Op stap

Pantokrator, de top van Corfu

53Het is al even geleden dat ik op reis ben geweest, maar de herinneringen aan de reizen die ik al heb gemaakt, vervagen niet. Tijd om nog eens weg te dromen… en jullie mee te nemen. Naar een prachtige en unieke plaats, net zoals een andere plaats waar ik eerder ben geweest: Cabo da Roca oftewel het meest westelijke punt van het Europese vasteland. De reden waarom de plaats van vandaag zo enig is, is omdat het de top van het Griekse eiland Corfu is: de Pantokrator.

Griekenland is gelegen in het zuidoosten van Europa en bestaat naast het vasteland voor een deel – een vijfde om precies te zijn – uit heel wat eilanden. De bekendste daarvan zijn Kreta, Rhodos en Kos. Ten westen van het Griekse vasteland en eigenlijk meer afgelegen van de meeste Griekse eilanden, zijn de Ionische eilanden gelegen. Daarvan is Corfu of Korfoe of Kerkyra het meest noordelijk gelegen. Daarom ligt het zelfs deels voor de kust van Albanië.

Corfu op kaart

Corfu heeft een oppervlakte van 593 km² en zo’n 113 000 inwoners (zo’n 190 inwoners per km²) – ter vergelijking: Griekenland is in totaal 131 957 km² groot en heeft 10,7 miljoen inwoners (81 inwoners per km²) terwijl België 30 528 km² groot is en bijna 11,5 miljoen inwoners telt (375 inwoners per km²). Een derde van de inwoners van het eiland woont in de gelijknamige hoofdstad. Deze stad wordt gekenmerkt door de vestingen, forten, haventjes en smalle steegjes, wat het een enorm authentieke en gezellige stad maakt.

Het eiland Corfu is een enorm groen eiland, mede doordat de warme temperaturen – ’s zomers gemiddeld 30 graden – worden afgewisseld met een relatief hoge regenval in de winter. Het is dus een aangenaam klimaat, waardoor er heel wat toerisme is. De mooie stranden en prachtige blauwe wateren nodigen ook enorm uit tot een ideale strandvakantie. Al is er zeker meer te zien op Corfu, zoals ik eerder al zei is de hoofdstad de moeite, maar er kan ook gewandeld of getoerd worden met de vespa of jeep/wagen. Dan is het zeker de moeite om naar de top van het eiland te gaan: naar de berg Pantokrator.

222
De Pantokrator vanop de zee met op de voorgrond de hoofdstad Corfu

De Pantokrator is gelegen in het noordoosten van het eiland en heeft een hoogte van 906 meter – ter vergelijking: het hoogste punt van België is het Signaal van Botrange op 694 m en in Frankrijk hebben we de Mont Ventoux op 1912 m en de Mont Blanc op 4808 m. Vanop de top van de Pantokrator weet je niet waar eerst gekeken… Zo ongelooflijk prachtig! Het volledige grondgebied van Corfu kan overzien worden. De hoofdstad ligt zo’n 30 km van hier, het eiland zelf is trouwens maar zo’n 60 km lang. Ook het vasteland van Albanië, dat maar op 2 km ligt, is duidelijk te zien en bij erg goed weer kan zelfs Italië gespot worden, dat dan weer maar liefst 130 km verder ligt.

Om vanaf het zuiden op de top van de berg te raken, is eerst een hele weg af te leggen, met veel draaien en keren. Alles onderweg is echter de moeite om te zien – en boven wacht dan ook zo’n geweldig zicht! De route gaat om te beginnen doorheen kleine dorpjes met dunne straatjes en gezellige huisjes. Tussenin zijn er grote gebieden vol olijfbomen, wat een belangrijk landbouwproduct is van het eiland. Hoe hoger men gaat, hoe verlatener. Komende vanaf het noorden – of als men terugkeert via het noorden – is er zelfs een compleet verlaten dorpje, een spookdorp als het ware: Old Perithia. Het is het oudste dorpje van Corfu, daterende uit de veertiende eeuw.

De laatste kilometers is het een erg smalle weg met heel wat haarspelbochten. Parkeergelegenheid is er niet echt, dat gebeurt gewoon langs de weg. Op de top zelf is er eigenlijk niet veel te beleven: er is een klein café, een oud klooster uit 1347 en verschillende masten. Maar het zicht zorgt ervoor dat de Pantokrator de moeite waard is te bezoeken. Ik was er, samen met m’n zussen Sofie en Valerie, in september 2012 helemaal onder de indruk van!

Ik heb enkel nog een leuk weetje over Corfu toe te voegen: de zanger Sakis Rouvas, die in 2004 en 2009 voor Griekenland deelnam aan het Eurovisiesongfestival, is afkomstig van het eiland. Hij werd 3e met Shake It en 7e met This is Our Night.

6 gedachtes over “Pantokrator, de top van Corfu

  1. Inderdaad Julie, heel mooi eiland. De Pantokrator ben ik trouwens boven gereden met de mountainbike. Lastig maar éénmaal boven adembenemend mooi.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s