Op stap

Het beste van Venetië

Venetië, Venice, Venezia. Voor velen is het een droombestemming, door de romantische look van de vele kanalen, de brugjes over het water, de smalle straatjes en de indrukwekkende gebouwen. Ik had nooit gedacht er ooit rond te lopen, maar toen m’n zus Stefanie en ik in september 2017 naar Pula en Medulin in Kroatië reisden, bleek Venetië opeens heel dichtbij te liggen. Een kans dat we niet mochten laten voorbij gaan! Vanuit Pula was er een veerboot, die slechts zo’n 3 uur later het prachtige Venetië binnenvoer. Het was geweldig op die manier aan te komen in Venetië – en dan moesten we nog voet aan wal zetten voor nog meer geweldigs! Na een inleiding, geef ik jullie m’n top 10, het beste van Venetië.

Inleiding

Venetië is een stad gelegen in het noordoosten van Italië, zoals te zien is op de eerste foto vanop Google Maps. Op de tweede foto is te zien waar Pula ligt, een stad in het westen van Kroatië. Tussen die twee steden is er een ideale verbinding met de veerboot. Er zijn uiteraard meerdere verbindingen met andere Europese landen, maar die liggen wel een stuk verder.

Venetië is volledig omgeven door water en bestaat op zich ook door heel wat kanalen. In het midden kronkelt het 3,8 km lange Canal Grande doorheen de stad. Het water en de kanalen zorgen voor een idyllisch zicht, maar ook voor heel wat problemen. Zo is de stad de afgelopen jaren al meerdere keren onder water gelopen. In november 2019 bereikte het waterpeil een hoogte van 1,87 meter – het hoogste peil in de laatste 50 jaar! Daardoor stond een groot deel van de stad onder water en was er heel wat schade. In oktober 2020 kon een nieuw stormvloedsysteem overstromingen voorkomen, maar in december stond Venetië toch terug onder water. Het systeem werd niet in werking gesteld omdat de weersverwachtingen niet zo erg waren.

Venetië is enorm druk bezocht: jaarlijks bezoeken een 30 miljoen mensen de stad. Elk moment van het jaar komen massa’s mensen afgezakt naar de 412 km² grote stad. Begin september is het er misschien nog extra druk want dan vindt sinds 1932 het Filmfestival van Venetië plaats, daarmee het oudste filmfestival ter wereld. Sinds 1987 staat Venetië en zijn lagune op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het wordt de laatste jaren wel té druk in de stad. Daarom besliste de Italiaanse regering in 2019 een belasting te heffen voor dagjestoeristen. Vanaf 1 mei 2019 moeten die toeristen 3 euro entree betalen. Vanaf 1 januari 2022 zal dit tarief verhogen, waarschijnlijk naar 10 euro.

Er zijn regelmatig protesten, bijvoorbeeld tegen de enorme cruiseschepen die er aan meren. Deze brengen niet alleen heel wat dagjestoeristen maar ook veel vervuiling met zich mee. Zo’n enorm schip hoort volgens mij eigenlijk ook niet thuis op zo’n kleine wateren. De luxe en moderniteit zijn ook een enorm contrast met de charmes van Venetië. De stad is historisch, klein en o zo fijn! Hieronder m’n top 10, het beste van Venetië.

1. Ponte dell’Academia

De Ponte dell’Academia is een van de vier bruggen over het Canal Grande. Ze is gelegen in het zuiden van Venetië. De huidige brug is een houten brug, die geopend werd in 1984. De brug op zich straalt heel wat charme uit. Ik herinner me de brug (en Venetië) eigenlijk uit de film Chasing Liberty met Mandy Moore. Op die romantische komedie uit 2004 was ik toen gek – en heb ik als tiener dus meerdere keren gezien. Het is nog steeds een mooie klassieker!

Het zicht vanop de brug is eigenlijk nog veel meer de moeite dan de brug op zich. Vanop de brug kijk je oostwaarts namelijk uit op het einde of het begin van het Canal Grande. Je ziet ook de Basilica di Santa Maria della Salute, en daarmee komen we aan het volgende puntje.

2. Basilica di Santa Maria della Salute

De basiliek van Santa Maria della Salute is gebouwd in de 17e eeuw, in barokstijl in witte kalksteen. Vanop het Canal Grande is de buitenzijde van de basiliek het best te bewonderen. Wij gingen niet varen met een gondel – de prijzen zijn nogal duur – dus heb ik geen foto van heel dichtbij. De eerste foto hieronder werd genomen vanaf de Ponte dell’Academia. De twee laatste vanaf onze veerboot die passeerde aan het Canal Grande, maar daar niet mocht binnenvaren, wij bleven in de wateren van de Lagune van Venetië.

Het zicht vanop onze veerboot was ook helemaal niet mis. Zo kon ik de Basilica di Santa Maria della Salute op foto vastleggen samen met de Basilica di San Marco (rechts in beeld). Deze basiliek komt straks uiteraard nog aan de beurt.

3. Chiesa di San Moisè & Chiesa di San Rocco & …

Venetië is vooral gekend om zijn vele kanalen, zijn vele brugjes en zijn smalle straatjes. Uiteraard ook om zijn bekendste gebouwen. De grote basilieken en paleizen stralen enorm veel pracht en praal uit. Maar bij het rondslenteren in de stad kom je plots vanuit een smal (of breder) straatje een kerk tegen, wat verder nog een, en daar nog een…

Er zijn enorm veel kerken in Venetië. In het Italiaans is een kerk een Chiesa. Sommigen lijken erg goed op elkaar, andere zien er weer helemaal anders uit. Ik heb twee foto’s hierboven van mooie kerken, de linkse de Chiesa di San Moisè, de rechtse de Chiesa di San Rocco. Ga er niet naar op zoek maar laat je tijdens het rondwandelen in Venetië gewoon verrassen door de vele kerkjes!

4. Ponte di Rialto

De bekendste brug over het Canal Grande is ongetwijfeld de Ponte di Rialto. Het is eveneens de oudste brug over het grote kanaal, want hij werd voltooid in 1591. Het is een stenen brug, in tegenstelling tot de Ponte dell’Academia die volledig uit hout bestaat.

Het is een brede brug, met in het midden een weg, langs beide kanten winkeltjes en dan aan de buitenkant nog een pad vanwaar je kan uitkijken op de rivier. Het is er steeds razend druk, maar het zicht is opnieuw de moeite!

5. Piazza San Marco

Het Piazza San Marco of in het Nederlands het San Marcoplein is het hart van Venetië. Rond het plein liggen de Basilica di San Marco (nummer 6) en het Palazzo Ducale (nummer 7). Wanneer je op het plein loopt, ben je overdonderd door al dat moois. Het is er werkelijk adembenemend! Hier moet je sowieso een foto van je (laten) nemen! De duiven moet je er wel bij nemen – en hopen op geen duivenstront in je haar.

De grote toren op het plein is de klokkentoren van de Basiliek van San Marco en wordt de Campanile van Venetië genoemd. Deze huidige toren werd gebouwd in 1912 en is 98,5 meter hoog. Het is mogelijk de toren te beklimmen en zo van het uitzicht over Venetië te genieten.

6. Basilica di San Marco

De Basilica di San Marco is een indrukwekkend bouwwerk uit 1060. Je staat werkelijk versteld van al die pracht en praal. De basiliek heeft 5 koepels en is rijkelijk versierd met allerlei bogen en torentjes. Je weet niet waar eerst gekeken.

Je kan de basiliek bezoeken – wij deden dat niet. Binnenin zijn er prachtige mozaïeken te bewonderen in de koepels. Het interieur is ook gekend omwille van zijn golvende vloeren in marmer en mozaïek.

7. Palazzo Ducale

Het Palazzo Ducale of in het Nederlands het Dogepaleis bevindt zich naast de Basiliek van San Marco. Vanaf onze veerboot was het Dogepaleis nog het best te zien, of toch om op foto vast te leggen. De basiliek bevindt zich vanaf het water achter het paleis.

Het Dogepaleis is een bouwwerk in gotische stijl en één van de belangrijkste niet-religieuze bouwwerken in Venetië. Het werd gebouwd tussen 1309 en 1424 als paleis voor de doge, de leider van de republiek Venetië. Aan de zijkant verbindt de Brug der Zuchten (nummer 8) het Dogepaleis met de gevangenis.

8. Ponte dei Sospiri

De Ponte dei Sospiri, in het Nederlands de Brug der Zuchten, is gebouwd tussen het Dogepaleis en de gevangenis. Vroeger moesten veroordeelden over deze brug heen lopen op weg naar het gevang. Door de raampjes zagen ze de laatste keer het daglicht en dus slaakten ze een zucht, vandaar de benaming.

De 11 meter lange brug werd gebouwd in 1600. Ze bestaat uit witte kalksteen. Bovenstaande foto werd genomen vanaf de Ponte della Paglia, en daarmee komen we aan het volgende puntje.

9. Ponte della Paglia

De Ponte della Paglia is een brug die op zich misschien niet zo speciaal is, maar de uitzichten vanaf de brug zijn wel erg gegeerd. Het is hier dus ook altijd een drukke passage. Vanaf deze brug is aan de ene zijde de Ponte dei Sospiri te zien.

Aan de andere zijde kijk je uit naar het eiland San Giorgio Maggiori. Daarmee komen we aan het laatste puntje.

10. San Giorgio Maggiori

In de Lagune van Venetië liggen tientallen eilandjes, waarvan San Giorgio Maggiori er eentje is. Het is misschien niet het bekendste, dat is waarschijnlijk het noordelijk gelegen Murano. Daar wonen en werken namelijk de blazers van het beroemde Venetiaanse glas.

Het eiland San Giorgio Maggiori is gewoonweg prachtig te zien vanaf de Ponte della Paglia en eigenlijk ook gewoon vanaf de dijk aan het Palazzo Ducale. Het maakt het zicht nog zo veel meer idyllisch. Vooral de basiliek valt er op, net als de Basiliek van San Marco vergezeld van een hoge klokkentoren. Ook vanaf de veerboot waarmee we aankwamen en vertrokken, was het eilandje prominent in beeld, zoals op de linkse foto hieronder te zien.

Ik bezocht Venetië samen met m’n zus Stefanie, een daguitstap vanuit Pula, zoals ik al zei in de intro van dit bericht. Hierboven rechts zie je nog een foto van ons, vanaf de veerboot bij het verlaten van Venezia. Je ziet het, happy faces met een big smile! Heel blij dit avontuur te mogen beleefd hebben!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s