Het boerenleven

Reacties op klimaatbericht

M’n bericht over de inspanningen voor het klimaat die de Vlaamse landbouw doet, werd vorige week vrijdag als opiniestuk op de website van VRT NWS gepubliceerd. Hoeveel mensen het artikel hebben gelezen, weet ik niet exact. Ik weet wel dat de nieuwswebsite dagelijks gemiddeld 350 000 unieke bezoekers heeft en dat m’n artikel twee dagen in de top 5 van meest gelezen berichten stond. Het zal dus wel heel wat mensen hebben bereikt! Ik kreeg ook verschillende reacties, vooral positieve zoals “goed dat ook een boerenstem eens het grote publiek bereikt” en “ik wist niet dat de landbouw al zo ver stond”. Maar uiteraard waren er ook enkele negatieve reacties. Iedereen heeft recht op zijn mening en ik zal niemand persoonlijk aanvallen. Ik wil wel reageren op de fouten over mij, m’n koeien en m’n kalfjes die vandaag in een opinie op VRT NWS te lezen staan.

Over de opinie van de veganiste maak ik eerst duidelijk dat haar mening onder andere gebaseerd is op “recent grootschalig onderzoek van Oxford University”. Dit terwijl mijn opinie enkel over de Vlaamse landbouw gaat, omdat ik over de landbouw in andere landen te weinig op de hoogte ben, en over ons eigen melkveebedrijf. Ik schreef over hoe het er hier in de praktijk werkelijk aan toe gaat.

“Wanneer ik op haar blog lees dat ze huilde wanneer Violetta de melkkoe door haar poten zakte en geëuthanaseerd moest worden, voel ik hoe dit haar oprecht heeft geraakt. “Violetta produceerde wel 50 liter melk per dag”, voegt ze eraan toe. Ik vraag me af of Violetta niet door haar poten zakte van vermoeidheid na een leven aan de melkspenen en herhaaldelijke kunstmatige zwangerschappen waarna ze telkens binnen het halfuur ruw gescheiden werd van haar jongen. Dit is geen verhouding van huisdier en baasje zoals Van Boven doet vermoeden in haar artikel. De zuivelindustrie is en blijft een industrie waarbij dieren worden uitgebuit en geslacht.”

Violetta zakte niet door haar poten.

Ik vertelde dat Violetta geheel onverwachts op een ochtend niet meer recht kon. Ze probeerde en probeerde wel maar het lukte haar niet. Ze had een ongeluk gehad. Ik had nog meer moeten vertellen en doe dat nu – en heb dat ook aan het oorspronkelijke bericht toegevoegd. Wanneer ik vertel dat ze plots niet meer recht kon, had ik er duidelijk bij moeten zetten dat Violetta niet meer recht kon omdat ze verlamd was geraakt. Dit kan door een val op de grond of tegen een stalonderdeel. Waarschijnlijk heeft ze haar misstapt of werd ze besprongen door een bronstige koe. Bronstige koeien willen paren en tonen daarbij actief springgedrag. Het is eigenlijk net zoals mensen verlamd kunnen raken door ongelukkig te vallen.

Violetta zakte niet door haar poten én al zeker niet van vermoeidheid. Onze koeien worden niet uitgebuit.

Violetta gaf met een gemak zo’n 50 liter per dag. Het was een topkoe, zoals ik meerdere keren vertelde. Sommige koeien zijn toppers, hebben talent en geven heel wat melk, andere koeien hebben het minder in zich en geven minder melk. Sommige koeien eten meer en kunnen daardoor meer produceren, andere koeien eten minder en produceren dus minder. Het is eigenlijk te vergelijken met sporters. Sommige sporters zijn toppers, hebben talent en halen heel wat overwinningen binnen, andere sporters hebben het minder in zich en winnen minder. Sommige sporters eten meer en hebben daardoor meer energie en winsten, andere sporters eten minder en bereiken dus minder.

Onze koeien en kalveren worden niet ruw gescheiden van elkaar.

Onze koeien en kalveren worden inderdaad gescheiden van elkaar. Dit is echter niet ruw. De koeien maken er geen probleem van want ze zijn nooit alleen, ze komen in hun kudde en krijgen de beste zorgen van de boer. Een kalf staat binnen het uur recht en kan dan zelfstandig melk komen drinken die de boer voorziet. De boer voedt de kalveren perfect op, met veel zorg en liefde. De kalveren zijn gelukkig. Het is eigenlijk te vergelijken met puppy’s. Vanaf wanneer een puppy kan lopen en zelfstandig kan drinken (dit is bij deze dieren vanaf zo’n 7 weken), wordt hij uit het nest gehaald. Het baasje voedt de puppy perfect op, met veel zorg en liefde. De puppy is gelukkig.

Onze dieren worden niet uitgebuit.

Onze dieren, zowel onze kalveren als koeien, krijgen allemaal alles wat ze nodig hebben. Ze verblijven in stallen die optimaal voor hen gebouwd en ingericht werden. Ze krijgen voeder waardoor ze mooi groeien en produceren wat ze kunnen. Ze krijgen (half)jaarlijks een scheerbeurt, een klauwverzorging en meerdere vaccinaties. Ze krijgen alle zorg en liefde die ze nodig hebben. Ze zijn gelukkig. Ik ken mijn dieren en zie gerust wel wanneer er een dier iets mankeert. Het is te vergelijken met katten en honden. Deze huisdieren krijgen alles wat ze nodig hebben van hun baasjes. Ze krijgen voer, zorg en liefde. Ze zijn gelukkig. Zelfs al zijn deze dieren veelal enig dier en zitten ze vaak binnenshuis.


Tenslotte wil ik nog verduidelijken dat het nog altijd ons beroep is, melkveehoud(st)er zijn. We houden met veel rekening, bijvoorbeeld met dierenwelzijn en klimaat, maar economisch moet het plaatje natuurlijk ook kloppen. Wanneer een koe niet meer drachtig raakt en dus geen melk meer kan produceren, wanneer een koe ons meer geld kost dan dat ze ons winst in melk opbrengt (dit kan om verscheidene redenen), dan gaat ze naar het slachthuis. Dat wil daarom niet zeggen dat we haar geen mooi leven hebben gegeven. Dat wil daarom niet zeggen dat we haar niet met veel zorg en liefde hebben grootgebracht en gehouden. Dat is gewoon het leven zoals het is.

Een gedachte over “Reacties op klimaatbericht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s