Het boerenleven

De hitte doorstaan

Na een gemiddeld normale julimaand – waar ik zo blij om was – is het weer nu toch omgeslagen. Naar de uitzonderlijk hete kant! Ik had gehoopt deze zomer eens zonder hittegolven door te komen, maar niets is minder waar. We krijgen er meteen een heel extreme: qua temperaturen en qua lengte ook. Vorig jaar gaf ik een overzicht van de afgelopen jaren in Hittegolven in België. Het jaar daarvoor beschreef ik wat hittedagen op de boerderij met zich meebrengen: wat het doet met de koeien en hoe wij het hen draaglijker proberen te maken. Ook in dit bericht vertel ik er wat meer over.

Onze melkveestal is hoog en open gebouwd, waardoor er veel natuurlijke verluchting is. ’s Nachts en in de voormiddag vallen de temperaturen dus wel redelijk mee. Na de middag begint het uiteraard wel heel warm en heet te worden, momenteel bijvoorbeeld 36 °C. Gelukkig waait er af en toe wat een windje. Gisteravond verschenen er wolken en zo begon het ook iets sneller af te koelen. Maar het blijft uiteraard veel te warm. We proberen de koeien deze hittedagen dus zo goed mogelijk te doorstaan.

Er zijn vijf grote drinkbakken aanwezig in onze stal, en dat is bij dagen als deze zeker nodig. De koeien hebben veel dorst, maar zoeken ook afkoeling door rond de koude waterdrinkbakken te gaan staan.

Naast goed kunnen drinken, moeten de koeien ook goed blijven eten. Om hun eetlust op peil te houden voederen we in meerdere keren. ’s Ochtends of in de vroege voormiddag en in de late namiddag voederen we een mengsel van maïs-voordrooggras-perspulp-eiwitkern. Bij de kuilen is het nu extra belangrijk al het losse voeder op te scheppen zodat het niet warm kan worden. Ook in de voedergang moet het restvoer uiteraard elke dag verwijderd worden.

Door dit mengsel in twee keer te voeren, is het telkens lekker vers en worden de koeien aangemoedigd om te eten. Het voer af en toe eens bijschuiven, trekt hen ook aan. ’s Avonds rond 21 uur krijgen de koeien momenteel nog vers gras gevoederd. Het zijn wel de laatste dagen want het gras groeit niet meer. Het zou dringend moeten regenen, voor alles!

Op stal zien we het water en voeder elke keer we door de stal lopen. Op de weides controleren we nu eens extra. Voorlopig komen ze niets te kort. Het blijft wel in de gaten houden met deze extreme weersomstandigheden. Op elke weide is er schaduw, dus dat is ook zeker geen probleem. Hier thuis hebben we boven de kalveriglo’s wel enkele doeken omhoog gehangen.

Wanneer de zon op de hutten zit, kan het er namelijk erg warm in worden. Op deze manier proberen we de zonnestralen af te stoten, of beter gezegd op te vangen. Het ziet er misschien nogal een simpele constructie uit, maar het maakt zeker een verschil!

Het is eigenlijk echt gewoon de hitte doorstaan. Aftellen naar vrijdag, want dan geven ze eindelijk geen 30 °C meer! Al stopt de hittegolf maar wanneer te thermometer onder de 25 °C gaat.

2 gedachtes over “De hitte doorstaan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s