant van het water).

Na ongeveer een kilometer kwamen we aan Strunjanski kriz of het kruis van Strunjan (paarse kruis linksboven op de kaart). In deze omgeving zijn de indrukwekkende kliffen prachtig te bewonderen. Op onderstaande foto zien we Zaliv sv. Kriza of de baai van het kruis en Rt Ronek of de kaap Ronek.

Nadien ging het neerwaarts richting de zoutpannen van Strunjan. Hier wordt al sinds meer dan 700 jaar zout gemaakt op traditionele wijze. Onderstaande foto’s van de zoutpannen en van het landschapspark werden genomen vanaf de stadsmuren van Piran.


4. Het vurige Piran

Piran is veruit de grootste trekpleister van de Sloveense kust en zelfs van geheel Slovenië. De naam van de stad komt van het Griekse pyros, dat vuur betekent. Terecht, want het is een vurig, hartverwarmd stadje, zo’n 17 km zuidwaarts gelegen van Koper. Wanneer je aankomt in de stad, moet je zeker de Piransko obzidje of de muren van Piran bezoeken. De eerste muur werd reeds gebouwd in de 7e eeuw. Er valt veel en ver te zien vanaf de muren en uitkijktorentjes.

Het zicht op de stad Piran is er absoluut idyllisch: groene bomen, witte huisjes met rode daken en een helderblauwe zee. De opvallendste plaatsen van de stad zijn het Tartinijev trg of Tartini plein (links op de foto) en de Cerkev sv. Jurija of de Sint-Joris kerk (rechts). Net als in Koper en Izola zijn de straatjes hier nauw en niet toegankelijk voor auto’s.

IMG_3825


Ik bezocht de Sloveense kust op zondag 3 september 2017 met m’n zus Stefanie. We beleefden er een geweldige tijd! Het was een daguitstap vanuit Pula (Kroatië), gelegen op zo’n 100 km van Piran. We deden het met de bus, goedkoop en makkelijk, enkel zeker identiteitskaart niet vergeten om de grens over te mogen. Over Pula en Medulin schreef ik eerder een bericht.

IMG_3778

4 gedachtes over “Het beste van de Sloveense kust

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s