Op stap

Kabelbaan of zetellift Cordoba

In het zuiden van West-Vlaanderen, aan de grens met Frankrijk, bevindt zich de gemeente Heuvelland. Deze is vooral bekend omwille van z’n heuvels zoals de Kemmelberg (154 meter) en de Zwarteberg (152 meter). Alsook is het een gebied waar de Eerste Wereldoorlog veel sporen heeft nagelaten. Er zijn hier heel wat begraafplaatsen van militairen terug te vinden. Heuvelland bestaat uit 8 kleine, landelijke dorpjes of deelgemeenten, waarvan zeker Dranouter en Wijtschate een belletje doen rinkelen. In Dranouter vindt jaarlijks het gelijknamige festival plaats. In Wijtschate werd het alom bekende tv-programma Eigen Kweek opgenomen. Het is ook door deze serie dat de kabelbaan of zetellift Cordoba bij het grote publiek bekend werd.

Voordat de tv-serie op de buis kwam, waren het voor 80 % Franse toeristen die kwamen voor een ritje in de zetellift. Nu komen er heel wat toeristen uit Vlaanderen, de helft ongeveer. Voor 5 euro kan je genieten van een traject van zo’n 1800 meter – heen en terug – op een goed kwartier. Normaal kan je een enkele rit van 900 meter doen, maar bij ons was dit niet mogelijk omwille van de coronamaatregelen.

De kabelbaan Cordoba is gelegen op de Rodebergstraat in deelgemeente Westouter. De kabelbaan bestaat al sinds 1958 en is nog echt authentiek. Het verbindt de Vidaigneberg met de Baneberg, die zijheuvels zijn van de bekendere Zwarteberg en Rodeberg. Er zijn 25 zeteltjes voor telkens 2 personen. Het traject op zich is niet gevaarlijk want bevat eigenlijk geen hoogteverschillen. De grootste uitdaging is om je door het stoeltje te laten opscheppen en er dan na het traject terug goed af te springen. Gelukkig is er telkens iemand om je te helpen, want de zetels blijven draaien.

Maar laat me je niet afschrikken! Het uitzicht is echt meer dan de moeite waard! Eerst zit je nog tussen bomen en boven de straat, maar dan kom je in het prachtige Heuvelland terecht. Je zweeft boven de groene velden en de kleurrijke wijngaarden van Entre-Deux-Monts. Je ziet vanalles rond je heen… Als het mooi uitgeklaard is en je de tijd neemt om goed te kijken, kan je naar het schijnt zelfs de zee zien en de Ijzertoren in Diksmuide.


Ik bezocht de kabelbaan Cordoba op 25 augustus 2021 met m’n zus Stefanie, haar vriend Jeffrey en onze nichtjes Tessa en Yara. Het was puur genieten: eerst een picknick en dan een chill ritje in de zetellift!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s