Het boerenleven

Tarwe en stro tussen de buien door

Ons stro is sinds woensdag (25 augustus) eindelijk allemaal thuis! Het was steeds zoeken naar droge dagen om het stro te laten persen tot pakken. Wanneer het stro te nat geperst wordt, zal het namelijk te veel aan elkaar plakken. Er bestaat ook een kans dat het zou ontbranden. Beter wat langer wachten dus… Uiteindelijk kregen we begin deze week nog enkele mooie zomerdagen! Ook om onze eigen tarwe te dorsen, moesten we een tijd wachten. Dat gebeurde uiteindelijk op zondag 15 augustus. Het is nogal een zomer! Nu staat het stro mooi gestapeld in onze hangaar en ook in de jongveestal – die zitten nu nog buiten. Onze tractoren kunnen nu ook niet helemaal meer goed binnen staan, maar met wat puzzelen valt het nog mee. Verder geef ik een kort dagboekoverzicht met foto’s van hoe het allemaal verliep…

Op m’n Facebookpagina van De avonturen van een boerenmeid kan je trouwens alles “live” volgen. Daar post ik regelmatig foto’s. Niet altijd op de moment zelf, maar vaak later op de dag of de dag nadien van wat er gebeurd is op de boerderij. Zo blijft iedereen die het wil volgen, up-to-date van het reilen en zeilen op een melkveebedrijf.

Zaterdag 14 augustus 2021

Eind juli konden we wel al wat gerstestro gaan opladen en huiswaarts brengen. Daar verscheen een foto van in Opnieuw na lang wachten heel veel gras. Toen viel die pakken gerstestro halen namelijk samen met graspakken naar huis halen. Het waren toen ook drukke dagen. Gerstestro gebruiken we als voeder voor de droogstaande koeien.

Op zaterdag 14 augustus begonnen we dan aan een marathon van stro naar huis halen. Zelf hadden we maar zo’n 3 ha tarwe staan, vandaar kochten we in de streek nog tarwestro bij.

Zondag 15 augustus 2021

Op zondag 15 augustus viel opnieuw vanalles samen, we moesten ons team wat opsplitsen. Als het goed weer is, moet het allemaal gebeuren, en zeker in zomers als deze. Onze eigen tarwe werd gedorsen – waarvan Jeffrey een prachtige foto kon maken! – én we gingen opnieuw stro laden in de streek en brachten die pakken naar huis.

Dinsdag 25 augustus 2021

Na terug wat kwakkelweer werd het eind augustus terug wat beter, wat zonniger. Vader was al meerdere keren gaan kijken of het stro goed droogde, hij had het met een hark al een paar keer gekeerd, zodat het eens van de grond was en aan alle kanten kon drogen.

Op dinsdag 25 augustus trokken m’n zus Stefanie, haar vriend Jeffrey, onze twee nichtjes Tessa & Yara en ik er eerst een dagje op uit. We gingen naar het maïsdoolhof of maïslabyrinth Zennijs in Zwevegem en naar de kabelbaan Cordoba in het Heuvelland. Allebei de moeite om eens te doen! Ertussen genoten we van een heerlijke picknick ergens in een prachtig landbouwlandschap van het Heuvelland.

’s Avonds na het koeien melken – want we waren op tijd terug van onze uitstap om te melken – mochten we dan nog uitrukken om wat stro naar huis te halen. Het was bij de deur dit keer, dus dat ging wel vlot met ons team. Onze karren zijn dan wel niet de meest spectaculaire en grote, maar we rijden met ons team een paar keer om en weer en dan raken die pakken ook thuis!

Zo kwam er dan uiteindelijk toch een einde aan het stroseizoen. Met eerst door het aanhoudende regenweer lang wachten tot er kon worden begonnen met tarwe dorsen, en dan nog wachten tot het stro eens een paar dagen kon drogen. Vele jaren kan je alles vlot na elkaar doen. Maar neen, 2021 was helemaal anders. Maar we hebben een voorraad stro! Mooi gestapeld in de hangaar (zoals op de eerste foto van dit bericht te zien was) en in de jongveestal (dit wordt opgebruikt of verplaatst tegen het jongvee op stal komt).

2 gedachtes over “Tarwe en stro tussen de buien door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s