Foto, Het boerenleven

Na regen komt gras, heel veel gras

We hebben er lang op moeten wachten – de eerste 20 ha gras van 2021 werd op 23 en 24 april gemaaid – maar uiteindelijk werd het terug maaiweer! Op zaterdag 29 mei ging vader van start met het maaien van de tweede snede raaigras en de hele lange eerste snede weidegras. Moeder Veerle schudde het gras open – en waar veel op was, ging ze de dag erna nog eens door. Twee dagen later harkte ze het gras op rijtjes, ze was niet bij te benen! Vader Herman haalde het gras naar huis met de opraapwagen, met wat hulp van zus Valerie en vriend-des-huizes Jeffrey. Uiteindelijk dekten we de kuil op woensdag 2 juni opnieuw af, na hem op zondagnamiddag te hebben bloot gemaakt – het wordt een lasagnekuil. Vele helpende handen maakten het werk licht! Verder in dit bericht foto’s van alle stappen, alsook enkele beelden van wat er nog te beleven viel op de weide die week: een opname van een promotiefilmpje en een fotoshoot met een luchtballon!

Zaterdag 29 mei 2021

We begonnen met de weides rond onze boerderij. Deze eerste weide was dit jaar nog gesproeid tegen onkruid en stond dus erg mooi. De weide naast ons hof kan ook eens een sproeibeurt gebruiken, die ziet geel van de bloemen, al oogt het ook wel nog fijn.

Bij een prachtige zonsondergang gingen nonkel Raf en ik nog mee met papa Herman om vers gras voor de koeien. Wanneer de buitentoeren worden gemaaid, gaat er altijd iemand mee om de hoeken te kuisen, zodanig dat al het gemaaide gras meteen mee naar huis is.

Zondag 30 mei 2021

Hieronder heb ik een foto van onze koeien die het verse gras aan het smullen zijn. Wanneer vader een dag moet maaien, gaat hij eerst om vers gras voor de koeien. Daarna wordt de opraapwagen afgehangen van de tractor en de achterste maaier aangehangen. Tegen zonsondergang – wanneer vader een hele dag gemaaid heeft – wordt die achterste maaier dan terug afgehangen en gaat de opraapwagen terug aan de tractor. Dan kunnen de koeien nu hun tweede portie vers gras krijgen. Dit keer werd zaterdag en zondag, tussen ongeveer 11u30 en 21u, gemaaid – met enkele pauzes om te eten. Er ging ongeveer 32 ha gras af.

Omdat het ideaal weer was en het gras snel droogde, begon moeder Veerle zondag rond 18u30 al te harken. Jeffrey kon dan al beginnen met het gras naar huis halen met de opraapwagen. Er waren toch velden bij die ver van huis lagen – het verste iets meer dan 10 km – en met de tractor is dat toch een eind bollen. We konden dus maar beter op tijd beginnen, want vanaf woensdagavond werd onweer voorspeld. Rond 20u zondagavond werd het eerste gras thuis op de kuil gelost. Jeffrey reed tot 1 uur ’s nachts.

Maandag 31 mei 2021

Vader Herman vertrok om 6u ’s ochtends met de opraapwagen om het eerste gras van de dag. Toen dat op de kuil gelost werd, vond er een opname van een promotiefilmpje plaats op de weide naast de kuil, bij de droogstaande koeien en volle vaarzen. David Van Turnhout schreef het boek ‘Hoe koeien mensen redden’ over de eeuwige zoektocht van de mens naar remedies tegen ziektes. Het woord vaccin komt trouwens van het Latijnse ‘vacca’, wat koe betekent. Het eerste vaccin werd namelijk ontwikkeld in 1796 aan de hand van de koeienpokken. Dit en veel meer is te lezen in Davids boek, waarvan ik het filmpje hieronder ook post.

’s Avonds rond 20u was onze pas gemaaide en opgeraapte weide dan weer het toneel voor een fotoshoot met een luchtballon. Een koppel verloofde zich en wou daar foto’s van. Na enkele foto’s terwijl de ballon plat lag en nog wat foto’s in de mand, ging de luchtballon omhoog. Ramses, ballonvaarder van Skyview Balloons, bezorgde me bovenstaande geweldige foto van onze boerderij.

Dinsdag 1 juni 2021

1 juni is Wereldmelkdag! Dus deelde ik dat meteen in een post op m’n Facebookpagina! Bij ons ontbijt drinken we altijd verse melk, die we koken zodat ze lekker warm is. Met een beetje Nesquik erbij is het heerlijke chocolademelk! Na een stevig ontbijt konden we er weer tegenaan, voor een dagje stevig doorwerken om het gras allemaal geharkt, opgeraapt en toegereden te krijgen.

Het gras bleef maar komen! Om 21 uur ’s avonds, foto hierboven, zat de kuil al goed gevuld. Uiteindelijk ging het niet meer lukken om die dag zelf de silo af te dekken. Boer Herman reed nog tot 1 uur ’s nachts om het gras allemaal thuis te krijgen.

Woensdag 2 juni 2021

Het gras dat ’s nachts werd thuisgehaald, reed vader dan ’s ochtends toe. Heel goed toe, zodat de kuil dan mooi kon worden afgedekt. De foto hieronder is om 10 uur genomen. Met afdekken begonnen we rond half 11, in warme temperaturen van 25 °C! Eerst plastieken: we leggen altijd twee lagen. Dan komen er netten op de plastieken, tegen de vogels maar ook tegen beschadigingen van banden. Volledig rondom de kuil worden er dan zandzakken gelegd, zodat alles goed afgesloten is.

Bovenstaande foto werd om 17u30 genomen. Tegen dan lagen uiteindelijk ook de banden op de kuil. Het afdekken is altijd een heel werk, maar we zorgen ervoor dat alles goed gedaan is, zodat we geen of zo weinig mogelijk verliezen van ons gras (en later onze maïs) hebben. We waren heel tevreden met ons werk van de afgelopen dagen! Dat postte ik ook op Facebook.

We waren uiteindelijk ook dubbel zo tevreden omdat we om 21 uur een stevige bui te verwerken kregen. Een goeie 10 liter op evenveel minuten. Het water raakte maar moeilijk op tijd weg. Gelukkig had vader ook net nog een opraapwagen vers gras gehaald voor de koetjes. Iedereen kon de dag dus met een lach afsluiten!

4 gedachtes over “Na regen komt gras, heel veel gras

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s