Flashback friday

Hondenpup versus babyreuzenpanda

Vandaag is onze kleine Tisha jarig: ze wordt twee! Het is onze jongste hond, die sinds eind juli 2014 bij ons is. Ik heb al eens een foto van haar geplaatst van toen ze nog klein was – de link geef ik jullie onderaan – IMG_7012maar foto’s van puppy’s word ik nooit beu. Niemand denk ik, want iedereen houdt toch van puppy’s? Iedereen is denk ik gewoon gek van pasgeboren diertjes. Ik herinner me nog goed de Dag van de Landbouw afgelopen 20 september, toen de bezoekers hier een kalfje van een dagje oud konden bezichtigen – ook hiervan de link onderaan. Al die “Ooooh”s en “Aaaah zo schattig”! Momenteel is het land, en niet alleen ons land, in de ban van de geboorte van een reuzenpanda in Pairi Daiza. Het eerste dat ik dacht, zoals velen geloof ik, was: zo een klein ding (en dat is dan een reuzenpanda)! Dat babypandatje woog dus maar 171 gram he! Een hondenpup is ongeveer even klein, maar wordt uiteindelijk niet zo groot natuurlijk. In 2008 schonk ons Dora, onze oudste hond, het leven aan onzen Milo en Bavo – alsook aan Bumba, meer daarover ja ook via een link onderaan. Genoeg gelinkt, ik ging wat vertellen: ik had al enkele keren wat opgezocht rond de panda’s… Want het hele gedoe om haar zwanger te krijgen? Want het nieuws dat Hao Hao zou bevallen “tussen nu en deze zomer”? Ik begreep het allemaal niet goed… Gezocht en gelezen heb ik gedaan, en nu vertel ik het jullie.

Reuzenpanda’s zijn een bedreigde diersoort want in het wild leven er geen 2000 stuks meer. Ze leven in het wild trouwens enkel in China want dit is van nature zo. Daarom worden alle panda’s gezien als staatseigendom van China en indien een dierentuin deze dieren wil, moet er huur betaald worden aan China. Ze worden dan uitgeleend voor ongeveer tien jaar. Ook de panda’s die elders geboren worden, worden gezien als Chinees staatseigendom. Zo dus ook het kleintje dat gisteren in Pairi Daiza ter wereld kwam. Buiten China is het enorm zeldzaam om reuzenpanda’s te zien: wereldwijd slechts in zestien dierentuinen. Van die zestien zijn er vijf in Europa: in Wenen, Madrid, Edinburgh, Saint-Aignan en in Cambron-Casteau – deze laatste is Pairi Daiza. Enkel in Wenen en Madrid werden al baby’s geboren, en nu dus in ons België. Het is dus toch echt wel uniek! Hopen dat hij blijft leven!

De babyreuzenpanda woog 171 gram en dat is nog redelijk veel want gewoonlijk slechts tussen 85 en 140 gram. Hoe komt het nu dat het zo onverwachts wordt geboren? Wel, na de paring of inseminatie kan het sperma eigenlijk een bepaalde tijd bewaard worden voor het bij de eicellen wordt gebracht. Daarom kan de bevruchting dus zo’n 1,5 tot 4 maand later gebeuren. Het vrouwtje kiest dit eigenlijk zelf om het jong in de beste omstandigheden te laten geboren worden. De exacte drachtduur loopt dan ook nog uiteen: 112 tot 163 dagen. Het is enkel aan het gedrag te zien of een panda zwanger is, maar dan is het nog afwachten. Het was ook erg belangrijk dat de paring of inseminatie op het juiste moment gebeurt, want het vrouwtje is slechts 1 tot 3 dagen vruchtbaar per jaar!

Bij een hond ligt het al helemaal anders: zij zijn gewoonlijk twee keer op een jaar vruchtbaar en dan normaal ook iets langer. Wanneer een hond eenmaal drachtig is, moeten we maar ongeveer 64 dagen wachten. Ik heb nu een foto van ons Dora, toen ze hoogzwanger was, waar je duidelijk haar dikke lijf op ziet. Ook een foto van de puppy’s op dag 1, op 16 mei 2008: ze zijn echt super klein en schattig – maar een babyreuzenpanda is dus ook zo klein he!

Honden zullen sneller zelfstandig zijn dan reuzenpanda’s want na 5 tot 7 weken zijn ze al gespeend – ze drinken geen melk meer bij de moeder – en zo oud (of jong) is Tisha op de foto bovenaan. Bij reuzenpanda’s zal het jong pas na ongeveer 11 maanden stoppen met drinken bij de moeder. Ze blijven gewoonlijk nog tot hun 1,5 a 2 jaar bij de moeder. Vanaf 11 maand zal de babyreuzenpanda, net als de grote reuzenpanda’s, bamboe beginnen eten. Nu vind ik het eigenlijk unieker om te kunnen zeggen dat wij Hao Hao en Xing Hui (de papa) al hebben gezien! Het was vorig jaar op een hete zomerdag in augustus dat we met de zussen en nichtjes een bezoekje brachten aan de dierentuin. Wij met de zussen waren er al geweest vele jaren terug – en ja, daar heb ik ook een link naar – toen het nog Paradisio was en er “slechts” enkele 100 000en bezoekers gingen. Vorig jaar klokte Pairi Daiza af op een indrukwekkend record: 1,767 miljoen bezoekers! In vergelijking met bijvoorbeeld 1,39 miljoen bezoekers in 2014, 955 000 in 2012 en 635 000 in 2007. Dit jaar belooft het record nog eens verpulverd te worden, want er was al sprake van “niet meer komen, het park is volzet” enkele weken terug, en nu is de babypanda ook nog geboren. Mij zullen ze niet zien want ik vond het vorig jaar al overrompelend van de drukte – maar ook van onder de indruk, je moet het eens gezien hebben.


De links waarover ik het reeds had:

3 gedachtes over “Hondenpup versus babyreuzenpanda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s