Throwback thursday

Tijd om runderen op stal te halen

November is de maand waarin alle runderen van de weide naar de stal worden gebracht. De ene keer wat vroeger dan de andere, afhankelijk van de weersomstandigheden en de hoeveelheid gras er nog op de weide staat. Dit jaar zijn we er deze week met begonnen: intussen hebben we zo’n 40 runderen, dat is iets meer dan de helft van de dieren die buiten zaten, naar huis gehaald. Ze komen dan in een propere stal terecht, want elk jaar reinig ik de stal voor jongvee en droogstaande dieren volledig. Ik toonde de voor en na.

Deze stal is nu zeven jaar in gebruik. Eerder stond ons jongvee in de winter nog op ons vorig bedrijf gestald. Ik schreef trouwens een paar maanden geleden over het begin van deze stal: over de vloerplaat.

Vandaag gaan we eerst terug naar november van 2008. Op 8 november 2008 waren we nog bezig met het plaatsen van de voederhekkens en de ligboxen. Met de hele familie kregen we die binneninrichting op een paar dagen geïnstalleerd, zodat de dieren er dan in konden.

De ingebruikname van de stal heb ik jammer genoeg niet op foto. Ik heb wel foto’s van het op stal halen een paar jaar later, meerbepaald op 19 november 2011. Mama en papa lokten de dieren mee met een emmer eten. Deze foto vind ik nog altijd een super foto – alhoewel de kwaliteit niet super is. De kale bomen, het korte gras, de dieren allemaal op een rijtje naast elkaar en achter de boer en de boerin… Het plaatje klopt. Eenmaal de dieren dan allemaal in de vangrails zaten, konden we ze een touw aandoen, ook de grote stier. Per 5 of 6 dan de veewagen op en naar huis, waar de mooie stal hen verwelkomde. Elk jaar een leuk teamwerk!

2 gedachtes over “Tijd om runderen op stal te halen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s