Het boerenleven

Staarten van de koeien scheren

Wanneer het jongvee in oktober of november op stal komt, worden ze volledig geschoren. Nadien nemen we ook de koeien onder handen. Afgelopen winter maakte ik daar een filmpje van: Runderen scheren. Elke zomer scheren we de staarten van onze koeien, vaak ook de uiers en soms nemen we de achterpoten ook mee. Dit gebeurt gewoonlijk in juni, zoals ik enkele jaren geleden vertelde in Koeien scheren in juni. Nu is het al augustus en deden we enkel de staarten… Waarom en hoe? Lees en zie het verder in dit bericht.

Bij de koeien is deze extra scheerbeurt in de zomer nodig omdat de koeien proper zouden blijven. Het melken moet namelijk zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Wanneer hun staarten te lang zijn, liggen deze soms wanneer ze neerliggen in hun mest op de roosters. Wanneer ze dan met hun staarten zwaaien, komt deze mest op hun lijf of op ons of in de carrousel of dergelijke terecht. Met hun afgeschoren staarten is het veel properder, en toch kunnen ze hun staarten nog gebruiken om vliegen weg te jagen. Sowieso worden de vliegen of larven ook bestreden.

Dit keer deden we enkel de staarten. Het haar op de uiers en achterbenen was zo lang niet, dus was het nog niet nodig. Hoe hebben we nu hun staarten geschoren? We hebben de koeien vastgezet in de voederhekkens, zodat ze allemaal mooi naast elkaar op een rij stonden – of beter gezegd: enkele rijen. Via verlengkabels in de voedergang konden we onze scheermachines aansluiten. Mama Veerle en ik schoren zo vlot één voor één alle staarten. Papa Herman zorgde ervoor dat de verlengkabels goed mee opschoven. Na een goed uur hadden we alle 139 staarten geschoren! Momenteel melken we dus inderdaad 139 koeien, als er nog droogstaande koeien kalven, zullen we hun staarten ook scheren.

Het mooie resultaat is op de foto hierboven te bewonderen! Je ziet de afgeschoren staarten niet liggen want we hebben ze in een kruiwagen gelegd en daarna op de mesthoop gedaan. Anders zouden die lange plukken ervoor kunnen zorgen dat de mest injector (om mest uit te rijden) verstopt. Enkel korte plukjes haar vielen op de roosters, die de mestrobot dan opruimde naar de mestkelder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s