Het boerenleven, Throwback thursday

Sneeuw in april

De afgelopen dagen kregen we échte aprilse grillen over ons heen. Sneeuw, (korrel)hagel, wind en koude. Het was bibberen en beven – alleen bij de stoof bleef het lente, of bij ons eigenlijk altijd zomer. Weer de korte broek in en de dikke jas en muts uit de kast. Na al de koude die we al gehad hebben, zelfs Siberisch koud begin februari, waren we nu toch wel helemaal klaar voor de lente! Vorig jaar mochten onze beestjes al uit hun kot. Op 4 april gingen onze droogstaande koeien al de weide in en enkele weken later zat al ons jongvee ook buiten op de weide. Dit jaar zal alles achteruit zijn…

Want het landwerk is ook achteruit… Normaal is het grootste deel van de mest rond deze tijd al uitgevoerd op het land. Maar door de natte omstandigheden is er nu nog maar een klein deel uitgereden. Er is niet veel aan te doen, maar het zorgt toch voor wat stress en zorgen. Want ook ons voeder in de grote sleufsilo is bijna op, zoals je ziet op bovenstaande foto, dus we kunnen eigenlijk vers gras beginnen inkuilen of voederen. Het gras op de weiden en velden is echter ook nog niet lang omdat de temperaturen nog te laag zijn om het goed te doen groeien. Lente, waar blijf je?

Vorig jaar zaten op 8 april niet alleen de koeien al buiten, we waren ook effectief bezig met (een deel van) de eerste snede gras maaien! Daarover schreef en toonde ik in Eerste gras van 2020. Amai, toen was het hier 23 à 24 graden met een stralende zon – terwijl het in het zuiden van Europa regende met een 18 graden! Heel wat anders dan niet ver boven het vriespunt nu. Met veel grijze lucht, maar ook opklaringen, en dan zijn die donkere wolken er terug.

De beestjes op stal zijn wel nog altijd gelukkig! Ik geef ze veel en lekker voeder – dat we nu wel meer moeten aankopen. Ze genieten van de warmte binnen! In het bericht over het eerste gras van 2020 stond ook een foto van kalfjes Thelma en Louise, die tweeling werd toen begin april geboren. Nu zijn ze dus één jaar! Ik deel graag nog enkele foto’s van hen van vandaag. Ze zijn al goed gegroeid maar zitten wel iets achter op hun leeftijd. Normaal zouden ze al op roosters met ligboxen zitten, maar ze verblijven nu nog in een groep op stro. Maar ze stellen het geweldig! Ze staan echt heel veel naast elkaar te eten. Thelma is de rood-witte en de kleinste, Louise de zwart-witte en de grootste. Maar ze stralen allebei, kijk zelf maar…

2 gedachtes over “Sneeuw in april

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s