Op stap

Het beste van Belém

IMG_6524Iets ten westen van het centrum van Lissabon ligt het historische Belém. Vanuit deze deelgemeente vertrokken heel wat Portugese zeevaarders op ontdekkingsreis. Vooral twee gebouwen die behoren tot UNESCO-Werelderfgoed, doen daar herinneren aan die tijd: de Torre de Belém en het Mosteiro dos Jerónimos. Naast die bekendste blikvangers zijn er nog enkele andere redenen om Belém zeker te bezoeken. Vandaar 5 hoogtepunten op een rij, het beste van Belém – dat men trouwens allemaal kan zien op een wandeling van een kleine 5 km.


Eerst nog even een verdere duiding van Belém: het is één van de 24 deelgemeenten van Lissabon. De gemeente of stad Lissabon is dan weer één van de 16 gemeenten die behoren tot het district Lissabon. In totaal zijn er in Portugal trouwens 18 districten en daarnaast nog 2 autonome regio’s, de Azoren en Madeira.

Belém tov Lissabon, Cascais en Sintra

Belém ligt maar op zo’n 5 km ten westen van het centrum van Lissabon en is met de trein vanuit het station Cais do Sodré maar 8 minuten ver. Men moet er enkel op letten dat het een stoptrein is richting Cascais, want enkel deze stoppen in Belém, dat de 3e halte is.

Belém


1. Padrão dos Descrobrimentos

Vanaf het station gaan we tot aan de rivier Taag – rio Tejo in het Portugees. Langs het water wandelen we in westelijke richting en door Doca de Belém, de haven van waaruit schepen op ontdekkingsreis vertrokken. We zien het eerste hoogtepunt al liggen: Padrão dos Descrobrimentos. Vertaald wordt het meteen duidelijk wat het is: het Monument der Ontdekkingen. Het is 52 meter hoog en staat hier sinds 1960. Het monument toont een boeg van een karveel (soort schip) met daarop Hendrik de Zeevaarder en nog heel wat andere heldhaftige ontdekkingsreizigers.

Men kan het monument binnengaan om tentoonstellingen te zien maar vooral de zevende verdieping heeft veel aantrek door het prachtige zicht dat men vanaf hier heeft op Belém en omgeving.


2. Torre de Belém

Vanaf het Monument der Ontdekkingen wandelen we opnieuw verder in westelijke richting. We passeren hier ook nog een haventje: Doca do Bom Sucesso. Daarna zijn we snel aan het tweede hoogtepunt: Torre de Belém. Deze verdedigingstoren werd gebouwd in het begin van de 16e eeuw ter herdenking van de ontdekkingsreizen van bijvoorbeeld ook Vasco da Gama. De toren is een van de belangrijkste gebouwen in manuelstijl, maar er zijn ook Moorse stijlelementen in vermengd. Binnenin valt ook heel wat historisch te bezichtigen en vanop het 35 meter hoge platform heeft men een mooi uitzicht.

IMG_6502

Van hieraf kunnen we in oostelijke richting veel prachtigs in één blik bewonderen. Uiteraard het Monument der Ontdekkingen, maar daarachter is ook de Ponte 25 de Abril goed te zien. Deze bekende rode brug is 70 meter hoog en 2,3 km lang. Ze doet denken aan de beroemde Golden Gate Bridge in San Francisco. Aan de overzijde van de Taag, nabij de brug, zien we dan weer Cristo Rei. Dit is een 25 meter hoog standbeeld van Jezus Christus, geïnspireerd door het 5 meter grotere beeld in Rio de Janeiro.

IMG_6525


3. Jardim da Praça do Império

Na een bezoekje aan Torre de Belém gaan we terug richting Padrão dos Descrobrimentos. Dit kan via hetzelfde pad langs het water, ofwel via de wegen Avenida da India en Avenida de Brasilia. Ter hoogte van het Monument der Ontdekkingen gaan we links of dus noordelijk. Daar komen we in de Jardim da Praça do Império. Een jardim is een tuin en een praça is een plein.

IMG_6558

Het is een vierkantig plein van 175 op 175 meter met veel groene ruimten. Er zijn ook verschillende standbeelden terug te vinden. Het opvallendste aan Praça do Império is echter de enorme fontein in het midden: de Fonte Luminosa. Op de achtergrond zien we nu het indrukwekkende Mosteiro dos Jerónimos opduiken.


4. Mosteiro dos Jerónimos

Het Mosteiro dos Jerónimos of het Hiëronymietenklooster is net als de Torre de Belém een belangrijk gebouw in manuelstijl. De bouw vatte aan in 1502 en werd stilgelegd in 1520 toen koning Manuel I stierf. Van 1550 tot 1571 werd er terug verder gebouwd aan het impressionante klooster. Een belangrijk onderdeel van het Hiëronymietenklooster is de driebeukige Santa Maria kerk. Hier werden in de 19e eeuw grafmonumenten van Vasco da Gama en Luís da Camões toegevoegd.

Het Mosteiro dos Jerónimos en de Torre de Belém werden in 1983 toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het zijn niet alleen hoogtepunten van Belém en Lissabon maar worden als belangrijke trekpleisters van Portugal gezien.


5. Pastéis de Belém

Na het bezoeken van al deze indrukwekkende gebouwen is het tijd voor wat lekkers. Deze deelgemeente van Portugal staat namelijk ook gekend voor zijn Pastéis de Belém. Dit zijn gebakjes van bladerdeeg die gevuld zijn met vanillecrème en bestrooid met kaneel en suiker. Nabij het Mosteiro dos Jerónimos ligt dé bekendste banketbakker die deze zoetigheden het beste maakt, met dezelfde naam, sinds 1837. Het is hier steeds aanschuiven om deze lekkernijen te bemachtigen, alhoewel er dagelijks zeker 10 000 stuks worden gemaakt. Om uiteindelijk de wandeling en het bezoek aan Belém af te ronden, kan men op weg naar het station door de tuinen Jardim de Belém en Jardim Afonso de Albuquerque slenteren.


Ik bezocht Belém op donderdag 10 juli 2014 met m’n beste vriendin Angela. Het was er snikheet met zo’n 36 °C! Gelukkig konden we afkoelen binnenin de Torre de Belém en het Mosteiro dos Jerónimos. Let wel: op maandag zijn deze gebouwen gesloten. Angela en ik waren voor vijf dagen in Lissabon en beleefden er een geweldige tijd! Eerder schreef ik over uitstappen naar Cabo da Roca en Praia do Guincho.

2 gedachtes over “Het beste van Belém

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s