Op stap

Cabo da Roca

IMG_6179Het is nu een goede drie maand geleden dat ik ben gestart met mijn blog. Op die tijd heb ik jullie al veel kunnen vertellen over “Het boerenleven” en heb ik jullie al meerdere keren mee terug in de tijd genomen bij de categorieën “Throwback thursday” en “Flashback friday”. Ook heb ik al een paar weetjes uit de doeken gedaan en m’n foto’s van de maand getoond. Maar één categorie ben ik wat uit het oog verloren: “Op stap”. Eigenlijk wat zonde dat ik jullie nog niet veel heb verteld over prachtige plaatsen, want ik weet er nochtans veel, zowel in het binnen- als buitenland. Hoog tijd om er één voor te stellen dus! De titel en eerste foto maakten jullie hopelijk al heel nieuwsgierig.


Deze week werd ik herinnerd aan een heel speciale plaats in het buitenland. Wie binnenkort naar Lissabon in Portugal op reis gaat, of wie zin heeft om daar ooit eens naartoe te reizen, kan Cabo da Roca zeker toevoegen aan zijn vakantie. Deze plaats ligt amper een 30-tal km ten westen van Lissabon. Je kan er met de auto heen of het openbaar vervoer gebruiken: eerst de trein richting Cascais of Sintra – waar ook veel te zien is – en dan de bus.

Cabo da Roca 1

Cabo da Roca 2Wat Cabo da Roca zo speciaal maakt, is dat het de meest westelijke plaats is van het Europese vasteland. Deze kaap, letterlijk vertaald rotskaap, ligt op zo’n 140 m hoogte aan de Atlantische Oceaan. De definitie van een kaap is trouwens een in zee uitstekend kustgedeelte. Cap Blanc Nez in Frankrijk is hiervan een ander voorbeeld, dat op 134 m hoogte gelegen is.

Cabo da Roca is een heel indrukwekkende plaats: hoe je zo ver over het helder blauwe water kan kijken dat dan overgaat naar de lucht, hoe het water hard tegen de rotsen slaat, hoe de wind je haren overhoop gooit… Alles samen, waar je bent en wat je ziet en hoort, maakt deze plaats zo speciaal. De kaap wordt druk bezocht maar het is zeker niet te druk. Je kan optimaal genieten.

Op de kaap staat een monument dat aangeeft waar deze plaats voor staat. Er staat ook een citaat van de beroemde Portugese dichter Luís de Camões te lezen: “Aqui, onde a terra se acaba e o mar começa” ofwel “Here, where the land ends and the sea begins” ofwel “Hier, waar het land eindigt en de zee begint”.

Er staat, sinds 1772, ook een vuurtoren op de kaap, de Farol do Cabo da Roca. Deze toren is 22 m hoog en omgeven door een aantal lagere gebouwen voor de vuurtorenwachters. Het uitzicht vanaf hier is ook heel mooi en het is hier heel rustig want niet zo veel mensen komen tot hier.

IMG_6168


Alle foto’s werden genomen op 9 juli 2014, toen ik met m’n beste vriendin Angela voor een 5-daagse trip in Lissabon en omstreken was. Cabo da Roca was zeker een niet te missen onderdeel van onze reis. Niet dat we daar zo lang waren, maar toch zeker de moeite om er geweest te zijn.

UPDATE Ik schreef in april 2016 over het meest idyllische strand waar ik ooit geweest ben, een absolute aanrader, dat niet ver gelegen is van Cabo da Roca, namelijk Praia do Guincho.

 

8 gedachtes over “Cabo da Roca

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s