Throwback thursday

Afbraak melkveestal

In het eerste jaar dat ik blogde, in 2015, schreef ik over Het begin van de grote werken en Start afbraak melkveestal. Die werkzaamheden waren toen 2 jaar geleden, intussen is dat dus al 7 jaar geleden! De tijd vliegt, al liggen die herinneringen me nog zo vers in het geheugen! In het bericht over de afbraak had ik het uiteindelijk vooral over het afbreken van de melkstand, de verhuis van de koeien en het melken in een melkwagen. Over de effectieve afbraak van onze oude melkveestal heb ik raar genoeg nog nooit echt geschreven of foto’s getoond. Hoog tijd dus voor meer daarover!

Onze oude melkveestal was zo’n 30 jaar oud en alhoewel hij nog niet echt totaal versleten was, werd hij vooral toch te klein, te onveilig en moeilijk om goed in te werken. Nadat de koeien op 3 juni verhuisden, werd eerst de melkstand uitgebroken. Dat beschreef ik dus in Start afbraak melkveestal. In het weekend van 8 en 9 juni hebben we dan met een heleboel helpers de binneninrichting losgevezen, afgeslepen, uitgebroken…

Op maandag 10, dinsdag 11 en woensdag 12 juni was het dan tijd voor de echte afbraak. Dit gebeurde door de firma Eeckhaut. Het meest delicate was nog de eternitplaten van het dak halen. Daarna knip, knip hier en knip, knip daar met de kraan, de woorden van de “kraanman”. Het ging effecief wel erg snel! Op een paar dagen werd onze stal met de grond gelijk gemaakt.

Onze jongveestal werd nu vanaf onze woning ook goed zichtbaar. In deze periode werden daar het grootste deel van de melkkoeien gehuisvest. Zij konden de afbraak dus vanaf de eerste rij bijwonen. De nieuwe melkveestal werd uiteindelijk tot tegen deze stal gebouwd.

Bovenstaande foto dateert van 14 juni 2013. Op 4 dagen was onze stal weg en kon de opbouw van onze nieuwe melkveestal beginnen. Vorig jaar postte ik een bericht met de toestand in augustus 2013: Gras hakselen tijdens de bouw. Die (op)bouw bleef uiteindelijk precies maar duren! Begin januari 2014 konden de koeien dan verhuizen naar hun nieuwe stal en eind januari werden ze voor het eerst in de carrousel gemolken. In juni 2014 werden de werken tenslotte helemaal afgerond, waarover ik schreef in Het einde van de grote werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s