Op stap

Boottocht op de Thames in Londen

De rivier Thames loopt door het hart van Londen en is met andere woorden niet weg te denken uit het stadsbeeld. Heel wat gebouwen en monumenten liggen ook langs de Thames. Net daarom is het een absolute aanrader om een boottocht te maken: je ziet en beleeft een groot deel van Londen. Dat dit al vrolijk dobberend over het water gebeurt, is alleen maar een extra pluspunt. Er zijn verschillende mogelijkheden van boten – traag of snel, in open lucht of overdekt, goedkoop of duur – dus voor iedereen wel een perfecte optie. De soorten boottochten zijn eigenlijk in grote orde onder te verdelen in twee groepen: de River Tours of de River Buses.

De River Tours zijn op hun beurt dan onder te verdelen in drie groepen. Ten eerste voor degenen die een ultieme ervaring willen, maar dan ook een duurdere prijs betalen, zijn er bij het bedrijf City Cruises de Afternoon Tea or Lunch Cruises van 1,5 uur voor zo’n 30 pond en de Dinner Cruises van 3 uur voor zo’n 80 pond. IMG_5933Ten tweede voor degenen die wat avontuur willen op het water zijn er bij onder andere London RIB Voyages de High Speed RIB Tours van ongeveer 50 min voor zo’n 40 pond – RIB staat voor Rigid Inflatable Boat of simpelweg vertaald een opblaasboot. Ten derde voor iedereen en dit is dus de meest voorkomende soort van River Tour: de Sightseeing Cruises bij onder andere City Cruises. Elk half uur vertrekken deze cruises, vanaf 10 uur tot 18 uur. IMG_5923Onderweg kom je heel wat bezienswaardigheden tegen, waar uitleg over wordt gegeven. Een enkele tocht van Westminster/London Eye naar Tower duurt 20 min en kost 10 pond, heen en terug duurt 40 min en kost 13 pond. Een enkele tocht van Westminster/London Eye naar Greenwich duurt 25 min en kost 12 pond, heen en terug duurt 50 min en kost 16 pond. De meeste bootbedrijven geven wel korting bij het vertonen van de Oyster Card.

De River Bus (RB) is zoals het woord het zegt een rivierbus: een overdekte, comfortabele boot om je snel te verplaatsen over het water, met toch nog altijd zicht op alle bezienswaardigheden. River BusAl deze River Buses zijn van MBNA Thames Clippers. De meest gebruikte is de River Bus 1 die gaat van Westminster/London Eye tot North Greenwich met haltes aan alle bekende pieren. Elke 20 minuten is deze River Bus er, in de week vanaf 7 uur en in het weekend vanaf 10 uur. De volledige boottocht duurt zo’n 50 minuten en tot Greenwich, dit is de halte voor North Greenwich, is het zo’n 45 minuten. Op de River Buses kan je betalen met je Visitor Oyster Card: 6,30 pond voor een enkele tocht in de Central zone en 6,50 pond voor een enkele tocht tot in de West zone.

Om jullie te overtuigen, toon ik jullie nu foto’s van de boottocht op de Thames die ik met m’n zus en nichten beleefde afgelopen juli. Wij namen de River Bus 1 van London Eye naar Greenwich. De verschillende prachtige bruggen waar we onder vaarden en de talrijke River Busindrukwekkende gebouwen langs de rivier, maakten de boottocht echt de moeite waard. Klik op de eerste foto en vervolgens kan je alle foto’s bekijken, met telkens een zinnetje uitleg.

Een gedachte over “Boottocht op de Thames in Londen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s